Debatt
Torbjørn Røe Isaksen: Her er våre viktigste tiltak mot kriminelle i arbeidslivet
Vi skal fortsette arbeidet med å hjelpe offentlige og private innkjøpere til å velge seriøse leverandører, skriver Torbjørn Røe Isaksen.
Håvard Sæbø
Jeg er enig med LO i at vi hele tiden må skaffe oss nye verktøy i kampen mot arbeidslivskriminalitet.
Derimot stusser jeg litt over at fagforeningen sjelden sier noe om alt det som faktisk gjøres – heller ikke egne gjennomslag.
"Jeg må rose Erna Solberg for hva vi har fått til i kampen mot arbeidskriminalitet", sa LO-leder Gerd Kristiansen da den første strategien mot arbeidslivskriminalitet ble lagt frem (Aftenposten 13.01.15).
Mandag denne uken la regjeringen frem nok en revidert strategi med nye tiltak. Det er nødvendig. Ikke fordi norsk arbeidsliv er dårlig generelt, men fordi useriøse og kriminelle aktører er tilpasningsdyktige. Derfor trenger vi stadig nye verktøy.
Oppslaget på FriFagbevegelse i etterkant handlet først og fremst om LOs kritikk. Det er selvfølgelig mulig at sitatene der LO fremhevet positive ting i strategien ble kuttet, og i så fall skal jeg korrigere mitt inntrykk. For i saken er det påfallende at organisasjonen bare fremhever kritikken.
La meg ta et eksempel. Jeg er enig i at flere arbeidslivskriminelle må påtales og straffes i langt større grad. Det er forståelig at LO er utålmodige her. Men da er det pussig å ikke samtidig nevne at strategien har to viktige tiltak som dreier seg om nettopp straffesporet. Det første er å heve straffenivået for brudd på arbeidsmiljøloven fra 3 til 5 år. Det andre er en levering på et innspill som kom direkte fra LO, nemlig å lage et skikkelig lovverk mot lønnstyveri.
Det var vel i fjor denne tiden at en av LOs organisasjoner løftet spørsmålet om lønnstyveri direkte med meg. Da hadde vi ingen klare regler og strafferammer knyttet direkte til arbeidsgivere som stjeler av sine ansatte. Nå ett år senere er høringen ferdig og et lovforslag er på vei til Stortinget. Dette er kamp mot arbeidslivskriminalitet i praksis. Ja, LO fikk til og med et ekstra gjennomslag i høringen ved at vi lyttet til deres innspill om å flytte straffeparagrafen fra arbeidsmiljøloven til straffeloven.
Den nye strategien mot A-krim har 43 tiltak og er utarbeidet i samarbeid med partene i arbeidslivet. Blant de nye tiltakene er en godkjenningsordning for bilpleiebransjen, og krav om kontantfri lønnsutbetaling. Tiltakene bygger videre på en kraftfull innsats som har gått over flere år.
For å nevne noen:
* Siden 2015 har vi bevilget 100 millioner kroner for å styrke kampen mot arbeidslivskriminalitet, og Arbeidstilsynets bevilgning er økt med 42 millioner kroner i 2021.
* Regjeringen etablert syv a-krim-sentre for et styrket samarbeid mellom Arbeidstilsynet, NAV, Skatteetaten og politiet. Bekjempelse av arbeidslivskriminalitet krever at vi jobber sammen, både nasjonalt og internasjonalt. I den reviderte strategien forsterker vi tiltakene for å øke samarbeidet. Samarbeidet styrkes i bredden, blant annet ved at Tolletaten skal delta mer.
* Vi har skjerpet strafferammene for brudd på arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven.
* Etablert treparts bransjeprogram i utelivs-, transport- og bilbransjen.
* Endret anskaffelsesregelverket slik at det stilles krav til begrensning i antall kontraktsledd i bransjer der det er særskilte utfordringer, og krav til lærlinger i bransjer der det er særlig behov.
* Etablert eBevis som gjør det lettere for offentlige oppdragsgivere å kontrollere om leverandører er seriøse.
* Styrket godkjenningsordningen for renholdsvirksomheter.
Det er fortsatt mange problemer vi skal løse, og jeg er for eksempel enig i at det har tatt altfor lang tid å sikre de nødvendige hjemlene for deling av opplysninger mellom etatene som samarbeider i a-krimsamarbeidet. Justisdepartementet er nå i gang med siste fase av dette arbeidet.
Samtidig har arbeidet mot arbeidslivskriminalitet gitt resultater. Andelen forbrukere som sier de har kjøpt svart arbeid er mer enn halvert fra 23 prosent i 2009 til 8 prosent i 2020. Men vi gir oss ikke med det. Vi skal fortsette arbeidet med å hjelpe offentlige og private innkjøpere til å velge seriøse leverandører.
A-krimveteran: Politisjefene har visst om at politiet har drevet ulovlig i mange år