Selvsagt har vi vært heldige. Oljen i Nordsjøen var en gave, skriver Jo Moen Bredeveien.
Even Kleppa / Øyvind Gravås, Woldcam AS/ Equinor
Kommentar
«Vår visjonsløse regjering koster oss dyrt»
Vi gjorde alt riktig da vi fant oljen. Nå gjør vi alt galt med våre store mineralfunn.
I barneboka «Norgeshistorien på 1-2-3» som jeg leser for mine små om dagen, står det at Norge var et fattig land helt til vi fant olje for rundt femti år siden. «Nå ble vi plutselig det rikeste landet». Og det var jo «flaks for oss!»
Dette er tilsynelatende favorittboka til næringsminister Iselin Nybø (V). Dessverre for alle oss andre.
Selvsagt har vi vært heldige. Oljen i Nordsjøen var en gave. Men det finnes nok av eksempler på land som har gått til grunne av slike funn. Vi var et rikt land før vi fant oljen, og vi ble enda rikere etterpå. På grunn av politikk. Fordi vi gjorde veldig mye rett.
Det har våre politikere glemt, i alle fall de som styrer landet nå. I alle fall Iselin Nybø. Det vil koste oss dyrt om ikke Nybø snart plukker opp en bok om vår moderne historie. For voksne.
Kommentar: «Norske journalister kjemper hver dag hardt for sine middelklasseverdier»
Sommeren 1971 la industridepartementet fram «de ti oljebud». Det er ikke hver dag du hører snakk om disse budene, til tross for at det er snakk om grunnlaget for det moderne Norge. For vår «flaks».
Det første budet lyder: «Nasjonal styring og kontroll må sikres for all virksomhet på den norske kontinentalsokkel». Det tredje budet sier at oljefunnet skal gi grunnlag for ny næringsvirksomhet, det sjette at ilandføringen av olje skal skje til Norge. Det åttende budet skisserer et statlig oljeselskap.
Danmark fant olje omtrent samtidig som oss. Vårt naboland lot internasjonale operatører hente ut oljen på sokkelen. Har du hørt snakk om det danske oljeeventyret? Vi, derimot, la de ti bud til grunn. Om du skriver oljefondet.no i nettleseren din kan du se noe av resultatet: I skrivende stund har vi, det norske folk, 11.028.635.456.820 norske kroner i felles formue.
Vi har også en velstående befolkning, muskler til å holde oss flytende under kriser og flotte, offentlige bygg som vil stå som monumenter over oljealderen. Dette er ikke flaks. Det er å spille sin gode hånd på en fornuftig måte.
Ville vi ha gjort det samme om vi fant olje nå? Spør hvem som helst, og de vil si ja. Fra venstre til høyre i politikken. Også i Venstre og Høyre vil de late som om den aktive staten og en skatt på 78 prosent er i tråd med deres politiske grunnsyn. Mange med hjertet til høyre farter gjerne rundt i verden for å skryte av «den norske modellen» som har sørget for at vi klarte å bli rike av oljen – på lang sikt, og sammen.
Vi trenger ikke lete opp gamle diskusjoner i Stortinget for å se hva disse kreftene egentlig mener. Det holder å se til Rogaland akkurat nå.
Det ligger mineraler for 2.500 milliarder kroner i det norske jordsmonnet. Minst, og trolig mye mer. Bare i Helleland i Rogaland har selskapet Norge Mining – som slett ikke er norsk, men eid av utenlandske investorer – gjort funn av apatitt, magnetitt, vanadium og titan for mange ganger mer enn 300 milliarder kroner. Dette er såkalte sjeldne mineraler som er helt nødvendige for det grønne skiftet vi står foran.
Ordføreren i bygda etterlyser interesse fra hovedstaden – funnet er altfor stort til at kommunen kan håndtere det selv. Og hva sier næringsminister Nybø? Som kommer fra oljefylket Rogaland og er del av et regjeringskollegium der mange kaller seg oljeunge, og som derfor bedre enn de fleste burde skjønne hva nasjonal kontroll, et statlig operatørselskap og høyt skattetrykk betyr for forvaltningen av naturressurser?
Som representerer det en gang stolte partiet Venstre, som sørget for at grunnrente og nasjonalt eierskap ble en del av vår tradisjon?
«Det er ikke aktuelt å gå inn for statlig eierskap», sier Nybø. Selvsagt.
Hun er ikke bekymret for at inntektene skal gå til utenlandske krefter: «I denne næringen som i andre er det private aktører som er utgangspunktet for industrien».
Hun vil heller ikke sørge for et skatteregime som gjør at verdiene blir her i landet. Selvsagt ikke.
Nybø skyver et offentlig utvalg som skal se på mineralloven foran seg. Vi hører trolig ikke fra utvalget før etter valget i høst. Da har vi forhåpentligvis andre krefter på plass i regjeringslokalene.
Rødt, SV og Arbeiderpartiet har alle utviklet langt mer offensiv politikk på området, og tar blant annet til orde for et statlig mineralselskap. Senterpartiet ønsket seg et slikt selskap allerede for 10 år siden.
Kommentar: «Når krisen er over, må det strammes inn. Det er ofte lettere sagt enn gjort»
Regjeringens mangel på visjoner er ille nok. Enda verre er det at Iselin Nybø, vår næringsminister i en kritisk tid da solen er i ferd med å senke seg over oljebransjen og verden skriker etter nye energiformer som ikke bidrar til klimaforandringer, enten er historieløs eller ideologisk forblindet – eller begge deler.
Tilgangen til mineraler er såpass kritisk at Kinas store leder Deng Xiaoping skal ha sagt at «mineralene skal bli for Kina det oljen er for Saudi-Arabia». Det er likevel liten grunn til å håpe at mineraler vil gi den eventyrlige avkastningen som oljen har gitt oss. Maken til superprofitt finnes knapt i andre bransjer.
Selv om mineralnæringen ikke blir den nye oljå, som de sier i Nybøs hjemfylke, er det ingen grunn til å behandle den annerledes enn oljen. Vi har hatt eventyrlig suksess med å forvalte våre naturressurser til beste for fellesskapet. Det er en suksess Nybø ikke forstår. Ikke hun, og ikke resten av regjeringen.
Det avslører ikke bare pinlige hull i forståelsen av samfunnet de er satt til å lede. Det er direkte farlig for nasjonens framtid.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Ragnhild Lied
Ole Palmstrøm