JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

Sp og MDG vant valget

Trygve Slagsvold Vedum løftet Senterpartiet til historiske høyder i lokalbalget.

Trygve Slagsvold Vedum løftet Senterpartiet til historiske høyder i lokalbalget.

Senterpartiet

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne ble de store vinnerne i årets lokalvalg.

kjell.werner@anb.no

Arbeiderpartiet tapte mest, men også Høyre gjorde det dårlig. Det var store lokale og regionale forskjeller. Sp vant betydelig terreng i Distrikts-Norge, mens MDG gjorde stort innhogg i de store byene. By står nå i stor grad mot land. Det er ikke lenger snakk om å gå hand i hand.

p

Venstresiden styrket seg som blokk, mens de borgerlige regjeringspartiene samlet sett gikk tilbake. Ap blir flere steder reddet av framgangen til de rødgrønne vennene og partiets likesinnede. Det må være en mager trøst for Ap-leder Jonas Gahr Støre. For det største opposisjonspartiet burde årets valg ha vært en parademarsj. På valgnatta ble Ap riktignok målt mot de svært gode 33 prosentene fra kommunevalget for fire år siden. Derfor lå det i kortene at det «måtte» bli en viss nedtur for Ap i år.

Følg oss på Facebook

Senterpartiet doblet oppslutningen, endte med flest lokale folkevalgte og ligger dermed an til å få en rekke nye ordførere. I lokalpolitikken ender Sp like gjerne opp på borgerlig som rødgrønn side når det hestehandles om makt og politiske verv. Det rødgrønne vennskapet gjelder bare i rikspolitikken, ikke lokalt i kommuner og fylkesting. Sp vil ikke engang flagge på forhånd hvilken side partiet først skal forsøke å forhandle med.

Også MDG hevder å være blokkuavhengig, men de fleste steder har partiet inngått i samarbeid med venstresiden. Etter årets valg vil et mye større MDG ha en enda sterkere forhandlingsposisjon, mens Ap står ditto svakere. Samtidig har både Rødt og SV styrket seg på rødgrønn side. Og i noen få kommuner har Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) kommet inn som en forstyrrende faktor, særlig på borgerlig side i politikken.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det spesielle ved årets valgresultat er at de to store partiene, Ap og Høyre, ikke lenger er så store. Partier som profilerer seg med store bokstaver på en enkeltstående hjertesak slår an blant stadig flere velgere. MDGs klimakrise, Senterpartiets «nærhet» og FNBs nei til bompenger fenger. Ap og Høyre taper på å snakke om helhet med snirklete svar på kompliserte spørsmål. Politikk er ikke alltid ja, ja eller nei, nei.

p

Om denne polariseringen i det politiske bildet er en varig trend eller den lar seg snu, er et åpent spørsmål. Det er grunn til å tvile siden dette også er en internasjonal trend. Det er bare å se til Donald Trumps i USA og britenes brexit. I politikken må det inngås kompromisser for å skape flertall. Da vil også standhaftige ensakspartier oppleve en annen hverdag. Det bør velgerne huske ved neste korsvei.

Annonse
Annonse