JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Renta bør bli høyere»

Sentralbanksjef Øystein Olsen er mer usikker på renteutviklingen.

Sentralbanksjef Øystein Olsen er mer usikker på renteutviklingen.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Norges Bank besluttet torsdag, som forventet, å holde den magiske styringsrenta uendret på 1,25 prosent.

kjell.werner@anb.no

Det interessante var imidlertid signalene som sentralbanksjef Øystein Olsen kom med. Han mener det nå er mer usikkert om renta blir hevet ved neste korsvei, på rentemøtet i september.

– Risikobildet internasjonalt gir økt usikkerhet om renteutviklingen framover, sier Øystein Olsen. På den annen side slår sentralbanksjefen fast at «renteutsiktene for den nærmeste tiden er lite endret» siden det forrige rentemøtet rett før sommeren. 19. juni var beskjeden at styringsrenta «mest sannsynlig vil bli satt videre opp i løpet av året». Økonomiske eksperter vurderte dette den gang som et signal om renteøkning i september, men nå er de fremste samfunnsøkonomene uenige om hvordan Olsens siste uttalelser skal tolkes.

Følg oss på Facebook

Norges Bank konkluderer med at oppgangen i norsk økonomi fortsetter om lag slik som banken la til grunn i juni. Prisveksten er riktignok litt lavere enn tidligere anslått, men ei svakere krone kan bidra til at prisveksten tar seg opp. Men det er altså utviklingen internasjonalt som blir det store usikkerhetsmomentet. Handelskrigen mellom USA og Kina tilspisser seg, og med Boris Johnson som statsminister er det større fare for at Storbritannia forlater EU uten avtale. Dette er faktorer som vil dempe veksten internasjonalt og her hjemme i Norge.

Norge og de fleste av verdens land har i snart ti år hatt en unormalt lav rente. Denne situasjonen har vart så lenge at mange tror dette er normalen, men det er det jo ikke. Nå må vi alle innse at normalen er et litt høyere rentenivå. Den norske krona har også vært overraskende svak i flere år, og det har vært en konkurransefordel for norsk eksportrettet virksomhet og reiselivet. Det er i dette spenningsfeltet Norges Bank bruker renta som verktøy. Sentralbankens pengepolitikk skal være et supplement til politikeres finanspolitikk. Her gjelder det å spille på lag slik at vi unngår boligbobler og nye finanskriser. Alternativet er at Norges Bank korrigerer løsslupne politikere.

Følg oss på Facebook

Mange vil nok glede seg over at det kanskje ikke blir noen renteøkning til høsten likevel, men det vil i tilfelle være kortsiktig og egoistisk tenkt. For Norge som helhet vil en noe høyere rente nemlig være et sunnhetstegn som forteller at folk flest og bedrifter flest her til lands går bedre tider i møte. Mulighetene for dette er fortsatt til stede. På den annen side er det en grense for hvor mye en åpen økonomi som den norske kan skille seg ut fra vår omverden. Annerledeslandet Norge kan ikke opptre så dramatisk mer annerledes enn andre land som noen er fristet til å tro.

Annonse
Annonse