Barnehager er til for barna. Ikke for at noen skal tjene seg rike, skriver Helle Cecilie Palmer.
Sebastian Pandelache / Unsplash
Debatt
Selvfølgelig skal man ikke bli «Sveits-rik» av å drive barnehage
Det er bra at regjeringen vil gjøre det vanskelig å bruke barnehagetilskudd på andre ting enn barnehagedrift.
Da jeg var liten, hadde jeg en rosa genser med bilde av et barn på. Det kan hende jeg husker feil, men jeg innbiller meg at barnet hadde en hammer og en planke i hendene.
Under bildet sto det «Bygg flere barnehager!». Dette var på 80-tallet, da bare en fjerdedel hadde barnehageplass og barnehageprisene var høye.
Da mitt første barn krabbet inn i barnehagen 30 år senere, hadde mye forandret seg. Nå går ni av ti barn i barnehage – og fra neste høst av er en barnehageplass billigere enn noensinne. Halvparten av barna går i private barnehager.
I år er det 20 år siden barnehageforliket. Da fikk vi full barnehagedekning og makspris i barnehagene. Det var SV og Frp som sto bak forliket, og private barnehager spilte en viktig rolle. Siden den gang har det blitt færre ideelle og flere kommersielle barnehager.
De store barnehagekjedene har gjort sitt inntog. Barnehage har blitt god butikk.
Tidligere denne uka sendte regjeringen ut et forslag til endring i barnehageloven ut på høring. Forslaget er en del av regjeringens barnehagestrategi. Der står det blant annet at barnehager ikke skal være «et investeringsobjekt for kommersielle interesser», og at det ikke skal være «attraktivt» for kommersielle konserner å drive offentlig finansierte velferdstjenester.
Hvis du noen ganger sliter med å se forskjell på Høyre og Arbeiderpartiet, så les den setningen en gang til. Spørsmålet om kommersiell drift av velferdstjenester som det offentlige betaler for er en viktig skillelinje mellom høyre- og venstresiden – slik lokalvalgkampen nå i høst viste.
Regjeringen kommer derfor med en rekke forslag som skal gjøre det vanskeligere å bruke barnehagetilskuddet fra det offentlige på andre ting enn å drive barnehage. «Barnehager skal for eksempel ikke kjøpe inn dyre firmabiler eller hytter for ansatte, slik enkelte tilsynssaker har vist», skriver regjeringen i en pressemelding.
Barnehagene i de store kommersielle konsernene har lavere bemanning og høyere overskudd enn andre typer barnehager. Det er ikke nødvendigvis selve driften som gjør det mulig å tjene mer penger på barnehager enn på børsen.
I stedet er det for eksempel salg av eiendom og tjenester som fører skattepenger og foreldrebetaling ut av barnehagen og ned i lommene på eierne. En rapport fra Telemarksforskning viser at det er dyrere for barnehagene å leie bygg enn å eie dem selv.
Eierne av Fus-barnehagene tjente 4,58 milliarder kroner da de solgte barnehageeiendommer til det svenske eiendomsselskapet SBB. Forretningsideen til SBB er å eie bygg som de leier ut til det offentlige.
Grunnleggerne av barnehagekjeden Læringsverkstedet solgte 138 eiendommer til SBB for 4,25 milliarder kroner. Et par år senere flyttet de til Sveits, mens de ansatte streiket for bedre pensjon.
Ekteparet selv benektet at Sveits-flyttingen hadde noe med lavere skatt å gjøre. Men det er ingen tvil om at de har gjort gode penger på barnehagevirksomheten.
«Når et bygg er godkjent som barnehage, vil det alltid være en barnehage. Det kommer ikke til å åpne opp andre i konkurranse, fordi alt er støttet av myndighetene, og 80 prosent av kostnadene dekkes av myndighetene.» Det sier direktøren i Whitehelm Capital, et australsk investeringsfond som eier en rekke barnehagebygg.
Omtrent 800 millioner kroner går årlig til husleie til utenlandske selskaper, etter at barnehagekonsernene har solgt unna eiendommer bygget med offentlig støtte. De kommersielle barnehagene bruker mer penger på husleie enn de ideelle, for eksempel.
Forskning viser også at når kommunene bruker mer penger på barnehage, øker også fortjenesten hos de kommersielle barnehagekjedene.
Til sist er det verdt å nevne at det ikke er noen stor iver hos befolkningen for kommersielle barnehager. Det er langt flere som ønsker færre kommersielle barnehager, enn det er som ønsker flere. En generell trend er at folk ønsker mindre privatisering av helse- og velferdstjenester nå enn før.
Derfor bør regjeringens forslag tas godt imot. Et av de viktigste kriteriene for valg av barnehage, er beliggenhet. Derfor bør alle foreldre være trygge på at alle penger som føres inn i barnehagen, kommer barna til nytte.
Barnehager er til for barna. Ikke for at noen skal tjene seg rike.
Dette innlegget ble først publisert i Agenda Magasin
Mest lest
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.
Colourbox
Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.
Torgny Hasås
Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder
Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann.
Tri Nguyen Dinh
Intern strid i regjeringen kan hindre at sjøfolk får norsk lønn i norske farvann
FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.
Håvard Sæbø
Nå dropper bedrifter å ta inn elever på byggeplassen
Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.
peopleimages/colourbox
Ansatte setter barn, elever og pasienter foran seg selv
Helsefagarbeider Sara Malene Henriksen jobber for at folk som er psykisk syke skal få hjelp i tide.
Kathrine Geard
Sara mistet moren i selvmord. Nå vil hun gjøre det lettere å tvangsinnlegge
Erik Fjellberg hjelp folk inn i arbeid.
Anita Arntzen
No må folk med «vanlege jobbar» gå på Nav
Fagbevegelsens kamp mot Tesla sprer seg i Norden.
Martin Guttormsen Slørdal
Fagbevegelsens kamp mot Tesla sprer seg i Norden
Streikevakt fra det svenske fagforbundet IF Metall utenfor Teslas filial i Malmö. Etter over fem uker med streik i Sverige, går nå danske 3F også til streik mot elbilselskapet.
Johan Nilsson / TT / NTB