FriFagbevegelse skrev nylig om renholdsassistenten Alexander Skadberg som på jobb i Nordsjøen fikk kommentaren «det ser ikke ut som du er fra Bodø» på pauserommet, mens resten i rommet humret. (Arkivfoto)
Jonas Fagereng Jacobsen
Debatt
Si klart ifra om rasisme
Det er ikke mobbeofferet selv som skal reagere på hverdagsrasismen. Det er alle oss rundt.
Hvor er du egentlig fra? Du ser ikke ut som om du er fra Agder? Åja, du snakker norsk? Do you like Norway? Det var bare en vits da, du tar deg vel ikke nær av det? Dere utlendinger er grunnen til at ingen vil bo her. Er du klar over at du er her fordi jeg har krav om at kandidater med innvandrerbakgrunn skal intervjues for stillingen? Han jævla n** aner ikke hva han driver med.
Hvordan hadde du reagert om du hadde hørt disse kommentarene? Hadde du ledd det bort? Hadde du sagt ifra? Hadde du sjekket om det gikk bra med personen det ble sagt til? Vi vet det kan være vanskelig. Vanskelig å si ifra, men behøver det å være det?
Vi vet at rasisme foregår i Norge. Tall fra Statistisk sentralbyrå fra 2022 viser at halvparten av norskfødte med innvandrerforeldre og 40 prosent av innvandrere har opplevd diskriminering, mot 19 prosent i øvrig befolkning.
Videre viser statistikken at én av fire innvandrere har opplevd diskriminering på grunn av etnisk bakgrunn og at 12 prosent av dem er blitt diskriminert på grunn av hudfarge.
FriFagbevegelse skrev nylig om renholdsassistenten Alexander Skadberg som på jobb i Nordsjøen fikk kommentaren «det ser ikke ut som du er fra Bodø» på pauserommet, mens resten i rommet humret.
Alexander svarte med «Nei, hehe, ofte snakker folk engelsk til meg», fordi han ønsket «å redde seg selv fra følelsen av å være et utskudd blant oljearbeiderne». Han sa i ettertid at han må begynne å si ifra oftere når han opplever rasisme.
Men er det Alexanders jobb å si ifra?
En kommentar kan treffe hardere enn du tror. Rasisme handler først og fremst om mottakeren, ikke om avsenderen. Dette handler ikke om å være hårsår og ikke å tåle en spøk, det handler om rasisme. Det handler ofte om mikroaggresjon, altså små og skjulte rasistiske kommentarer og handlinger som over tid er en belastning for personen det treffer.
Det er med på å forsterke følelsen av annerledeshet og svekker tilhørigheten til landet man bor i. I det lange løp kan det også føre til minoritetsstress – som er belastningen minoriteter kan føle på ved å oppleve rasisme og diskriminering.
Summen av små «uskyldige» kommentarer og handlinger der intensjonen ikke nødvendigvis er vond, men samlet effekt kan være svært belastende. Faktisk så belastende at det kan gå utover fysisk og psykisk helse.
Det holder ikke å være ikke-rasist, vær en antirasist. Det holder ikke å la være å si noe rasistisk, vi må si ifra at det ikke er greit når andre sier noe rasistisk. De som opplever rasisme skal ikke stå alene i kampen for et rasismefritt samfunn, det er alle sitt ansvar.
I antirasismearbeidet må fagbevegelsen kjenne sin plass. Vi må skolere medlemmene våre til å bli gode antirasister. Vi kan ikke nøye oss med fine ord i dokumenter om at vi jobber for et samfunn for alle – uten å ta aktive grep for å sikre medlemmene våre kunnskap om temaet.
«Rik på mangfold – en fagbevegelse for alle» er et prosjekt gjennom Norsk Folkehjelp der forbundene forplikter seg til å jobbe for et arbeidsmiljø fritt for diskriminering med tillitsvalgte som gode rollemodeller. Dessuten jobbe aktivt for å være et inkluderende forbund som bruker all kompetanse i et mangfoldig arbeidsliv.
For tiden er det kun sju av LOs 25 forbund som er med på prosjektet. Her må forbundene kjenne sin besøkelsestid. Slik at enda flere kan få god skolering i hvordan man møter rasisme og diskriminering.
For det er ikke Alexander og de som blir møtt med negative kommentarer og holdninger sin jobb å si ifra. Det er din og min jobb å sørge for at slike hendelser ikke finner sted.
Og når det først skjer: Vær en antirasist og si ifra.
Mest lest
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Erlend Angelo