Det er arbeidsplassene, ikke vareproduksjonen, som bygger landet, skriver tillitsvalgt Christopher Talgø.
Atle Espen Helgesen/Industri Energi
Debatt
«Vi bygger ikke landet ved å flagge ut arbeidsplassene»
Ny teknologi gjør at stadig flere arbeidsoppgaver kan automatiseres, fjernstyres og sentraliseres.
Dersom vi bruker disse mulighetene til å sende arbeidsplasser ut av landet, vil vi gi fra oss verdiskapning og mulighet for videre utvikling i samme slengen.
Koronapandemien viste oss at det de fleste av våre arbeidsoppgaver kunne gjøres fra hjemmet. Ganske nøyaktig ett år inn i pandemien svarte over halvparten av arbeidstakerne i en undersøkelse at de hadde mulighet for hjemmekontor. Det er en økning på 35 prosent i forhold til før pandemien.
Muligheten for å overføre og behandle store datamengder i sanntid gjør at vi i større grad kan utføre arbeidsoppgavene uavhengig av arbeidssted. Når vi overlater oppgavene til datasystemene, går mange fra å være fabrikkarbeidere til systemoperatører. I slike yrker er det likevel hensiktsmessig, og nødvendig, å sitte i arbeidsmiljøer som er lagt til rette for arbeidet.
I Norge er det satt i gang mange omstillinger der man bygger opp sentraliserte operasjonssentre hvor arbeidstakerne styrer og gir støtte til aktiviteter spredt utover hele landet. Kompetansen behøver ikke å være på hver enkelt lokasjon. Vi har mange eksempler på dette innen alt fra petroleumsindustrien på sokkelen til fjernstyring av flytårn. Mulighetene er mange, inkludert muligheten til å flytte slike sentre og tjenester til lavkostland.
Aktuelt: Ansatte fikk sjokkbeskjed på e-post: Olje-jobben flyttes fra Norge til Dubai
Samarbeidskomiteen for oljeservice i Industri Energi vedtatt en uttalelse mot utflagging i oljeservicesektoren etter at Halliburton vil flagge ut tjenester knyttet til norsk sokkel, men utflagging truer arbeidsplasser i alle sektorer.
Hva er det for eksempel som gjør at 15 norske flytårn styres fra Bodø og ikke fra India?
I Norge er vi teknologi-vennlige. Vi tar raskt i bruk ny teknologi og omstiller oss og blir mer effektive. Slik er vi havnet i verdenstoppen i mange bransjer. Selv om arbeidsplassene endres blir vi ikke arbeidsledige som følge av utviklingen. Dette skyldes at vi ser nytten i å bruke ressursene til å utvikle ny teknologi og forme nye arbeidsplasser gjennom et godt samarbeid mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og staten. Det er en vesentlig del av den norske modellen der partene sammen bygger verdiskapende arbeid. Dette er et velsmurt maskineri som krever ettersyn. Om arbeidsgiverne bruker teknologien utviklet av dette maskineriet til å flytte arbeidsplasser og tjenester ut av landet, så brister modellen.
Det er arbeidsplassene, ikke vareproduksjonen, som bygger landet. Utflagging av støtte og tjenester som kan fjernstyres er en stor trussel for sysselsettingen i landet. Det fjerner livsgrunnlaget til familiene og annet næringsliv og velferdstilbud.
Vi må ikke bruke teknologien mot oss. Ved å drifte virksomhetene fra Norge vil vi fortsette å utvikle og styrke teknologi- og næringsutvikling, sysselsetting og velferd, og det vil være lønnsomt og forutsigbart for arbeidsgiverne.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Over 100 ansatte hadde vært inne i mappa hennes hos Nav
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
Gruppesamtalene i ND-programmet var mye bedre enn ventet, synes «Trond» (53), som veteran følte han at han hadde noe å bidra med.
Eirik Dahl Viggen
«Trond» (53) har vært i fengsel store deler av livet. Nå prøver han å komme seg opp av grøfta
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned. Over 200 ansatte er berørt: – Vi visste overhodet ingenting
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
Norske hjørnesteinsbedrifter kan forsvinne, advarer tillitsvalgte
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
Straffen for innsidehandel er streng. Slik unngår du den som tillitsvalgt
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat