Debatt
Unio vil ha vern av sykelønnsordningen gjennom en ny IA-avtale
Det hviler nå et tungt ansvar på Tonje Brenna for å få forhandlingene i gang igjen.
Vi mener det er viktigere å få på plass en avtale som faktisk sikrer sykelønna enn å gjøre dette til en valgkampsak slik LO har tatt til orde for, skriver Steffen Handal.
Pressefoto
Unio-leder
Frifagbevegelse publiserte fredag en sak med kritikk av blant andre Unio uten at Unio fikk komme til orde.
Saken er heller ikke spesielt opplysende hva Unios standpunkt i sykelønnsdebatten angår. Det krever en oppklaring.
Etter en høst med ordkrig og ultimative krav fra både NHO og LO, brøt forhandlingene om IA-avtalen sammen før jul. Vi står vi nå for første gang siden 2001 uten et vern av sykelønna og uten en plan for å inkludere flere i arbeidslivet.
Nå er arbeidet med inkluderende arbeidsliv på nasjonalt nivå stoppet opp, og sykelønnsordningen er overlatt til partipolitikerne alene. For alle som er opptatt av å gjøre noe med sykefraværet, er det en fallitterklæring.
Vi er ikke uenig med LO om å ville sikre sykelønnsordningen i fire år, men alle rundt bordet visste at forhandlingene kom til å bryte sammen dersom ikke noen beveger på seg.
Unio lanserte derfor et kompromiss som sikrer en IA-avtale og en direkte innflytelse på sykelønnsordningen i tre år framfor å stå uten en avtale. Akademikerne og YS er også positive til det.
Det hører også med at disse tre hovedorganisasjonene i dag til sammen har rundt 875.000 medlemmer og rundt 16.000 flere yrkesaktive medlemmer enn LO. (2023-tall).
Den beste måten å sikre vern av sykelønna og få ned sykefraværet er å få på plass en ny IA-avtale.
Vi mener det er viktigere å få på plass en avtale som faktisk sikrer sykelønna enn å gjøre dette til en valgkampsak slik LO har tatt til orde for.
Unio står selvfølgelig på arbeidstakernes side i kampen for vern av sykelønna. Vi må løse dette der det hører hjemme, i trepartssamarbeidet, sammen med LO og sammen med arbeidsgiversiden.
Sykelønn og arbeidet med inkluderende arbeidsliv er for viktig til å overlates til politikerne alene.
Derfor kjemper nå Unio nå en kamp for å få på plass en ny avtale om inkluderende arbeidsliv og fortsatt vern av sykelønna. Og derfor mener vi at arbeidsminister Tonje Brenna har et stort ansvar for å få i gang nye og reelle forhandlinger om en ny IA-avtale.
Fordi en ny IA-avtale er den beste måten vi kan sikre vern av sykelønna og et mer inkluderende arbeidsliv på. Vi ønsker derfor nye IA-forhandlinger fordi vi mener det ligger forslag på bordet som ikke ble godt nok behandlet.
For oss har det hele tiden vært viktig å få på plass en IA-avtale fordi det er den beste måten å verne sykelønnsordningen og for å få et bredt kunnskapsgrunnlag om sykefraværet og sykelønnsordningen som kan gi oss et bedre beslutningsgrunnlag for tiltak som kan få ned sykefraværet og sikre et mer inkluderende arbeidsliv.
En slik avtale kommer bare på plass ved forhandlingsbordet.
Vi tror på trepartssamarbeidet, og vi mener det er viktig å møtes selv om vi kan være uenige om ting. Vi gjør alt vi kan for å få i gang reelle forhandlinger.
Det hviler nå et tungt ansvar på statsråd Brenna å jobbe aktivt med partene for å få forhandlingene i gang igjen. Det er der vi kan finne en løsning.
Det fortjener både de som står i og utenfor arbeidslivet.