JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kronikk

«Norsk gass er viktig for Europa, men bransjen må ikke glemme arbeidstakerne»

«Et godt og trygt arbeidsmiljø må være på plass for at folk skal kunne jobbe for å sikre en stabil produksjon på sokkelen. Dette var en bekymring vi hadde under pandemien, men det er minst like relevant nå,» skriver Håkon Bjerkeli i Industri Energi.

«Et godt og trygt arbeidsmiljø må være på plass for at folk skal kunne jobbe for å sikre en stabil produksjon på sokkelen. Dette var en bekymring vi hadde under pandemien, men det er minst like relevant nå,» skriver Håkon Bjerkeli i Industri Energi.

Erlend Angelo

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Selv om norsk gass spiller en viktig rolle for energisikkerheten i Europa, må vi ikke ha mindre ressursbruk på de daglige utfordringene i arbeidsmiljøet til folk.

Den geopolitiske situasjonen, med krig i Ukraina og der norsk gass spiller en viktig rolle for energisikkerheten i Europa, fikk mye oppmerksomhet da Petroleumstilsynet (Ptil) 6. januar presenterte sine forventninger til oljenæringen for 2023. 

Direktør Anne Myhrvold i Ptil sa at den sikkerhetspolitiske situasjonen vil prege mye av aktiviteten i tilsynet i år. Tilsynet og partene i næringen må likevel ikke miste fokus på de daglige arbeidsmiljøutfordringene på arbeidsplassene.

Vi ser at det er flere pågående granskninger av ulykker og andre uønskede hendelser i norsk petroleumsvirksomhet, både på landanleggene og sokkelen.

Det viser at vi fortsatt må ha fokus på arbeidstakerne og daglige helse-, miljø- og sikkerhetsutfordringer i bransjen.

Faktorene som går på den enkelte arbeidstaker har avgjørende betydning for hele HMS-systemet. Vi må derfor kontinuerlig ha oppmerksomhet på utfordringer med arbeidstid, medvirkning, sikre tilstrekkelig kapasitet og god nok kompetanse.

Det er en kjensgjerning at arbeidsmiljøfaktorene, både fysisk, organisatorisk og psykososialt, betyr mye for fokus på sikkerhet og såkalt fatigue. Folk skal være uthvilte, overskudd til å fokusere på oppgavene og ikke være bekymret for å få noe i hodet eller branntilløp.

Det må ikke bli sånn at petroleumsbransjen har mindre fokus og ressursbruk på de daglige utfordringene i bransjen, på grunn av den spesielle energisikkerhetssituasjonen Europa står i.

Det kommer på toppen av alle de daglige utfordringene. Ingen ting er borte med denne situasjonen, akkurat som under pandemien. Vi gjør oss selv en bjørnetjeneste med å sette tingene på vent i lange perioder. Det er det kontinuerlige arbeidet over tid som gir resultater på sikt.

Oljepakken har ført til en stor mengde nye utbygginger på sokkelen. Det vil gi betydelig økt aktivitet i petroleumsbransjen framover. Samtidig vil det gi økt belastning på HMS-systemet. Da er det avgjørende at man sikrer god medvirkning av arbeidstakerne i disse prosessene.

Det må også understrekes at endringer av arbeidsprosesser og et konstant høyt arbeidspress påvirker det psykososiale arbeidsmiljøet. Et godt og trygt arbeidsmiljø må være på plass for at folk skal kunne jobbe for å sikre en stabil produksjon på sokkelen. Dette var en bekymring vi hadde under pandemien, men det er minst like relevant nå.

Utgangspunktet her er petroleumsindustrien. Men dette gjelder for all virksomhet.

Bekymringen er også knyttet til en selvforsterkende effekt i negativ retning. De bedriftene som i stor grad har ting på stell og partsarbeidet fungerer etter intensjonen, de skal nok klare å opprettholde de gode prosessene.

Men så er det flere steder hvor utfordringene er større og prosessene tilsvarende tyngre.

Her ser vi erfaringsmessig at de er enda dårligere stilt med tanke på forbedringer etter lengre perioder uten søkelys på nettopp de etablerte og daglige utfordringene.

Annonse
Annonse