Arbeidsmiljøloven
Leif Martin Kirknes
Arbeidsmiljøloven:
Vi trenger lovregulering som setter rammer for arbeidsgivers styringsrett
Det kan være flere årsaker til at arbeidsgiver ønsker å gjøre endringer i arbeidsforholdet overfor den enkelte arbeidstaker. Vi mangler imidlertid klare lovfestede grenser for arbeidsgivers styringsrett, noe som gjør at arbeidstakere stiller svakt i møte med urettmessige endringer fra arbeidsgivers side.
Arbeidsgivers styringsrett er betegnelsen på arbeidsgivers rett til å treffe beslutninger om virksomheten og ansettelsesforholdet. Tradisjonelt er styringsretten definert som «rett til å organisere, lede, kontrollere og fordele arbeidet, (…) men dette må skje innenfor rammen av det arbeidsforhold som er inngått». Styringsretten avgrenses av lover, rettspraksis, avtaler, sedvane og demokratisering i arbeidslivet generelt.
Hva kan arbeidsgiver gjøre?
Spørsmålet om hvilke endringer arbeidsgiver kan gjøre med hjemmel i styringsretten og hvor langt denne rekker, er uklart. Det finnes tilfeller av endringer som faller klart utenfor arbeidsforholdet, og da også utenfor styringsretten. Burde styringsrettens rekkevidde nærmere lovreguleres?
Dersom arbeidsgiver foretar endringer i ansettelsesforholdet utenfor styringsretten, vil det være tale om en endringsoppsigelse. Da vil de samme regler som for ordinær oppsigelse etter arbeidsmiljøloven gjelde. Høyesterett har gitt uttrykk for at endringer som «ikke særpreger, definerer eller fremstår som vesentlige for arbeidsforholdet» normalt kan endres uten endringsoppsigelse.
Stillingens grunnpreg
Om endringene kan betraktes som vesentlige må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle. Hovedprinsippet etter rettspraksis er likevel at stillingens grunnpreg ikke skal endres vesentlig, og endringen skal være innenfor rammen av arbeidsforholdet som er inngått. Et eksempel fra rettspraksis på hva som falt utenfor arbeidsgivers styringsrett, finner vi i Rt. 2009 s. 1465, hvor Høyesterett kom til at arbeidsgiver i kraft av sin styringsrett ikke kunne endre arbeidstakers arbeidstid fra kveldsvakter til også å omfatte dagvakter. Dette fordi en slik endring vil være en «så vesentlig endring av arbeidsforholdet at den normalt ikke kan gjennomføres i kraft av styringsretten» se dommens avsnitt 42. Selve vurderingen av hva som ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett er dermed klart regulert gjennom ulovfestet rett. Denne informasjonen er imidlertid lite tilgjengelig for de som trenger den mest, og det er derfor behov for kodifisering av dette slik at arbeidstakerne lettere kan forutse sin rettsstilling.
Styringsretten
Selv om vurderingen ofte kan være vanskelig å foreta, vil det i enkelte tilfeller være klart at endringen som arbeidsgiver ønsker å gjøre er vesentlig. Eksempelvis er stillingsprosent en vesentlig del av arbeidsforholdets karakter. Hvis arbeidsgiver reduserer stillingsprosenten med 50 prosent, vil det ikke bare være utenfor rammen av arbeidsforholdet, men det vil også innebære at stillingens grunnpreg endres vesentlig. Om en slik endring lå innenfor styringsretten, ville det også åpne for en omgåelse av reglene for oppsigelse fra arbeidsgivers side.
Krevende for arbeidstaker
Selv når tilfellene er så klare som det ovennevnte, er det lett å glemme at det for en arbeidstaker uten juridisk bakgrunn vil være vanskelig å ta stilling til om arbeidsgiver har lov til å gjøre en slik endring. Med dagens ulovfestede regulering må arbeidstakere ofte ta saken videre til advokat for å avklare om en endring er utenfor eller innenfor styringsretten. Ettersom ikke alle har økonomi eller kapasitet til å gjøre dette, kan arbeidsgiver potensielt slippe unna med tilfeller som klart regnes som endringsoppsigelser, uten at verken formkravene eller saklighetskravet i arbeidsmiljøloven er oppfylt. Av den grunn ser vi i Jussformidlingen behovet for en lovregulering. Vi etterlyser klarere retningslinjer knyttet til de nærmere grensene for hva som er innenfor og hva som er utenfor arbeidsgivers styringsrett, og vi ser behovet for nærmere lovregulering av klare tilfeller som styringsretten ikke åpner opp for. På den måten sikres arbeidstakers behov for forutsigbarhet og trygghet i jobben.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox