ENIGE: NHO-sjef Ole-Erik Almlid (til høyre) og LO-leder Hans Christian Gabrielsen vil ikke ha en lovfestet minstelønn i Norge. Her fra Arendalsuk i august..
Jan Erik Østlie
EU varsler ny minstelønn – LO, NHO og regjeringen sier blankt nei
Lønn skal fastsettes i forhandlinger mellom partene i arbeidslivet, fastholder LO-sjefen.
ragnhild@lomedia.no
1. november overtar tyske Ursula von der Leyen formelt jobben som EU-kommisjonens leder etter Jean-Claude Juncker. Allerede før hun ble valgt, lovet Von der Leyen at hun i løpet av sine 100 første dager som leder for EU-kommisjonen, ville legge fram et forslag for å sikre «at alle arbeidere i vår union har en rettferdig minstelønn».
Dette er som musikk i ørene på store deler av europeisk fagbevegelse, som lenge har ønsket drahjelp fra EU for å styrke arbeidstakernes rettigheter. Særlig i Sør- og Øst-Europa håper mange på et EU-regelverk som kan tvinge fram en bedre minstelønn. I Norge derimot møtes forslaget med dyp skepsis.
ph
– Dårlig idé
Under et NHO-arrangement som markerer 25-årsjubileet for EØS-avtalen, var LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, NHO-direktør Ole Erik Almlid og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen samstemte i at en lovfestet europeisk minstelønn er en dårlig idé.
– Lovfestet minstelønn er helt uaktuelt i Norge. Lønn skal fastsettes i forhandlinger mellom partene i arbeidslivet, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
En lovfestet minstelønn bryter nemlig med et grunnleggende prinsipp i Norden, om at det er partene i arbeidslivet som forhandler om lønn og lønnsvekst, og at dette ikke er noe politikerne skal blande seg opp i.
– En lovbestemt minstelønn er kun aktuelt i land hvor fagbevegelsen selv ønsker det og ikke lenger har makt til å sikre anstendige arbeidsvilkår. Slik er det ikke i Norge. Her vil en lovbestemt minstelønn ende opp i et svært negativt regnestykke med lavere lønn for veldig mange arbeidstakere, påpeker Gabrielsen.
22 av 28 medlemsland i EU har allerede en lovfestet nasjonal minstelønn, men ingen av de nordiske landene står på denne listen. Og det er det gode grunner til, mener næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Han påpeker at vi i Norge og Norden har relativt høy organisasjonsgrad og at en lovfestet minstelønn kan være med på å underminere viljen til å organisere seg.
– Dessuten er det vanskelig å sette et riktig minstelønn. Vi kommer fort i en situasjon der en minstelønn blir «tak», i stedet for et «gulv», sier Røe Isaksen.
Sp ber om garanti
I forrige uke sendte stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet et skriftlig spørsmål til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie der han ber statsråden garantere at regjeringen vil avvise et forslag om nasjonal minstelønn.
– Når dette er satt på dagsorden som en av de prioriterte sakene for den nye kommisjonen, og når tunge krefter i EU tar til orde for en europeisk minstelønn, er det viktig at regjeringen er på. Men når det gjelder denne saken, har det vært fullstendig taust fra norsk side, uttalte Gjelsvik til LO-Aktuelt før helgen.
ph
Gjelsvik viste til at Fremskrittspartiet flere ganger tidligere har tatt til orde for en nasjonal minstelønn. Også regjeringspartiet Venstre har programfestet at de ønsker å innføre nasjonal minstelønn. Røe Isaksen er tydelig på at dette ikke er noe regjeringen ønsker.
– Det er uaktuelt for regjeringen å innføre en nasjonal minstelønn i Norge. Jeg kan heller ikke se for meg at det vil komme et direktiv fra EU om en europeisk minstelønn. Det er for mange land som ikke ønsker det, sa næringsministeren til LO-Aktuelt.
– Men dersom det skulle komme et slikt direktiv, hvordan vil regjeringen forholde seg til det?
– Regjeringen har så langt ikke tatt stilling til hva vi gjør dersom det skulle komme et forslag om minstelønn fra EU. Det jeg helt utvetydig kan si, er at Norge vil være imot det, sier Røe Isaksen.
NHO sier nei
Også NHO er klinkende klare på at en lovfestet minstelønn ikke er ønskelig.
– NHO er helt enig med LO og regjeringen i at en felles europeisk minstelønnsstandard er et dårlig forslag. Den norske modellen for lønnsdannelse har tjent oss godt, og slik ønsker vi at det skal fortsette, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.
– NHO har tidligere tatt til orde for å utrede en nasjonal minstelønn, senest under den store flyktningestrømmen til Norge i 2015. Er denne tanken lagt på hylla nå?
– Dette er overhodet ikke på vår dagsorden nå.
Presser på for minstelønn
Ursula von der Leyens valgløfte er imidlertid ikke tatt ut av løse luften. Tunge krefter i EU ønsker at en felles europeisk minstelønn skal bli en realitet. I en resolusjon vedtatt av EU-parlamentet 10. oktober oppfordres EU-kommisjonen om å legge fram et forslag for å sikre at alle arbeidstakere i unionen får en rettferdig minstelønn.
Hvilken form et slikt forslag fra EU-kommisjonen vil få, er foreløpig uklart. EU kan enten komme med en ikke-bindende anbefaling til medlemslandene eller foreslå ny lovgivning i form av en forordning eller et direktiv. Om det siste skulle skje, vil det få konsekvenser for Norge gjennom EØS-avtalen.
ph
Påtroppende EU-kommisær for arbeidsmarkedsspørsmål, Nicolas Schmit, har forsøkt å berolige de nordiske landene. Under en utspørring i parlamentet nylig fikk Schmit spørsmål om han kunne garantere at en eventuell europeisk minstelønn vil respektere den nordiske modellen.
– Vi vil på ingen måte tvinge noen land til å endre deres meget gamle og velfungerende systemer. Jeg ser ingen fare for det. Tvert imot vil jeg bevare det, og jeg vil oppfordre andre land til å kopiere det, svarte den luxemburgske sosialdemokraten ifølge den danske nettavisen Altinget.
Ikke bekymret
Peter Kaae Holm, europapolitisk ansvarlig i Danmarks største fagforbundet, 3F, kommenterer disse forsikringene med nøkternhet.
– Det gleder med at Nicolas Schmit i dag tydelig sier at han vil garantere respekt for vår gode danske modell. Men i 3F sover vi ikke rolig før vi har sett et konkret forslag fra Kommisjonen som lever opp til den garantien, sa Holm til Altinget.dk.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen tror til syvende og sist at det ikke vil komme noe direktiv fra EU som pålegger landene en lovfestet minstelønn. En av grunnene til det er at EU-traktatens artikkel 153 eksplisitt sier at EU ikke har myndighet til å lovgi i lønnsspørsmål.
– EU har ikke myndighet til å binde medlemslandene i spørsmål om lønnsdannelse. Dette er fullt og helt et nasjonalt ansvar, sier Gabrielsen.
Minstelønn i Norge og Europa
• 22 av EUs 28 medlemsland har en lovfestet minstelønn.
• Østerrike, Italia og Kypros, samt de nordiske landene er unntakene.
• I Norge har vi ikke én nasjonal sats for minstelønn, her fastsettes minstelønningene i tariffavtalene.
• For fagbevegelsen i de nordiske landene et viktig prinsipp at det er partene i arbeidslivet, og ikke myndighetene, som styrer lønnsdannelsen.
Minstelønn i Norge og Europa
• 22 av EUs 28 medlemsland har en lovfestet minstelønn.
• Østerrike, Italia og Kypros, samt de nordiske landene er unntakene.
• I Norge har vi ikke én nasjonal sats for minstelønn, her fastsettes minstelønningene i tariffavtalene.
• For fagbevegelsen i de nordiske landene et viktig prinsipp at det er partene i arbeidslivet, og ikke myndighetene, som styrer lønnsdannelsen.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim