Arbeiderpartiets utgangspunkt har vært at ingen skal tape på å stå i jobb utover 67 år, tvert imot, skriver Rigmor Aasrud og Lise Christoffersen. (Illustrasjonsfoto)
Anna Granqvist
Debatt
«Skandaløs behandling av tillitsfulle pensjonister?»
Nei, Jose Julio Gonzalez og Svein Grindahl. Arbeiderpartiet har selvfølgelig ikke gått «til sengs med Høyre» for å frata folk den pensjonen de har tjent opp til.
Påstanden kommer i et innlegg fra de to i FriFagbevegelse den 5. januar.
Gode og trygge levekår for pensjonister er en svært viktig sak for Arbeiderpartiet. Derfor ønsker vi økt minstepensjon i folketrygden, at pensjonister ikke skal gå i minus når andre går i pluss, pensjon fra første krone og livslang tjenestepensjon også i privat sektor. Vi ønsker å skjerme uføre alderspensjonister fra levealdersjustering, og å beholde etterlattepensjon. Dette har vi også foreslått gjentatte ganger i Stortinget, men vi er blitt konsekvent nedstemt av høyreregjeringen og Frp. Vi kommer til å fortsette å kjempe for disse sakene. De med minst fra før vil alltid ha en sterkere stemme så lenge Arbeiderpartiet sitter ved bordet.
Likevel skriver Gonzales og Grindahl at Arbeiderpartiet svikter våre idealer. Men våre idealer har aldri vært å kjempe for at de mest heldige av oss skal ha mulighet til å få utbetalt opp mot 90 prosent av full lønn i pensjon, slik de ønsker. Våre idealer er å sikre like muligheter for alle. Ved oppgjøret i 2009 valgte de ansattes organisasjoner å beholde ordningen med brutto tjenestepensjon, med en garanti på 66 prosent av sluttlønn i årlig pensjon. Det var viktig for organisasjonene at offentlig ansatte fortsatt skulle ha mulighet til å gå av med AFP uten at det får konsekvenser for samlet pensjon ved 67 år.
Prinsippet med brutto tjenestepensjon er at folketrygden utbetales i sin helhet, mens det gjøres fradrag i tjenestepensjonen for det folketrygden har utbetalt (med unntak av et visst beløp som holdes utenfor). Etter hvert som folketrygden øker ved å stå lenge i arbeid, kan det til slutt bli slik at hele utbetalingen kommer fra trygden. Ingen taper. At pengene kommer fra en annen kilde, gjør ikke pengene mindre verdt.
Bakgrunn: «Skandaløs behandling av tillitsfulle pensjonister», skriver LO-medlemmene Jose og Svein
Arbeiderpartiets utgangspunkt har vært at ingen skal tape på å stå i jobb utover 67 år, tvert imot. Det skal belønnes. Og det er også det som skjer med offentlig ansatte som jobber lenge, men uten å ta ut folketrygd før man slutter å jobbe. De får mer enn 66 prosent pensjonsutbetaling. De som begynner å bruke av sin opptjente pensjon, samtidig som de har full lønn, får naturlig nok mindre senere.
Vi har forståelse for at det er en kjedelig oppdagelse hvis man ikke har vært klar over hvordan systemet fungerer før etter å ha levd på doble utbetalinger noen år. Men det er dessverre ikke et godt nok grunnlag for å få Stortinget til å vedta utbetalinger på 15 milliarder kroner til en gruppe pensjonister som uansett ikke har tapt pensjon på dagens ordning.
At det likevel kan føles urettferdig har vi forståelse for, og vi foreslo derfor i Stortinget at det ikke skal betales premie lenger fra den dagen folketrygden overtar alt ansvar. Det ville betydd høyere utbetaling for den ansatte i stedet.
Arbeiderpartiet kommer aldri til å slutte å kjempe for mer rettferdig fordeling og bedre kår for pensjonistene. Dét ville i så fall vært en skandale.
Innlegget som utløste debatten: «Regjeringen må velge hvem de skal kjempe for: Arbeidsfolka eller sjefene»
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp