ALLIERTE: Amerikansk og norsk personell arbeider med å laste av gods fra en amerikansk Hercules C130 på Andøya i forbindelse med øvelsen Cold Response 2020.
Forsvaret, Onar Digernes Aase
Debatt
«Skal nedrustningsparolen bli mer enn en verbal pliktøvelse, må fagbevegelsen ta opp saken nå»
Den viktigste saken ble ikke diskutert i valgkampen. Den må tenkes grundig gjennom nå, før Stortinget godkjenner Solberg-regjeringens avtale med USA om fire militære baser på Sola, Rygge, Evenes og Ramsund.
Avtalen går rakt imot en velkjent parole i 1. mai-togene: Ja til global nedrustning og forbud mot atomvåpen. Med borgerlig flertall var den tanken død, men etter valget har Stortinget fått flere klare motstandere av imperialisme og militarisme. Skal nedrustningsparolen bli mer enn en verbal pliktøvelse, må fagbevegelsen ta opp saken nå. Det vil kreve å se med friskt blikk på vårt NATO-medlemskap. Etter andre verdenskrig ønsket mange å satse på det tredje standpunkt, Norge som internasjonal brobygger. Etter våre 72 år i Nato er slike fredsideer nærmest utrydningstruet.
Nato, en dynamisk og militærdominert organisasjon har fått forme norsk utenrikspolitikk. Denne virker mer og mer som en oppfølging av beskjeder mottatt fra USA. Om basene godtas, vil Russland måtte oppfatte grensen mot Norge som en grense mot USA. Det blir da presserende å se på hva som er igjen av vår nasjonale handlefrihet. Realiteten er at vi aldri vil bli trygge før også Russland kan føle seg trygge. USA har aktivt sabotert Norges gode forhold til Russland, og basene blir et nytt, stort skritt i feil retning.
I min nyeste bok, Medaljens bakside, beskriver jeg det militær-industrielle kompleks som «Den kriminelle oververden», mye dødeligere og dyrere enn mafiaen. Den elendige kontrollen med militær pengebruk i Kongressen i USA opprettholder en livsfarlig verdensorden. President Roosevelt anså i 1934 militæret som krefter utenfor politisk kontroll, dette er ikke blitt bedre siden, bare bedre skjult.
I boken hevder jeg at vi oppfatter motsetningene feil. Den virkelige konflikten i verden er ikke mellom land, men mellom alle jordens beboere på den ene siden og militærvesenet, i eget og andre land, på den andre. Det virket som en ny oppdagelse, men er det ikke. Å skrive for LO-Aktuelt får et historisk poeng til å dukke opp, nemlig at Europas fagorganiserte for 110 år siden, på tvers av landegrensene, besluttet å ikke løfte våpen mot hverandre. De lovet hverandre å stanse enhver krig ved generalstreik. Det er tragisk at denne planen gikk i oppløsning da første verdenskrig brøt ut, men den kan tas fram igjen, og den kan redde verden.
Fred og nedrustning er truende for millioner av mennesker, mange vil reagere med uro for jobbene sine. Men det blir jo ikke slutt på produksjon, det blir heller en sjanse til å bruke avansert kompetanse på nye måter. Oppgavene står i kø. Menneskeheten – og klimaet – har rett og slett ikke råd til den militære dødsdansen lenger, og det må da gi større tilfredsstillelse å få produsere for liv snarere enn for død?
Grunnloven krever at baseavtalen med USA (som sak av stor viktighet) må godkjennes av Stortinget. Et slikt samtykke kan og må ikke gis. Det er to store, avgjørende brister i Solberg-regjeringens saksfremstilling. Først: basene presenteres som vern og forsvar av landet. Men sannheten er at USA har onde hensikter, både overfor Russland og overfor Norge. Dette er blant annet åpent uttrykt av den maktfulle tankesmia Rand Corporation i mai 2019. I en rapport med tittelen «Om å forstrekke og destabilisere Russland» sies det åpent at USAs mål er å knekke Russland. Å innringe landet med baser og antirussiske militærstyrker er et av virkemidlene.
Om Solberg-regjeringen ikke skjønte USAs egentlig hensikt med basene, vil det være dumt av vår nye regjering å tro at russiske ledere ikke kan lese engelsk. Og vi trenger ikke gå lenger enn til Danmark for å se at USA i hemmelighet har hatt atomvåpen på sine baser der (Thule).
Debatt: «Norge må bli med i kampen for global nedrusting av atomvåpen»
I flere tiår har Norge svekket sin evne til å forsvare seg selv, men kan når som helst påta seg kampoppdrag ute i verden. Norge har gjort seg stadig mer avhengig og uselvstendig, det virker som vi lar oss diktere av Washington. Og akkurat så galt er det. Solberg-regjeringen har fått og fulgt råd om Nord-Norge fra Rand, blant annet om å «skaffe seg mer langtrekkende våpen og invitere allierte med systemer for angrep dypt inne i Russland». Russland vil – med rette – se basene som en uvennlig og truende handling rettet mot statens videre eksistens. I og med at de reelle motivene er noe helt annet enn Solberg-regjeringen har forespeilet oss, må den nytiltrådte regjering legge baseavtalen til side.
Like alvorlig er den manglende vurdering av de følger avtalen og basene vil få for norsk frihet, selvstendighet og uavhengighet som er forutsatt i §1 i Grunnloven. Etter §25 skal den norske regjeringen ha kontroll med militæret i Norge.
Basene er også lite fremsynte. USA respekterer ikke frie valg, men har grepet inn hundrevis av ganger mot nasjoner som har valgt feil ledere. Også norske valg kan fort bli mindre frie. Eksempler som Mossadeq i Iran, Allende i Chile og Maduro i Venezuela viser at vi kan komme til å angre bittert på at vi har amerikanske «boots on the ground».
Det fins ikke noen sikkerhet så lenge alle land sitter med fingeren på avtrekkeren. Støres regjering må skru av autopiloten og sette i gang en utredning på fritt grunnlag av vår militære sikkerhetspolitikk.
Målet må ikke være å vinne neste krig, men å unngå den. Hva hjelper vel det grønne skiftet om den store atomsmellen kommer? Folk aner at militærvesen aldri kan gi sikkerhet og er sugne på å få snakke åpent om andre løsninger. Fagbevegelsen bør lede an i disse samtalene og kreve at Norge igjen går foran i å satse på internasjonal rett og FN.
Menneskeheten – og klimaet – har rett og slett ikke råd til den militære dødsdansen lenger.
Mest lest
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen