Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien.
Colourbox.com
Debatt
Satsene for sosialhjelp ble økt. Det hjalp lite
Hva får man egentlig for 164 kroner på butikken i dag?
Fredag 1. september fikk sosialtjenestene i Nav-kontor rundt i Oslo beskjed om at livsoppholdssatsene i Oslo kommune økes. Dette gjelder da satsene på sosialhjelp.
Som sosialarbeider og hovedtillitsvalgt reagerer jeg på dette, og det særlig av to grunner.
Det at man øker satsene på sosialhjelp er ikke noe jeg som fagperson eller menneske er imot. Sosialhjelpssatsene er jevnt over lave rundt hele landet.
Det jeg imidlertid reagerer på er at man velger å ikke løfte de enslig aleneboende ytterligere.
Før 1. september var gjeldende livsoppholdssats på 8.214 kroner for en enslig person. Nå er den økt til 8.378 kroner. En økning på 164 kroner.
Tenker byrådet at denne økningen vil bidra til en forbedret økonomisk situasjon for enslige som mottar sosialhjelp i Oslo?
Med høy inflasjon og høy prisvekst på alt i samfunnet så tenker jeg at 164 kroner ikke bidrar til noe særlig mer positiv hverdag for enslige sosialhjelpsmottakere.
For hva får man egentlig for 164 kroner på butikken i dag? En liter melk, et brød og kanskje smør? Eventuelt en ost og en First Price-cola.
Det er på tide at enslige på sosialhjelp får et ytterligere løft. I all hovedsak er min erfaring at personer som går på sosialhjelp er mennesker med særdeles omfattende og komplekse problemer i sine liv.
Det kan være mennesker som i årevis har slitt med psykisk eller fysisk uhelse. Det at de har lite økonomiske midler i hverdagen, gjør ikke livet enklere.
Videre reagerer jeg som hovedtillitsvalgt på at Oslo kommune varsler at samtlige normer på sosialhjelp økes, og at vi får denne beskjeden 1. september.
Videre får vi beskjed om at økningen gjelder fra 1. juli. Det betyr at alle som har mottatt sosialhjelp i juli naturligvis må motta en etterbetaling.
La meg forklare til byens politikere følgende: Sosialhjelp er ikke noe man bare kjører ut ved å trykke på en knapp.
Det skal fattes vedtak, og dette følger av Forvaltningsloven. Dette medfører en ekstra tilleggsoppgave som er ressurskrevende for sosialkonsulenter rundt om i Oslo.
La meg skissere et eksempel:
Jeg har 70 aktive tjenestemottakere av sosialhjelp som jeg alene har ansvar for. Dette er mennesker som ikke bare skal inntektssikres gjennom at det fattes enkeltvedtak i deres søknader, men de skal også følges opp.
De skal ha hjelp og mange har et omfattende hjelpebehov.
I tillegg til oppfølgingsarbeid og vanlig saksbehandling, må det nå fattes ytterligere tretti-førti-femtitalls enkeltvedtak om etterbetaling av økonomisk sosialhjelp grunnet økt norm.
Dette vil, etter mitt skjønn gå utover to grupper: Tjenestemottakerne som vil få en mer opptatt saksbehandler og mine kollegaer.
Mine kollegaer står på hver dag for å hjelpe, bedre og forebygge sosiale problemer for den enkelte.
I tillegg til å ha lange porteføljer, mottar de også hets, av og til trusler og sjikane fordi de står i fronten av et system som de må representere utad.
Et system som har både styrker og svakheter og som når alt kommer til alt, er utformet i tråd med politiske føringer.
Vi bestemmer ikke regelverket, vi forvalter det. Vi bestemmer ikke stønadsnivået, vi utbetaler stønadene.
Jeg mistenker at det er mange politikere som ikke har kjennskap til hvordan man utfører jobben sin i Nav
La meg være veldig tydelig: Jeg er ikke imot økt livsoppholdssats. Jeg mener heller ikke at man skal la være å øke ytelsene fordi det vil gi merarbeid til meg og mine kollegaer i Nav.
Det jeg mener, og vil formidle, er at det må være mulig å fatte bestemmelser som også tar hensyn til ressursene det tar å utføre bestemmelsen.
Kunne man ha fått beskjed tidligere? Eller kunne man heller bestemt at livsoppholdssatsen skulle økes fra september og da heller økt den mer istedenfor å si at den skal tilbakedateres til 1. juli?
Vi må gi folk en inntekt de kan leve av. Og gi Nav forutsigbarhet til å kunne følge opp vedtak som fattes i byrådet.
Mine kollegaer har også et liv og en hverdag, og nå oppleves hverdagen mer krevende enn det som hadde vært nødvendig.
Vi gjør jobben, men det blir mer krevende. Jeg mener derfor at politikere må komme på Nav oftere.
De må snakke med oss sosialarbeidere, få kunnskap om hvorfor man gjør som man gjør og hva det kreves av ressurser når det fattes bestemmelser som fører til ekstra arbeidsmengde.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vidar kaster en brannfakkel inn i pensjonsdebatten
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB