Hvorfor skal lærerne følge «det magiske tallet som skal være normgivende for årets etterfølgende lønnsoppgjør»? Spesielt når de som fastsatte tallet i fjor ikke fulgte det selv engang? spør Unios forhandlingssjef i innlegget.
Colourbox.com
Debatt
«Hykleriet rundt frontfaget i 2021»
Kjell Werner mener at «det er bred enighet om at det norske lønnsnivået skal basere seg på industriens tåleevne overfor utlandet. Da kan ikke andre bransjer være lønnsledende, slik tilfellet har vært de siste fem årene». Hvem er det han mener er lønnsledende?
Undervisningsansattes lønnsutvikling var dårlig i fjor. Lønnsveksten ble 1,2, men 3000 nye lærere uten godkjent utdanning trekker tallet ned, så realiteten var 1,5. Varehandel hadde bonuser, men lå uten dette på friske 2,7 allikevel.
Men det har for undervisningspersonell vært dårlig i alle 5-årsintervaller så lenge KS har hatt forhandlingsansvaret for undervisningspersonell. I hele perioden dårligere enn industrien.
Innlegget er et tilsvar til Kjell Werners kommentar: «Lønnskamp må være et lagspill»
Tallenes tale er nemlig soleklar: for lærerne (undervisningsansatte) har tallene ifølge teknisk beregningsutvalg (TBU) vært slik (rapportene fra 2021 og 2011):
Hvorfor skal lærerne følge «det magiske tallet som skal være normgivende for årets etterfølgende lønnsoppgjør»? Spesielt når de som fastsatte tallet i fjor ikke fulgte det selv engang?
Det er mulig dette blir for avansert for Kjell Werner, men undervisningspersonalets dårlige lønnsvekst ble påpekt av Holden III i 2013. Intet positivt har snudd denne trenden. At frontfagsmodellen direkte svekker norsk skole slik den anvendes, synes ikke å bry Kjell Werner.
Så til sykepleierne. En ikke ubetydelig digresjon er at lønnssystemet i KS har harmoniserte stiger etter utdanningsår. Dette betyr at sykepleierne ikke bare snakker for seg selv. De snakker for vernepleiere, sosionomer, barnevernspedagoger, fysioterapeuter, ergoterapeuter, bibliotekarer, barnehagelærere og mange andre kvinnedominerte grupper med utdanning på bachelornivå og over. Selv om disse gruppene har hatt en bra vekst før fjorårets pandemihistorie, har de altså et lønnsnivå som ligger langt under mannsdominerte grupper i industrien og finans for å nevne noen.
Kommentar: «Nå er det arbeidsfolks tur. Vi må satse mer på fellesskapet»
Likelønnsgapet blir ikke mindre med frontfagsmodellen slik den anvendes. Det er bred enighet om rekrutteringsbehovet for sykepleiere. Lønnsnivået er for lavt. Dette er dokumentert av KS selv og nær sagt alle andre. Aller størst behov er det for spesialutdannede sykepleiere.
Lønnssystemet i KS sikrer at masterutdannede stillinger minst følger lektorenes sentralt fastsatte lønnsutvikling. Med andre ord; lærernes sak er også de langtidsutdannedes sak i sektoren. Kjønnsdimensjonen er tilsvarende til stede her.
Ut fra det som er sagt, og det som er nevnt her. Hvor havner Norge hvis skolen utarmes, og helsetjenestene ikke får kvalifisert personell?
Hvis relative lønninger skal fortsette i Kjell Werners magiske normgivning uten korreksjoner, vil vi alle tape blant annet med en svekket skole, og vi må belage oss på å ta vare på våre eldre og syke og skadde selv for egen tid og regning i større grad. Likestillingen mellom kvinnedominerte og mannsdominerte grupper lønnsmessig vil aldri løses.
Kjell Werner målbærer likelønnskampens største motstandsfaktor. Men hva gjør vel det når «noen (av gutta) har snakka sammen». Vil dette styrke vår konkurranseevne?
Unio tror ikke det.
Debatt: «Fagligpolitisk kamp for arbeidsplasser og klimakutt»
Mest lest
Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen får frist til høstens statsbudsjett med å melde tiltak.
Jan-Erik Østlie
Nå har LO-forbund fått nok: Gir Støre strøm-frist
Kommentar
Märtha Louise må selvsagt få velge den livsledsageren hun vil, men vedkommende står ikke helt fritt til å gjøre hva som helst, skriver Kjell Werner.
Lise Åserud / NTB
«Durek gjør skam på kongehuset», skriver Kjell Werner
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
PÅ JOBB 15:05: – Jeg pleier alltid å være ute i god tid. Liker å snakke med de på skiftet før mitt, for å få oversikt, sier Vidar Ekeberg på vei inn mot hovedinngangen på Østlandsterminalen
Alf Ragnar Olsen
Vidar (58) drar på jobb når andre reiser på helgetur: – Man blir litt i utakt med verden
Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.
Kai Hovden
Slår de seg sammen, blir de et av LOs største forbund
– Markedskreftene har tatt over styringen. Som god sosialdemokrat mener jeg det er feil, sier Roar Flåthen.
Martin Guttormsen Slørdal
Flåthen: Kraftkrisen er Støres store test som statsminister
Alle førsteklassinger får gratis SFO fra høsten 2022. Illustrasjonsfoto/Arkivfoto
Karin E. Svendsen
Mange endringer fra 1. august: Gratis SFO for førsteklassinger og brillestøtte for barn
Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.
Jan-Erik Østlie
– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
Skuffet: Vetle Reinertsen Tvedt er lærling ved Universitet i Agder. Han skulle ønske lærlingene også kunne ta del i de lokale forhandlingene.
Privat
Vetle (19) får 40 kroner mindre i lærlinglønn enn kompisen som jobber i privat sektor
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
DET NYTTER: Etter at de fikk rutiner for å identifisere ofre for menneskehandel, klarte Ida Lindmo og fengselsbetjentene å tilbakeføre flere til et bedre liv.
Ole Palmstrøm
Fengselsbetjent Ida fanget opp at tolv innsatte var ofre for menneskehandel
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
Kommentar
Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.
Brian Cliff Olguin
«Strømstøtten må ikke bli så omfattende at vi alle straffes med et rentesjokk»
MED LO I RYGGEN: LO-advokatene Rune Lium (t.v) og Nina Wærnhus representerte Frank Kjetil Olsen og EIvind Helleland i Salten og Lofoten tingrett.
Guro Gulstuen Nordhagen
Dommerne mente de hadde en god sak da de saksøkte staten for å få beholde jobben. Retten var uenig
FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.
Alf Ragnar Olsen
Roar sa nei til lønnsoppgjøret: – Vi skapte rekordresultater for Posten og fortjener mer
NORSK TIPPING: Kontroll av tippekuponger har blitt mer automatisert med tiden. I 1966 ble de scannet på mikrofilm, som her på avdelingen på Smestad i Oslo. Det var også strenge sikkerhetsbestemmelser. Mikrofilmene ble låst inne i hvelv, og Statskontrollen var involvert for å sørge for at alt gikk riktig for seg.
Sverre A. Børretzen/Faksimile "Samling og strid"
Her er noen av yrkene som har forsvunnet
Statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen ser på to ulike varianter av makspris, men at det finnes argumenter mot begge løsningene.
Sissel M. Rasmussen