JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

Norge trenger flere fagarbeidere

Yrkesfagene har blitt mer populære. Vi får håpe det ikke bare er et blaff, skriver Kjell Werner. (Illustrasjonsfoto)

Yrkesfagene har blitt mer populære. Vi får håpe det ikke bare er et blaff, skriver Kjell Werner. (Illustrasjonsfoto)

Hanna Skotheim

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Yrkesfagene må få høyere status.

kjell.werner@anb.no

53 prosent av elevene som er på vei inn i videregående skole har søkt yrkesfaglig utdannelse. Det er 1,4 prosentpoeng høyere enn i fjor.

Andelen nye yrkesfagelever har ikke vært så høy siden 2012. Samtidig blir det flere nordmenn som tar høyere yrkesfaglig utdanning ved fagskolene.

Det er et faktum at Norge trenger flere fagarbeidere. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener at landet befinner seg i en vedvarende yrkesfagkrise.

76 prosent av NHOs medlemsbedrifter forteller at de mangler folk med svennebrev, 68 prosent sier de mangler folk med fagskole i ryggen og 44 prosent mangler ingeniører.

Statistisk sentralbyrå spår at landet står i fare for å mangle 90.000 fagarbeidere om ti år. Men så ser vi altså tegn til at det snur i positiv retning. Både den forrige og dagens regjering har fokusert på at flere bør ta yrkesfag, og det har blitt lagt bedre til rette for dette.

Og litt flere tar nå disse signalene, skal vi tro årets søkertall. Akademisk utdannelse er ikke lenger det eneste saliggjørende.

Støre-regjeringen har lagt spesielt vekt på å prioritere høyere utdanning gjennom fagskoler. Det jobbes med lovendringer som skal gjøre disse skolene mer effektive.

Kvalifiserte fagskoler skal selv kunne få opprette spesialiserte fagutdanninger uten å måtte søke forhåndsgodkjenning. På den måten kan fagskolene raskere opprette studier i takt med arbeidslivets skiftende behov.

Etter flere år med nedgang, øker nå andelen noe for dem som søker helse- og oppvekstfag. 12 prosent av alle søkerne har dette som førstevalg. Det er imidlertid teknologi- og industrifag som øker mest i popularitet.

Det er interessant å merke seg store geografiske forskjeller. Med unntak av Akershus og Oslo har alle fylkene over 50 prosent søkere til yrkesfag. Andelen i Oslo er på skarve 27 prosent.

Men det er ett skår i gleden. Mangelen på læreplasser er fortsatt stor.

Regjeringen har riktignok bevilget ekstra penger for å styrke fylkenes arbeid for å få flere læreplasser, men dette er ikke nok. Det bør også nevnes at frafallet fortsatt er høyere på yrkesfag enn innen studiespesialisering.

La oss likevel bruke anledningen til å uttrykke glede over at yrkesfagene har blitt mer populære. Vi får håpe at dette ikke bare er et blaff.

Det dreier seg i første rekke om å skape en holdningsendring, gi økt status til yrkesgrupper som lenge har blitt stemoderlig behandlet.

Warning
Annonse
Annonse