JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Frontfaget som helhet er såpass fragmentert at skjebnefellesskapet til tider kan være vrient å få øye på, skriver Atle Forfang Rostad. (Illustrasjonsfoto)

Frontfaget som helhet er såpass fragmentert at skjebnefellesskapet til tider kan være vrient å få øye på, skriver Atle Forfang Rostad. (Illustrasjonsfoto)

Erlend Angelo

Kronikk:

Frontfaget ved et veiskille? spør klubbsekretær Atle Forfang Rostad

Det har i forbindelse med hovedoppgjøret oppstått ei aldri så lita tillitskrise mellom store deler av oljemiljøet og Lilletorget. Tydeligst er dette i den mest oljetunge avdelinga.
13.10.2020
13:32
22.10.2020 14:34
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Meklinga på Industrioverenskomsten, for folk flest kjent som frontfaget, har annethvert år hele landets øyne retta mot seg. Før et resultat foreligger her, vet nemlig ingen hvor mange promille ramma beveger seg fra TBU-prognosen eller hvilke normgivende endringer tariffpartene har blitt enige om. Utsatt mekling eller streik på frontfaget setter dessuten alle andre områder på vent. Denne overhengende oppmerksomheten med tilhørende konsensuspress har bidratt til «totalfreden» på frontfaget i mer enn 60 år.

Vi som jobber under frontfaget bryr oss imidlertid langt mindre om ramma enn om at tariffavtalen faktisk fungerer i vårt eget arbeidsliv. Det gjør den i synkende grad.

Et historisk fravær av kamp for vilkårene i selve overenskomsten har over tid ført til … svært dårlige vilkår i selve overenskomsten.

Skrøpelige landsdekkende vilkår

Minstelønna i industrien ligger nesten 30 kroner bak den allmenngjorte minstelønna i bygningsbransjen, og brukes villig vekk brukes til å dumpe (særlig de innleides) lønninger. Arbeidstidsbestemmelsene offshore er milevis unna å fylle den rollen de gjør i øvrige sokkelavtaler: å tydelig regulere arbeidstida og verne om fritida på et område hvor loven nesten ikke gjør det. Og hele to år tok det forbundet, fra 2017 gjennom hele innleiekampanjen til 2019, å få arbeidsgiversida med på at vi i det hele tatt har innleiebestemmelser på overenskomsten, uten enda å ha avklart rekkevidden av disse.

Foran årets hovedoppgjør krevde derfor en bred front av industritillitsvalgte fra Vestlandskonferansen at disse problemene ble ordna opp i. Ikke bare er en fungerende overenskomst grunnleggende nødvendig, men med få utsikter til et reallønnsløft var troverdigheten i forhandlingene avhengig av at man benytta anledningen til å sikre bunnplanken i industrien. Det glapp monumentalt. Vi fortsetter dermed hvor vi slapp, med et knippe løselig assosierte særavtaler under samme paraply, hvis innhold først og fremst avspeiler den lokalt konsoliderte kampevnen og tradisjonen på bruket.

Frontfaget som helhet er såpass fragmentert at skjebnefellesskapet til tider kan være vrient å få øye på: en stadig større strategisk ulempe. Oppgaven med å ivareta mindretallsinteressene synes åpenbart overveldende for forbundsledelsen. Følgelig forvitrer de samme gruppenes innflytelse på egne lønns- og arbeidsvilkår.

Hvem kjemper for hva?

Tilsynelatende skorter det på taktiske forberedelser allerede før meklinga starter, ved det sedvanlige varselet om streikeuttak av samtlige medlemmer på overenskomsten – i stedet for å ta ut de som har noe konkret å kjempe for. Hvis brorparten av de potensielt streikende ikke ser motivet i en streik, vil mange tenke at nedsiden i en større konflikt fort blir for stor. Slik blir grupper satt opp mot hverandre – uten å ønske det selv. Motparten vår oppfatter selvsagt fort denne innebygde, uløste motsigelsen. Når troverdigheten i streiketrusselen svekkes, gir heller ikke Norsk Industri etter.

Noen ganger får de til overmål mer drahjelp enn de i sine villeste fantasier ville tørre å håpe på. På dette årets siste meklingsdag gikk frontfagsnestor, og mangeårig medlem av engere utvalg, Roar Abrahamsen ut og nærmest latterliggjorde de tydelige grasrotkravene om å tette overenskomstens største hull. Bedre timing kunne ikke Norsk Industri ha bedt om i å lette presset på å inngå reelle kompromisser. Slik taktisk analfabetisme blir likevel usynlig for en selv når lojaliteten kun går én vei: oppover.

Ikke nok med det. Bare et lite kvarter etter at meklinga – og taushetsplikta – var over samme kveld, hadde den samme Abrahamsen klart å gjennomgå og analysere riksmeklers møtebok, skrive en hyllingstale til frontfaget, filme det hele og legge ut videoen på avdelingens facebookside. Noen jobber åpenbart mer effektivt enn andre.

La gå at oppgjøret ikke løste de godt belyste hovedproblemene vi står overfor, men hvem bryr seg vel om innholdet i en skarve tariffavtale for industriarbeidere så lenge man setter ei ramme og unngår streik? Og hvem lar seg vel hefte ved at nye fraser om innleie faktisk er et stort retorisk tilbakesteg innen et hovedsatsingsområde?

Flere av de viktigste tariffbestemmelsene gjenspeiler tydelig årevis med manglende forhandlingsgjennomslag, uten at man evner å rette dette opp. Et kroneksempel er offshorebilaget, som har karakter av å nesten være en egen fullverdig tariffavtale. Som et bilag drukner det likevel i den store massen, til arbeidsgivernes store glede.

Er båten blitt for stor?

I indre fagforeningskretser hører man ofte vyer om å «styrke frontfaget». I praksis betyr dette å utvide Industrioverenskomsten til nye grupper. Som vist kan det imidlertid fort innebære å svekke de samme gruppenes innflytelse på egne tariffvilkår. Lave standarder for minstelønn, innleieregulering og arbeidstid er et dårlig utgangspunkt for konkurranse på like arbeidsvilkår, et av hovedpoengene med nasjonale overenskomster. Det er nemlig ikke få kyniske aktører på arbeidsgiversida som både etterspør og skor seg på en svak Industrioverenskomst, og som i tillegg (om) strukturerer selskaper over en lav sko for å styre unna både arbeidsgiveransvar og reell fagorganisering.

Framover vil vi se to, blant flere, muligheter til å «utvide frontfaget». Den ene består i å kunne organisere arbeidsledere. I realiteten vil det innebære å ta tilbake organisasjonsretten – i takt med utvikling i teknologi, opplæring og ansvar – fra de rimelig tafatte arbeidslederforbundene som har forspilt mye av enheten og kampkraften på frontfaget og ellers i fagbevegelsen. Med andre ord et riktig skritt.

Noe annet er sonderingen etter å utvide offshorebilaget til nye områder på sokkelen – utenfor olje- og gass. Gitt kompetansen, fotfestet og tradisjonene i Nordsjøen vil mange lure på hvorfor dagens frontfag, og ikke LOs etablerte sokkelforbund Industri Energi (IE) skal ha dette oppdraget. Man kan nemlig anta at de som ser for seg å jobbe innen disse områdene ber til høyere makter om nettopp det, når de ser hvor ulikt de to forbundene leverer. IE inngår i det minste avtaler som tar høyde og kompenserer for at lovens vanlige arbeidstidsbestemmelser ikke gjelder for offshorearbeid. Lista må starte der!

Framtid, styrke og troverdighet

Å «styrke frontfaget» må aldri få innebære en faktisk dårligere ivaretakelse av arbeidstakere. Før Fellesforbundet på autopilot legger nye grupper inn under frontfaget, må man først bevise at dette også betyr å sikre og styrke arbeidsvilkårene. I motsatt fall må overenskomsten heller deles opp i mindre og mer håndterbare interessefellesskap.

Som fagbevegelse må LO møte i framtida med den aller største troverdighet på lønns- og arbeidsvilkår. Å gå inn i en krevende omstilling i offshoreindustrien uten sterk oppslutning eller troverdig kampkraft, kan fort undergrave langt mer enn arbeidsvilkår. Det kan undergrave selve troen på arbeidstakernes medbestemmelse inn i framtida, og med det fagbevegelsens fotfeste. Ingen bør kunne sitte stille og se på at det skjer.

Alle som deler den erkjennelsen bør vurdere å ta et skritt fram de neste par årene.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.10.2020
13:32
22.10.2020 14:34Mest lest

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Jan-Erik Østlie

Opprykk for SV. Nå er partiet større enn Frp. Det gir solid rødgrønt flertall

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Martin Guttormsen Slørdal

– Borgerlige politikere er hyggelige, men det skjer liksom ikke noe

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

Dorthe Karlsen

– Mer vei for pengene om Statens vegvesen får tilbake ansvar for drift og vedlikehold, mener tillitsvalgt

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Erlend Angelo

Kan man virkelig avskaffe stoppeklokkeomsorg? Her er de ulike erfaringene fra Oslo

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Helge Rønning Birkelund

LO frykter revidert budsjett er politisk spill. Arbeidsminister Isaksen benekter det

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Sissel M. Rasmussen

Sjøfolk er lei av å bo på karantenehotell. Nå raser de mot nye regler fra regjeringen

Debatt

Equinor minner litt om en hest uten rytter. Staten eier 70 prosent av aksjene, men vil ikke bestemme noe som helst., skriver Rødts Mímir Kristjánsson.

Equinor minner litt om en hest uten rytter. Staten eier 70 prosent av aksjene, men vil ikke bestemme noe som helst., skriver Rødts Mímir Kristjánsson.

Nadia Frantzen

«Gjenreis Statoil nå!», skriver Mímir Kristjánsson

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

Ole Palmstrøm

MDG ber SV betale tilbake pengene fra LO. – Faller meg ikke inn, svarer SV-lederen

– Revidert nasjonalbudsjett handler mye om veien ut av krisen og ikke minst at vi skal sørge for at alle blir med og ingen hengende etter fordi denne krisen har rammet skjevt, sier finansminster Jan Tore Sanner (H).

– Revidert nasjonalbudsjett handler mye om veien ut av krisen og ikke minst at vi skal sørge for at alle blir med og ingen hengende etter fordi denne krisen har rammet skjevt, sier finansminster Jan Tore Sanner (H).

Jan-Erik Østlie

Regjeringen vil bruke 402 milliarder kroner. Se hva opposisjonen mener om budsjettet