JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Røkkes grønne skifte»

Aker Solutions og Kværner slås nå sammen igjen.

Aker Solutions og Kværner slås nå sammen igjen.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Aker og Kværner fusjonerer og satser på fornybar energi.

kjell.werner@anb.no

Dette skjer 18 år etter at Kjell Inge Røkke slo sammen selskapene første gang. I 2010 ble så Kværner skilt ut, og nå blir altså selskapene igjen samlet under en hatt. Samtidig blir den fornybare virksomheten skilt ut i en egen enhet under ledelse av sønnen Kristian Røkke.

Nyheten om sammenslåingen og den grønne satsingen ble godt mottatt på børsen, i det politiske miljøet og blant de ansatte i det Røkke-dominerte Aker-konsernet. Kværner fusjoneres inn i Aker Solutions, som også forblir navnet på det nye sammenslåtte selskapet. Kværner er i dag et oljeserviceselskap som har spesialisert seg på bygging av plattformer, fabrikker og flytende produksjonsenheter. Aker Solutions leverer på sin side ingeniør- og boreteknologi for undervannsinstallasjoner. Det sammenslåtte selskapet vil få 15.000 ansatte, hvorav 8.000 i Norge.

Følg oss på Facebook

Som følge av fusjonen blir statens eierandel i Aker-systemet redusert fra 30 til 12 prosent. Ap, Sp og SV frykter at hovedkontoret kan forsvinne ut av Norge når avtalen med staten går ut i 2022. Vi merker oss at hovedtillitsvalgt Atle Tranøy ikke er urolig for at dette skal skje. Det er ikke fornuftig av staten å kjøpe seg opp i det olje-dominerte Aker, men staten bør absolutt gå inn med en andel i de fornybare selskapene til Aker.

Det hører med til bildet at Aker eier 40 prosent av oljeselskapet Aker BP. Dette er fortsatt den store pengemaskinen for Aker. Tre firedeler av Kjell Inge Røkkes børsnoterte verdier i Aker-systemet ligger i utvinning av olje og gass. Men nå forsøker Røkke & co å heve blikket mot en horisont lenger framme. Det nye grønne selskapet har fått det treffende navnet Aker Horizons. Under denne paraplyen skal det satses på karbonfangst pluss vindkraft både på land og til havs.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Ved å skille ut det fornybare i egne deleide og børsnoterte datterselskaper vil Aker synliggjøre denne virksomheten overfor aksjemarkedet, noe som derigjennom vil kunne øke verdien på Aker-konsernet som helhet. Samtidig blir nye Aker Solutions en mer robust enhet. Her blir det en viss nedbemanning, men hovedsakelig på administrativt nivå. Sysselsettingen på verftene blir slik sett lite berørt dersom det vinnes nok kontrakter i markedet.

Oppsummert forteller fusjonen og den grønne satsingen om lovende og framtidsrettede takter i det oljetunge Aker-systemet. Statens krisepakke til oljebransjen var den utløsende faktoren, og denne skattehjelpen har i så måte virket positivt. Olje og gass er på hell, men denne virksomheten vil være viktig for Norge og verden i mange tiår. Samtidig ligger jo framtiden i det fornybare. Her gjelder det å ha to tanker i hodet samtidig.

Annonse
Annonse