En stor andel av arbeidstakerne har fått mindre mulighet til å påvirke beslutninger som er viktige for dem. En litt mindre gruppe har fått større muligheter. Det er altså klare tegn til en todeling i arbeidslivet, skriver Inger Marie Hagen og Elin Moen Dahl, forskere ved AFI.
Illustrasjonsbilde: Colourbox
Kronikk
«Mange ansatte får mindre innflytelse i arbeidslivet»
Én av fire arbeidstakere mener at innflytelsen har blitt mindre de tre siste årene. Nedgangen er størst blant ansatte i staten.
Ansattes kompetanse er en av de aller viktigste innsatsfaktorene i arbeidslivet – enten vi skal produsere aluminium eller ta oss av elever eller pasienter.
Innflytelse er viktig for mestringsfølelse og dermed også trivsel på jobben. Arbeidstakernes innflytelse er også en viktig del av et demokratisk samfunn. Retten til å delta i beslutninger som påvirker oss er et grunnleggende prinsipp.
Å gi ansatte tillit betyr å gi ansatte mulighet til å ta avgjørelser. Økt tillit må derfor innebære mer innflytelse.
Medbestemmelsesbarometeret til AFI har målt ansattes innflytelse siden 2016. Resultatene har vist at norske arbeidstakere har høy grad av innflytelse over arbeidet sitt (utførelsen og kvaliteten).
I 2022 svarte 83 prosent at de hadde stor eller svært stor innflytelse over arbeidet. Beveger vi oss lenger opp i virksomhetene og spør om innflytelse i mer overordene beslutninger, er innflytelsen langt mindre. I 2022 var det 26 prosent som opplevde å ha stor eller svært stor innflytelse i saker som foregår på virksomhetsnivået.
Nytt i årets barometer er at vi også spør om arbeidstakeren har fått mer eller mindre innflytelse i saker som de selv synes er viktig de tre siste årene.
Her finner vi store endringer: 26 prosent svarer at innflytelsen har sunket, mens 20 prosent svarer at den har økt. Det er betydelige forskjeller mellom sektorene. Blant ansatte
• I staten svarer 33 prosent at de har fått mindre innflytelse, 19 prosent har fått mer.
• I statseide virksomheter (100 prosent eid av staten) svarer 30 prosent at de har fått mindre innflytelse, 17 prosent har fått mer.
• I kommunene svarer 28 prosent at de har fått mindre innflytelse, 18 prosent har fått mer.
• I privat sektor svarer 22 prosent at de har fått mindre innflytelse, 23 prosent har fått mer.
En stor andel av arbeidstakerne har fått mindre mulighet til å påvirke beslutninger som er viktige for dem. En litt mindre gruppe har fått større muligheter. Det er altså klare tegn til en todeling i arbeidslivet.
Vi har lett etter kjennetegn ved dem som svarer at innflytelsen har blitt mindre. Her viser analysen at verken utdanning, ansiennitet eller virksomhetenes størrelse har betydning. Blant ansatte i privat sektor finner vi at verken ansettelse i konsern eller utenlandsk eierskap spiller noen rolle.
Derimot finner vi – ikke overraskende – at ledelsen har en viktig rolle. Særlig sterk sammenheng finner vi for arbeidstakere som er enige i påstanden om at toppledelsen stadig får mer makt.
Hvis toppledelsen får mer makt, får de ansatte mindre innflytelse i saker som er viktige for dem. I 2022 svarte 34 prosent av de spurte at de var enige i påstanden om mer makt til toppledelsen.
Dette betyr at studier av ansattes innflytelse må fokusere på beslutningsstrukturene i virksomhetene. Graden av innflytelse over eget arbeid og innflytelse på virksomhetsplan har holdt seg stabil siden 2016.
Men dersom økende toppstyring innebærer at saker som er viktige for de ansatte «vandrer oppover» i virksomheten, må innflytelsen følge etter. Jo flere viktige saker som avgjøres på toppen, jo viktigere blir det å sikre at ansatte også har muligheter for å påvirke disse sakene.
Men – hver og en ansatt kan ikke direkte påvirke beslutninger som fattes på virksomhetsplan. Den norske arbeidslivsmodellen tilsier at det er tillitsvalgte som skal fremme de ansattes interesser og meninger opp til toppledelsen.
I Medbestemmelsesbarometeret har vi også spurt de ansatte om de synes de tillitsvalgte har fått mer eller mindre innflytelse i saker som er viktige for medlemmene.
Vi finner ingen tegn til at økende toppstyring gir mer innflytelse til de tillitsvalgte. Totalt sier 19 prosent at de tillitsvalgtes innflytelse er blitt mindre, mens 7 prosent svarer at de tillitsvalgte har fått mer innflytelse. Her er det små forskjeller mellom sektorene.
Konklusjonen må altså bli at mindre innflytelse til de ansatte i saker som er viktige for dem, ikke kompenseres gjennom økt innflytelse til tillitsvalgte i viktige saker. Tvert imot er det sterk sammenheng mellom svarene. Ansatte som svarer at de selv har fått mindre innflytelse, svarer i større grad enn andre at også de tillitsvalgte har fått mindre innflytelse.
«De tre siste årene» betyr at svarene kan være preget av koronapandemien. Men vi finner altså ingen endring i innflytelse på ulike nivåer når vi sammenlikner tall fra de ulike undersøkelsene vi har gjennomført i tiden 2016 til 2022.
Det er først når vi spør om de viktige sakene, at endringene viser seg. Det kan bety at disse sakene i stadig større grad avgjøres uten at ansatte og tillitsvalgte involveres.
Dette er viktig kunnskap nå i starten på tillitsreformen.
Medbestemmelsesbarometeret ble etablert i 2016 og følger utviklingen i norsk arbeidsliv med særlig vekt på ansattes innflytelse. 2022-rapporten bygger en representativ undersøkelse blant 4.600 norske arbeidstakere. Barometeret finansieres av NTL, Politiets Fellesforbund, Forskerforbundet og Legeforeningen.
Les mer: Statsansatte får mindre innflytelse på jobb, ifølge ny forskningsrapport
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og tillitvalgt for Fellesforbundets medlemmer i Foodora, Paul Olai-Olssen, anklager Foodora sin hovedkonkurrent, budselskapet Wolt, for å bidra til et useriøst arbeidsliv.
Roy Ervin Solstad
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen
Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.
Pontus Lundahl / TT / NTB