JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Vi er nærmere slutten på det norske oljeeventyret enn mange har trodd»

Johan Sverdup-feltet kan produsere olje i 50 år.

Johan Sverdup-feltet kan produsere olje i 50 år.

NTB

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Det internasjonale energibyrået (IEA) mener at verden umiddelbart må slutte å investere i nye oljefelt.

kjell.werner@anb.no

I en fersk rapport beskriver IEA hva som må til for at verden skal klare å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader. De samlede CO2-utslippene må kuttes drastisk. Resultatet vil bli et kraftig fall i etterspørselen etter fossilt brensel.

For å kunne innfri klimamålene må det globale daglige oljeforbruket reduseres fra 90 til 24 millioner fat i 2050. Da må oljen bare brukes til å produsere varer som plast og tekstiler, ikke lenger forbrennes med CO2-utslipp. Oljebransjen har lenge brukt IEA-sjef Faith Birol som et sannhetsvitne på at det vil være stor etterspørsel etter norsk olje og gass i flere tiår framover, men nå er det nye toner fra Birol & co. Miljøbevegelsen og partiene som vil ha oljebrems trykker dermed de nye IEA-signalene til sitt bryst.

Les også: SSB-forsker tror ikke på oljesmell for Norge ved letestans etter 2021

Men de store partiene vil ikke sette noen sluttdato for norsk oljevirksomhet. Statsministrer Erna Solberg (H) bedyrer at hovedlinjene i den norske oljepolitikken ligger fast. Det er ikke snakk om å avlyse den neste konsesjonsrunden for norsk sokkel. Og hun får støtte av Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Det hører med til bildet at den norske olje- og gassproduksjonen har falt med 17 prosent siden toppåret i 2004. Selv med nye funn, vil vi måtte regne med at denne produksjonen faller ytterligere.

Det er ingen tvil om at det er nødvendig med en kraftig omlegging verden over for å unngå at kloden blir for varm. Forpliktelsene i Paris-avtalen og den ferske IEA-rapporten gir klar beskjed om kursen. Norge har et godt utgangspunkt siden elektrisiteten er basert på vannkraften fra våre fossefall. Utfordringen ligger i oljen og gassen som brukes til transport og i industrien. Klimaløsningen er elbiler, elektrifisering av sokkelen og et system for fangst og lagring av CO2-utslippene. I tillegg må det satses på hydrogen, hvor utslippet ved forbrenning er ren vanndamp.

Debatt: «Industrien i Norge vil dø med Frps politikk», skriver Espen Barth Eide og Roar Abrahamsen

Hele verden må få fart på omstillingen. For Norges del må den nye grønne industrien bygges på skuldrene av oljevirksomheten. Det er grunn til å merke seg at IEA i sin rapport anslår at Opec-landene, med Saudi-Arabia i spissen, skal øke sin markedsandel av olje fra dagens 37 prosent til 52 prosent i 2050. I et slikt scenario blir det defensivt og naivt hvis Norge ensidig stenger de norske oljekranene. Alle de oljeproduserende landene må i tilfelle forplikte seg til å redusere oljeproduksjonen. Vi må ta utgangspunkt i at det er etterspørselen etter olje som er problemet, ikke produksjonen. Norge alene kan ikke redde verden.

Kommentar: «I lys av koronakrisen blir det dobbelt feil å gi skattefradrag for å ha jobb»

Annonse
Annonse