JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Uredelig fra Unio om barnehagestreiken»

Vi mener det er naturlig å se ytelsene i tjenestepensjonen i sammenheng med ytelsene i AFP-ordningen, skriver Jørn-Tommy Schjelderup. (Illustrasjonsfoto)

Vi mener det er naturlig å se ytelsene i tjenestepensjonen i sammenheng med ytelsene i AFP-ordningen, skriver Jørn-Tommy Schjelderup. (Illustrasjonsfoto)

Hanna Skotheim

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Unios sekretariatssjef Jon Olav Bjergene villeder leserne og jukser med tall i sin omtale av grunnlaget for den pågående barnehagestreiken.

I et innlegg i FriFagbevegelse bygger han argumentasjonen på påstanden om at ansatte barnehager i PBLs tariffområde «nektes AFP» og at «PBL sier de ikke vil inngå en tariffavtale om AFP».

Det er rett og slett ikke sant.

Tvert imot har PBL i årets forhandlinger lagt frem et tilbud om en «framtidig helhetlig løsning for AFP og tjenestepensjon. Den skal også være konkurransedyktig med ytelsene i kommunale barnehager.»

Det betyr i klartekst at PBLs nåværende AFP skal erstattes med en ny, fremtidsrettet ordning og at ansatte også i fremtiden får like gode ordninger i våre medlemsbarnehager som i kommunene.

Bjergenes forsøk på å tallfeste hva ansatte i PBL-barnehager vil tape i pensjon, bygger dermed på falske forutsetninger – eller juks med tall, om du vil.

Hovedgrunnlaget for konflikten er at Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta har krevd at alle ansatte i tariffområdet skal meldes inn i fellesordningen for privat AFP fra 1. januar 2023.

Innmeldingen vil, ifølge regnestykker som fagforeningene selv har vært med på å utarbeide, ha en engangskostnad på 1,4 milliarder kroner. Dette er alene mer enn en milliard kroner enn et oppgjør på nivå med kommuneoppgjøret ville kostet.

I tillegg er det helt uvisst hvordan fellesordningen vil se ut, altså hvilke ytelser den vil ha og hvilke kostnader den vil ha, etter at NHO og LO er ferdig med å reforhandle den, trolig i 2024.

Så lenge én av tre private barnehager allerede går med underskudd, vil det ha svært alvorlige konsekvenser for mange av arbeidsplassene i sektoren om kravet hadde blitt innfridd. I løpet av de neste to årene vil mange måtte legge ned som følge av de økte kostnadene. På lengre sikt er kostnadsbildet totalt uoversiktlig – og potensielt helt ødeleggende for store deler av sektoren.

Derfor ville det være uansvarlig å innfri kravet.

Tall fra Storebrand, som bygger på de samme forutsetningene som blant andre Statens Pensjonsfond Utland bygger sine analyser på, viser at PBLs tjenestepensjon vil gi ansatte vesentlig bedre utbetaling enn den offentlige tjenestepensjonen.

Vi mener det er naturlig å se ytelsene i tjenestepensjonen i sammenheng med ytelsene i AFP-ordningen.

For det er helheten i pensjonen de ansatte skal leve av når de går av. Og den helheten skal vi fortsatt sørge for er like god i våre medlemsbarnehager som i kommunene.

Dette har vi bekreftet, senest i årets oppgjør.

Innsikt: Barnehagenes landsforbund (PBL) hevder at de ansatte har bransjens beste tjenestepensjon. Stemmer det?

Warning
Annonse
Annonse