JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Omstillingene i Posten er et foregangseksempel»

De siste 20 årene har Posten forandret seg mer enn de 350 første.
1.500 postbud blir overflødige når Posten halverer antallet utdelingsdager.

1.500 postbud blir overflødige når Posten halverer antallet utdelingsdager.

Kai Hovden

kjell.werner@anb.no

Nye og enda mer dramatiske omstillinger venter. Internetts inntreden har naturlig nok ført til at vi sender stadig færre tradisjonelle brev i papirkonvolutter. Nordmenn flest mottar i snitt tre brev i uka. E-post og annen elektronisk formidling har tatt over.

Derfor er det slutt på postombæring på lørdager, og neste år kommer postbudet i snitt bare annenhver hverdag. Da blir det også en annen hverdag for mange postbud som bokstavelig talt må stemple ut. For 20 år siden var det over 30.000 ansatte i Posten. Nå er det bare 6.500 igjen i den delen av postkonsernet. Mange enkeltskjebner skjuler seg bak disse tallene, men nedbemanningen har gått uten de store konfliktene.

Følg oss på Facebook

3.000 postkontorer har blitt til 30. Postskranker i butikker landet rundt har bokstavelig talt blitt det nærliggende alternativet for de av oss som sender og ikke minst mottar pakker. Videre har automatisert sortering ført til at 32 postterminaler har blitt til tre. Og nå er det altså rundt 1.500 postbud som må finne noe annet å gjøre. På den annen side innebærer internett en oppside for Posten, for Ola og Kari kjøper stadig mer varer på nett. Dette har Bring-selskapet til Posten tatt som en utfordring.

Omstillingene i Posten er et foregangseksempel på hvordan omstilling i større bedrifter bør skje. Her har det vært lagt til rette for gode interne prosesser og et fruktbart samarbeid mellom tillitsvalgte i fagforbundet Postkom og ledelsen i konsernet. De ansatte har fått god tid til omstilling, og økonomiske sluttpakker har vært en del av løsningen. Omskolering og kompetanseheving har også vært viktig. Disse suksessfaktorene er godt beskrevet i en rapport som tankesmien Agenda la fram onsdag.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Regjeringen har foreslått å endre postloven slik at Posten får mulighet til å halvere antall postutdelingsdager. Men Ap har dessverre snudd og vil stemme imot når Stortinget avgjør denne saken i juni. Vi våger den påstand at en slik bakstreversk holdning ville neppe vært Ap-politikk dersom Jonas Gahr Støre hadde vært statsminister. Regjeringens spesialordning for å sikre utdeling av papiraviser er riktignok for svak, men det bør ikke være til hinder for den generelle omleggingen av Postens distribusjon. Det må være mulig å ha to tanker i hodet samtidig.

Vi kan lære mye av prosessene for nedbemanningene og omstillingene i Posten. Tillit og samarbeid er stikkord for denne suksessen. Videre har høy organisasjonsgrad vært en viktig faktor. Vi har også fått blottlagt at det er behov for en bred reform for etter- og videreutdanning. Livslang læring må få et konkret innhold.

Annonse
Annonse