JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Trygve Slagsvold Vedum og Sp har mest grunn til å være fornøyd med Nord-Norge-målinga.

Trygve Slagsvold Vedum og Sp har mest grunn til å være fornøyd med Nord-Norge-målinga.

Ole Palmstrøm

«Politisk jordskjelv i Nord-Norge»

Senterpartiet er for første gang største parti i Nord-Norge.
25.07.2019
09:26
25.07.2019 09:26

Det viser en fersk meningsmåling utført for avisen Nordlys. I en landsdel som hele etterkrigstiden har vært en bastion for Arbeiderpartiet har de falt til en god andreplass. Det vil si, den oppfattes neppe som særlig god for verken lokale partifolk eller partiledelsen. Til det har partiet for lenge vært vant til å være størst. Sp gjør det best i Nordland, og samlet blir det 23,9 prosent for Sp i hele landsdelen, 22, 5 prosent for Ap. Nå skal det understrekes at dette dreier seg om en måling av stemmegivning i fylkestingsvalget, og velgeratferden i den enkelte kommune er ikke alltid lik. Likevel lover dette ikke bra for fortsatt Ap-makt i landsdelens kommuner og fylker fra høsten av.

p

Det er dog ikke mye som tyder på at Sp kan nå lignende høyder nasjonalt. De seneste landsdekkende målinger gir partiet en oppslutning rundt 10 prosentpoeng lavere enn i nord. Men trenden er den samme, og lite tyder på at Sp-bølgen vil legge seg på en stund. Det skaper særlig problemer for Ap, men ikke bare for dem. Overgangen av velgere har faktisk vært vel så stor fra Høyre og Frp, noe nettstedet pollofpolls.no nylig påpekte. Samme tendens kommer også fram i denne målingen. Sp har faktisk fått prosentvis flere velgere fra Frp og Venstre enn fra Ap. Også mange tidligere høyrevelgere har funnet seg et nytt hjem der.

Det forklarer Sps framgang på steder der de aldri før har vært spesielt store. Mange stemmer på dem i protest mot det de oppfatter som økende sentralisering i regi av regjeringspartiene. En sentralisering Ap delvis har vært med på, og ellers protestert nokså halvhjertet mot. Det er derfor ingen tilfeldighet at det nettopp er i nord Sp nå står sterkest. Følelsen av å bli sentralisert er nok sterkere der enn noe annet sted i Norge; politireform, struktureringer i Forsvaret, sammenslåing av Troms og Finnmark og nå sist forslaget om å legge ned studietilbud i Nesna og Sandnessjøen.

p

Sps sterke gjennomslag i nord er også et resultat av en større trend; en bevegelse bort fra tradisjonelt statsbærende partier til protestpartier. Bompengepartienes vekst i norske byer er en åpenbar parallell. Og ikke minst ser vi dette internasjonalt. Stadig flere føler at deres erfaringer og livsvilkår overses av «makta». Det er ikke alltid tilfelle, men det betyr lite for hvordan folk stemmer, og utfordringen for partier som Ap og Høyre er å få disse velgerne tilbake. I flere andre land har de mislykkes helt med det, og fortsetter Sp å vokse fram mot valget om to år, kan det bli for sent her også. Derfor bør de andre partiene ta dette signalet fra Nord-Norge på største alvor.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.07.2019
09:26
25.07.2019 09:26