JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Vi bygger ikke landet ved å flagge ut arbeidsplassene»

Det er arbeidsplassene, ikke vareproduksjonen, som bygger landet, skriver tillitsvalgt Christopher Talgø.

Det er arbeidsplassene, ikke vareproduksjonen, som bygger landet, skriver tillitsvalgt Christopher Talgø.

Atle Espen Helgesen/Industri Energi

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Ny teknologi gjør at stadig flere arbeidsoppgaver kan automatiseres, fjernstyres og sentraliseres.

Dersom vi bruker disse mulighetene til å sende arbeidsplasser ut av landet, vil vi gi fra oss verdiskapning og mulighet for videre utvikling i samme slengen.

Koronapandemien viste oss at det de fleste av våre arbeidsoppgaver kunne gjøres fra hjemmet. Ganske nøyaktig ett år inn i pandemien svarte over halvparten av arbeidstakerne i en undersøkelse at de hadde mulighet for hjemmekontor. Det er en økning på 35 prosent i forhold til før pandemien.

Muligheten for å overføre og behandle store datamengder i sanntid gjør at vi i større grad kan utføre arbeidsoppgavene uavhengig av arbeidssted. Når vi overlater oppgavene til datasystemene, går mange fra å være fabrikkarbeidere til systemoperatører. I slike yrker er det likevel hensiktsmessig, og nødvendig, å sitte i arbeidsmiljøer som er lagt til rette for arbeidet.

I Norge er det satt i gang mange omstillinger der man bygger opp sentraliserte operasjonssentre hvor arbeidstakerne styrer og gir støtte til aktiviteter spredt utover hele landet. Kompetansen behøver ikke å være på hver enkelt lokasjon. Vi har mange eksempler på dette innen alt fra petroleumsindustrien på sokkelen til fjernstyring av flytårn. Mulighetene er mange, inkludert muligheten til å flytte slike sentre og tjenester til lavkostland.

Aktuelt: Ansatte fikk sjokkbeskjed på e-post: Olje-jobben flyttes fra Norge til Dubai

Samarbeidskomiteen for oljeservice i Industri Energi vedtatt en uttalelse mot utflagging i oljeservicesektoren etter at Halliburton vil flagge ut tjenester knyttet til norsk sokkel, men utflagging truer arbeidsplasser i alle sektorer.

Hva er det for eksempel som gjør at 15 norske flytårn styres fra Bodø og ikke fra India?

I Norge er vi teknologi-vennlige. Vi tar raskt i bruk ny teknologi og omstiller oss og blir mer effektive. Slik er vi havnet i verdenstoppen i mange bransjer. Selv om arbeidsplassene endres blir vi ikke arbeidsledige som følge av utviklingen. Dette skyldes at vi ser nytten i å bruke ressursene til å utvikle ny teknologi og forme nye arbeidsplasser gjennom et godt samarbeid mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og staten. Det er en vesentlig del av den norske modellen der partene sammen bygger verdiskapende arbeid. Dette er et velsmurt maskineri som krever ettersyn. Om arbeidsgiverne bruker teknologien utviklet av dette maskineriet til å flytte arbeidsplasser og tjenester ut av landet, så brister modellen.

Det er arbeidsplassene, ikke vareproduksjonen, som bygger landet. Utflagging av støtte og tjenester som kan fjernstyres er en stor trussel for sysselsettingen i landet. Det fjerner livsgrunnlaget til familiene og annet næringsliv og velferdstilbud.

Vi må ikke bruke teknologien mot oss. Ved å drifte virksomhetene fra Norge vil vi fortsette å utvikle og styrke teknologi- og næringsutvikling, sysselsetting og velferd, og det vil være lønnsomt og forutsigbart for arbeidsgiverne.

Warning
Annonse
Annonse