JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Vi, sammen med LO, vil gjøre det vi kan for å forbedre pensjonssystemet»

Et lite beløp tidlig, kan utgjør en stor forskjell, skriver Mette Johnson Walker. (Illustrasjonsfoto)

Et lite beløp tidlig, kan utgjør en stor forskjell, skriver Mette Johnson Walker. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Men samtidig er det lurt å spare til pensjon likevel.

«Pensjonssparing? Nei, det har jeg ikke begynt å tenke på ennå. Det er lenge til jeg blir pensjonist, så jeg har god tid.»

Nei, du har ikke det. Du må starte tidlig!

Pensjon er et ganske komplisert fagfelt, men likevel viktig å ha et forhold til.

Det handler om hva du skal leve av når du slutter å jobbe, og for oss i fag­bevegelsen tenker vi på mange måter at pensjon er en forsinket lønn. Den kan alltid gjøres bedre.

Skolenes landsforbund (SL) får mange spørsmål om pensjon.

Mye kan vi svare på, men utregning gjør vi ikke. Det er det Statens pensjonskasse som gjør. Det er kommet en ny NOU (Norges offentlige utredning) som heter Et forbedret pensjonssystem. Den er på høring i disse dager.

Det er en utredning som tar sikte på å forbedre pensjonen for blant annet å gjøre den mer sosial bærekraftig. Selv om vi er friske og raske, lever lenger og tenker at vi kan stå lenge i jobb, er det fortsatt mye som kan skje. Uføretrygd er også pensjon.

Kommentar: «Tajik har grunn til å smile. Pensjon fra første krone er en suksess»

Pensjonssystemet i Norge består av alderspensjon fra folketrygden, tjeneste­pensjon og AFP og egen pensjons­sparing.

Alderspensjon fra folketrygden er sikringen som gjør at du har inntekt den dagen du blir pensjonist.

Det viktigste du kan gjøre for å sikre en god pensjon er å være i jobb. Hvor mye du jobber, og hvor lenge du jobber, påvirker hvor mye du får i pensjon.

Det er også slik at alderspensjonen blir justert etter forventet levealder. Og i lys av at vi lever lenger og at det blir flere og flere eldre, så er det flere som må dele pengesekken som kommer fra staten. Og da blir det mindre til den enkelte.

Resultatet er at dagens unge får lavere årlig pensjon enn sin foreldregenerasjon.

Tjenestepensjon og AFP er etablerte ordninger for dem som er yrkesaktive og vil være avhengig av hva slags arbeidsforhold du har hatt.

De fleste arbeidsgivere har plikt til å ha en tjeneste­pensjonsordning for sine ansatte, og for offentlig ansatte er tjeneste­pensjon regulert i enten lov (staten) eller i tariffavtale (kommune­sektoren).

Du kan også ha rett til avtalefestet pensjon (AFP) dersom arbeidsgiveren din har en tariffavtale der AFP er en del av avtalen.

I tillegg kommer individuell pensjons­sparing som vil påvirke den totale pensjonen du får.

Vi anbefaler å ta kontakt med Nav og de ulike tjeneste­pensjonsordningene du har vært medlem av for å skaffe en oversikt over din opptjening. Jo tidligere jo bedre.

Basert på det, vurder å starte en individuell sparing.

Vi, sammen med LO, vil gjøre det vi kan for at pensjonssystemet blir forbedret, men samtidig er det lurt å spare til pensjon likevel.

Et lite beløp tidlig, kan utgjør en stor forskjell. For deg!

Debatt: «Matkøene blir større, og listen over milliardærer blir lengre»

Annonse
Annonse