JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

Valg i de nye fylkene

Eirik Dahl Viggen

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Valgdeltakelsen – særlig i Viken og Finnmark – kan bli minst like spennende som selve valgresultatet, skriver Stein Sneve.

Høyre holder stand, Arbeiderpartiet faller videre og Senterpartiet når stadig nye høyder. Det kan være en av konklusjonene etter Opinions ferske meningsmåling for Viken, utført for ANB, Dagsavisen og FriFagbevegelse. Slik sett bekreftes tendenser vi ser i andre deler av landet. Det som er spesielt med denne målingen er at den er en av de første i det som blir et helt nytt fylke. Fra nyttår blir nemlig 19 fylkeskommuner redusert til 11, men valget til de nye fylkestingene foretas allerede nå. Det er svært spennende å se hvordan dette vil slå ut, både på oppslutningen om de enkelte partiene og valgdeltakelsen.

p

Viken kommer som et resultat av sammenslåingen mellom Akershus, Østfold og Buskerud. Dette er svært ulike fylker, der oppslutningen om de ulike partiene varierer. Det betyr økt usikkerhet om hvordan velgerne i det nye, samlede fylket vil opptre. Ap ser uansett ut til å bli den store taperen. Partiet lå nær, eller godt over 30 prosent i hvert av de gamle fylkene, og ligger an til å få rundt 25 prosent i det nye. Også Høyre går litt tilbake i to fylker, men får klart mer enn de fikk i Østfold sist. Senterpartiet er den store vinneren, med en dobling i forhold til to av fylkene og en klar økning også i forhold til Buskerud.

Nå er ikke Viken det eneste fylket der Sp setter nye rekorder, ikke minst basert på partiets kompromissløse motstand mot regionreformen. Det ser ikke minst ut til å treffe velgerne i Viken, der sammenslåingen var svært upopulær. Viken blir landets klart mest folkerike fylke, og et av de største der det strekker seg fra Hvaler til Hallingdal. I tillegg ligger Oslo der, som en enklave midt i fylket. Mange så sammenslåingen som et kunstig grep, og det var vel bare i Finnmark motstanden var sterkere. Et fylke der også Sp gjør det svært sterkt. På Nordlys´ seneste måling var partiet blitt Finnmarks største.

Vel så spennende som utfallet, er hvordan sammenslåingene vil påvirke valgdeltakelsen. – Det blir spennende å se om sammenslåingene i seg selv vil aktivisere demokratiet, eller om avmaktsfølelsen øker fordi folk ikke kjenner personene på listen, sier Yngve Flo ved Universitetet i Bergen til NTB. Deltakelsen ved fylkestingsvalg har tradisjonelt vært lav, og faller den videre kan det undergrave fylkestingenes legitimitet. Valgdeltakelsen i de tre Viken-fylkene lå sist rundt 50 prosent, og i denne målingen er det 54 prosent som har vært villige til å oppgi partipreferanse. Om alle de faktisk kommer til å stemme, gjenstår å se, og valgdeltakelsen – særlig i Viken og Finnmark – kan bli minst like spennende som selve valgresultatet. Ikke minst når man skal bedømme om sammenslåingene har vært en demokratisk suksess eller ikke.

Annonse
Annonse