JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KS med pekefinger til regjeringen:

Derfor kan regjeringen måtte skrote forslaget om fritt skolevalg

Regjeringen har ingen ubegrenset adgang til å pålegge fylkeskommunene bestemte inntaksordninger, innrømmer kunnskapsminister Trine Skei Grande (V).
Trine Skei Grande (V) vil ha fritt skolevalg. Men KS har sterke innsigelser på det formelle planet.

Trine Skei Grande (V) vil ha fritt skolevalg. Men KS har sterke innsigelser på det formelle planet.

Terje Pedersen / NTB scanpix

helge@lomedia.no

Det kommer fram av et svar Venstre-lederen har gitt på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Mona Fagerås (SV). Hun har spurt kunnskapsminister Trine Skei Grande (V) om det finnes hjemmel i lovverket for å endre forskriften, og om regjeringen i så fall vil endre loven for å få gjennomført det SV-representanten kaller karakterbasert opptak i alle fylkeskommuner.

I så tilfelle vil det kreve en behandling i Stortinget.

p

Regjeringen har foreslått såkalt fritt skolevalg og at det skal gjennomføres som en forskriftsendring, mens Arbeiderpartiet har foreslått en lovendring som gjør det helt opp til fylkene selv å bestemme hvordan inntaket til videregående skole skal organiseres.

Må utsettes

Mona Fagerås mener regjeringen nå må trekke hele saken om forskriftssendingen.

– Dette betyr at denne saken må utsettes en gang for alle, i alle fall nå i første omgang. Dette er derfor en veldig god nyhet. Regjeringen har forsøkt å tvinge på fylkene et karakterbasert inntak. Nå tvinges de til å skrote dette, sier Mona Fagerås til FriFagbevegelse.

– Dette må være som et mageplask for regjeringen. Det er symbolpolitikk, som det nå viser seg at regjeringen ikke har noen lovhjemmel til å gjennomføre, legger hun til.

Bakgrunnen for kunnskapsministerens innrømmelse er et innspill fra KS i forbindelse med høringen om samme sak.

Her påpekes det at slik reglene er i dag, kan søkere til videregående opplæring kun søke et opplæringstilbud, ikke et opplæringssted.

Departementet har hjemmel til å gi forskrifter «om inntak». Det som foreslås her er regler om skolevalg, som etter KS’ oppfatning naturlig faller utenfor bestemmelsen.

Etter KS’ oppfatning kan det derfor anføres at Direktoratet etter en naturlig forståelse av ordlyden ikke har hjemmel i lov for å gi en slik forskrift. KS mener forslaget krever en lovendring.

– Konklusjonen til KS er at innføring av en statlig ordning for fritt skolevalg i fylkeskommunene bryter med intensjonene i både kommuneloven, statens egne retningslinjer for utforming av lover og forskrifter rettet mot kommunesektoren, Samt kvalitetsavtalen mellom regjeringen og KS, mener Mona Fagerås.

Saken fortsetter under bildet

– En gledelig nyhet, sier Mona Fagerås om formaliteten som kan hindre fritt skolevalg i første omgang.

– En gledelig nyhet, sier Mona Fagerås om formaliteten som kan hindre fritt skolevalg i første omgang.

Leif Martin Kirknes

Vurderer lovendring

I sitt svar bekrefter Trine Skei Grande at hun er gjort oppmerksom på dette.

– Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet er nå i gang med å lese gjennom høringsinnspillene som har kommet inn, og vil vurdere forslagene vi har hatt på høring i lys av disse innspillene og Granavolden-plattformen. I tillegg bør forslagene vurderes opp mot arbeidet med regjeringens stortingsmelding om videregående opplæring og ny opplæringslov. I dette arbeidet vil vi også vurdere om lovhjemmelen bør justeres for å tydeliggjøre at det kan gis nasjonale forskriftsregler om fritt skolevalg, svarer Trine Skei Grande.

Høyre, Venstre og Frp varslet forskriftsendringen før Frp gikk ut av regjering. Det verserer to forslag, men begge går ut på at det karakterene skal være grunnlaget ved inntaket til videregående skole. Den ene modellen har eventuell reiseavstand som en faktor. Hvis du får en urimelig reiseavstand skal ikke prinsippet gjelde.

p

Opposisjonen mener hvert fylke selv må få bestemme inntaksmodell. 14 fylker har allerede et karakterstyrt inntak.

Saken har skapt splittelse i KrF. Formuleringen i Granavolden-erklæringen, som partiet skrev under sammen med de tre andre partiene, balanserer fritt skolevalg med å opprettholde en desentralisert skolestruktur. Mange i partiet har imidlertid tatt til orde for at det er fylkene selv som skal bestemme dette.

Saken skal opp i Stortinget tirsdag 17. mars.

Annonse
Annonse