JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ap-leder Jonas Gahr Støre svarer på kritikken mot ham.

Ap-leder Jonas Gahr Støre svarer på kritikken mot ham.

Øyvind Aukrust

Kommentar:

«Ikke enkelt for Jonas Gahr Støre»

Ap-leder Jonas Gahr Støre tror ikke at slagord og enkle løsninger er svaret som kan gi Arbeiderpartiet økt oppslutning.
20.06.2019
13:00
20.06.2019 15:51

kjell.wener@anb.no

Ap kommer ikke til å være et slagord-parti som sier «ja, ja» og «nei, nei», framholdt Støre da han onsdag møtte pressen for å oppsummere det siste halvåret. Han innrømmet at det er spennende i norsk politikk, ja nesten litt for spennende.

Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre et historisk dårlig kommunevalg, skal vi tro de siste meningsmålingene. For fire år siden gjorde Ap det godt og fikk 33 prosent. Nå viser snittet på kommunemålingene nesten ti prosent lavere oppslutning. Støre trøster seg med at flesteparten av tidligere Ap-sympatisører har satt seg på gjerdet. Det skal ifølge Ap-strategene dreie seg om rundt 80.000 velgere. Det er lettere å få tilbake tvilere enn velgere som har bestemt seg for et annet parti.

Følg oss på Facebook

Jonas Gahr Støre har slett ikke tenkt å gå av som partileder dersom Ap skulle gjøre det så dårlig i lokalvalget som målingene tyder på. Det er nemlig ikke han som er på valg, men Arbeiderpartiets ordførere og øvrige lokalpolitikere. Støre er i dag selvsagt nødt til å svare at han fortsetter uansett valgresultat i høst, men han sørger samtidig for å redusere fallhøyden for seg selv ved å ordlegge seg slik han gjør. Det er stortingsvalget i 2021 som blir avgjørende for Støres del, og her er det store muligheter for et rødgrønt flertall. Skåret i Ap-gleden er at det er rødgrønne venner som i tilfelle vil løfte Jonas Gahr Støre inn som statsminister.

Det murres likevel på grasrota i Ap. Avisen Klassekampen har snakket med 90 Ap-ordførere, og gjennomgangstonen blant disse er at Ap-leder Støre ikke er tydelig nok i offentligheten. De andre rødgrønne partiene lykkes bedre i så måte. Støre svarer på denne kritikken ved å si at Arbeiderpartiet ikke er som Senterpartiet. Han illustrerer dette ved å nevne motstanden mot politireformen og nei til sykehusnedleggelser som eksempler.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Arbeiderpartiet står i en politisk spagat hvor det er vanskelig å forene ytterpunktene. På den ene siden står aksjonistene som er mot bompenger. På den annen side høster Miljøpartiet De Grønne velgere som først og fremst er opptatt av miljøet. Og så scorer Senterpartiet på budskap om å bevare ting som de er, eller rettere sagt var. Det synes å være en europeisk trend at velgere i større grad samler seg om de rene og ranke som har enkle svar på kompliserte og sammensatte spørsmål.

– Vi må klare å formidle en ansvarlig helhet på en tydelig måte, sier Støre. Så enkelt, og så vanskelig.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.06.2019
13:00
20.06.2019 15:51