Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
Kommentar
LO-jubel med bitter bismak
Medaljen har en bakside som det sjelden snakkes om.
kjell.werner@anb.no
Nylig kunne LO-leder Peggy Hessen Følsvik juble over at hun har én million medlemmer i ryggen.
LO har passert en historisk milepæl. Årets streik ga det siste løftet på statistikken. Og det er ikke bare LO som kan skilte med økt medlemstall.
Andelen medlemmer i en fagforening har steget med 3,9 prosent de siste to årene, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå. Den sterkeste økningen er blant høyt utdannede, hvor veksten var på over ti prosent.
Men det er også noen piler som peker nedover, dessverre.
I privat sektor inngås det nemlig færre tariffavtaler enn i gode, gamle dager. Ved årtusenskiftet var 50 prosent av arbeidstakerne i private bedrifter dekket av en tariffavtale.
22 år senere har denne andelen, ifølge Fafo-forsker Kristine Nergaard, sunket til 47 prosent. Andelen i offentlig sektor er til sammenlikning 100 prosent.
Samtidig er det et faktum at arbeidstakernes organisasjonsgrad synker i privat sektor.
Andelen her er nå skarve 38 prosent. Dette er riktignok ikke noe særnorsk fenomen. Men det er en fattig trøst at fagbevegelsen ellers i Europa krymper. Også våre nordiske naboer, med unntak av islendingene, har den samme negative utviklingen.
Hovedårsaken til den fallende avtaledekningen er at bransjer med lav organisasjonsgrad vokser mens det blir færre store industriarbeidsplasser her til lands. Paradokset er at organisasjonsgraden blant arbeidsgiverne øker, samtidig som det inngås færre tariffavtaler.
Fafo-forskere har spurt bedrifter hvorfor det ikke inngås tariffavtaler.
* 57 prosent svarer at de ansatte ikke har spurt om det.
* 42 prosent unnskylder seg med at det ikke er vanlig i bransjen.
* Bare 20 prosent svarer at det er større ulemper enn fordeler med en tariffavtale.
Hva skjer dersom bedriften får krav om å inngå tariffavtale?
Da svarer et knapt flertall at de uten videre ville ha skrevet under. På den annen side svarer 25 prosent av arbeidsgiverne at de ville ha forsøkt å unngå tariffavtale.
Blant disse arbeidsgiverne er det altså mye skepsis og noe hard motstand å finne når fagbevegelsen prøver seg.
Og hva svarer de uorganiserte når de blir spurt om hvorfor de ikke har meldt seg inn i en fagforening?
7 av 10 under 30 år sier at de ikke er blitt spurt. Det handler rett og slett om å spørre. Så enkelt og så vanskelig. Og slik verving må kunne skje åpenlyst i arbeidstiden uten å bli motarbeidet av bedriftsledere.
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep.
Men også arbeidsgiverne og myndighetene må kjenne sin besøkelsestid. Det organiserte arbeidslivet i Norge er en suksessfaktor for fagbevegelsen, næringslivet og den norske samfunnsmodellen.
Arbeidstakerne er tjent med å organisere seg. Det samme gjelder for arbeidsgiverne.
Fagbevegelsen må bygges nedenfra, på den enkelte arbeidsplass.
Styrken ligger i kollektive tariffavtaler på nasjonalt plan. Fagorganiserte må ha en tariffavtale i bunnen når de, med streik som reell trussel bak kravene, skal kjempe for økt lønn og bedre arbeidsbetingelser.
Ap/Sp-regjeringen har bidratt til å styrke det organiserte arbeidslivet. Dette står i kontrast til Erna Solbergs regjering, som hadde som uttalt politikk å anerkjenne at mange arbeidstakere velger å være uorganisert.
Jonas Gahr Støre & co har blant annet sørget for å doble skattefradraget for fagforeningskontingent. Dermed er skjevheten vis a vis arbeidsgiverne som oppsto under Erna Solbergs regime rettet opp.
Spørsmålet er om det kan gjøres enda mer fra politikernes side for å styrke det organiserte arbeidslivet.
Fafo-forsker Jon Erik Dølvik har tatt til orde for å skattefradrag for bedrifter som har inngått tariffavtaler for sine ansatte. Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) mener regjeringen seriøst bør vurdere dette.
Et slikt skattefradrag er en god idé. Forslaget kan enkelt bli en realitet ved for eksempel å redusere arbeidsgiveravgiften for de aktuelle bedriftene.
På den måten kan gjenstridige bedriftsledere bli mer positivt innstilt til fagbevegelsen. Og minst like viktig: Fagforeningsmedlemskap kan bli en mer gullkantet ordning.
Da blir det enda en grunn til å juble.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vebjørn kaster en brannfakkel inn i pensjonsdebatten. Krever ny «sliterpensjon»
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Mange i fagbevegelsen mener LO må presse banken der de selv har eierandeler
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden