Tonje Paulsen Solem" />

Flagger ut oljejobber

Fikk sjokkbeskjed på e-post: Olje-jobben til James flyttes fra Norge til Dubai

Ingeniør James Cameron McGivern har fått beskjed om at jobben hans tilknyttet boring på norsk sokkel, skal gjøres fra Midtøsten.
VETERAN: Skotske James Cameron McGivern er mekanisk ingeniør og har jobbet 26 år i oljebransjen i Norge. Å jobbe i Dubai er ikke aktuelt for ham.

VETERAN: Skotske James Cameron McGivern er mekanisk ingeniør og har jobbet 26 år i oljebransjen i Norge. Å jobbe i Dubai er ikke aktuelt for ham.

Jan Inge Haga

tonje@lomedia.no

Fredag ettermiddag den 28. januar fikk James Cameron McGivern epost fra arbeidsgiveren sin, oljeserviceselskapet Halliburton.

Beskjeden slo ned som en bombe; Jobben hans med optimalisering av boreoperasjoner på norsk sokkel, såkalt Advanced Drilling Technology (ADT), skulle flyttes til De forente arabiske emirater i løpet av året.

– Alle vet at det handler om penger

McGivern har jobbet offshore i mange år, men arbeider nå fra selskapets norske hovedkontor i Tananger, utenfor Stavanger.

– Jeg mener at det er fundamentalt for å kunne gjøre denne jobben at du har erfaring fra boring i Nordsjøen. Det er også en fordel å kjenne folkene, og det er en jobb som krever at du klarer å beholde roen, sier han.

Totalt 30 ansatte i oljeserviceselskapet ble i januar varslet om at stillingene deres skulle flyttes til Midtøsten.

– De kan si at de vil forbedre tjenesten, men alle vet at dette handler om å spare penger, sier skotten.

Drar ikke til Dubai

Han startet å jobbe i oljebransjen i Norge på grunn av gode arbeidstidsordninger og arbeidsforhold og har blitt værende i 26 år. McGivern er tydelig på at han ikke blir med på flyttelasset til Midtøsten.

– Ledelsen har sagt at de som vil, kan ta kontakt å få et tilbud. Jeg vet ikke hvordan vilkårene ville vært, men det er snakk om et udemokratisk land. Jeg tror ikke at noen av oss ansatte vil jobbe fra Dubai, sier han.

McGivern fyller 54 år i april og tror på grunn av den lange ansienniteten at han vil beholde jobben og få andre oppgaver i Halliburton i Norge. Da er han mer bekymret for sine yngre kollegaer som har små barn og som står i fare for å miste jobbene sine.

Mye delt: Erlend vil tilbake på jobb, men får ikke lov: – En filleting har utviklet seg til å bli et mareritt

Oljearbeidere settes i land

Hele oljeservice-bransjen er i gang med å flytte arbeidsoppgaver fra sokkelen og til operasjonssentre på land.

Bare Halliburton har flyttet 150 arbeidsplasser til fastlandet siden starten av 2000-tallet, ifølge leder Knut Nesland i Industri Energi-klubben.

– Vi er ikke imot utvikling, og det å flytte oppgaver på land så lenge det er godt arbeidsmiljø for både dem som jobber på havet og på land. Men det er nytt at tjenestene tilknyttet driften på sokkelen skal flagges ut til utlandet, sier Nesland, som forteller at lønna i selskapet allerede håndteres fra India.

Klubben skal bistå de berørte medlemmene sine i de lovfestede drøftelsesmøtene før bedriften kan fatte beslutning om oppsigelse. Disse er ikke gjennomført i skrivende stund.

– Mange av tjenestene som utføres fra land, har sikkerhetskritiske funksjoner. Vi er på helt feil vei når vi holder på med å sette ut arbeidsplasser på norsk sokkel til andre land. Den norske modellen er bygget på lokal verdiskaping og gode arbeidsforhold, mener Nesland.

I dag er det mulig å dele komplekse datamengder fra bore- og brønnoperasjoner i sanntid, og ansatte på land og sokkelen kan ha dialog via videokonferanser.

– Jeg er redd for at arbeidsplasser offshore først flyttes til operasjonssentre på land, før de flyttes til lavkostland, sier han.

Denne skaper debatt: Kathrine mista jobben etter å ha avvist forelska sjef. Nå kan erstatningen på 800.000 ryke

Sterke reaksjoner

Saken har vært omtalt av media og Industri Energi var tidlig ute med sterke reaksjoner.

– Vi skal kjempe for at kontrollrom som styrer aktiviteten på norsk sokkel skal ligge i Norge, og at arbeidsplassene skal være her, sier forbundsleder Frode Alfheim i en kommentar.

Magasinet har gjort gjentatte forsøk på å få en kommentar fra Halliburton, uten hell.

Kommunikasjonsleder i Norsk olje og gass, Kolbjørn Andreassen, skriver i en epost at de ikke kommenterer «selskapsspesifikke forhold og har derfor ingen kommentar».

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse