JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagorganisering

Fagforbundet jubler for medlemseksplosjon etter barnehagestreiken

Siden streiken i private barnehager ble varslet, har antall Fagforbundet-medlemmer i PBL-barnehager økt med 12 prosent. Lokalt jobbes det med å gi dem et bedre tilbud og få flere tillitsvalgte på plass.
Tove Dahlén (Asker), Iselin Jackowitz (Oslo) og Silje Sandum (Trondheim) har alle bakgrunn fra private barnehager. Nå jobber de for å få få flere ansatte til å melde seg inn i Fagforbundet.

Tove Dahlén (Asker), Iselin Jackowitz (Oslo) og Silje Sandum (Trondheim) har alle bakgrunn fra private barnehager. Nå jobber de for å få få flere ansatte til å melde seg inn i Fagforbundet.

Anna Jensen og privat

ida.wangberg@fagbladet.no

Siden det ble sendt ut varsel om at det kunne bli streik i PBL-barnehagene 1. september, har 1056 ansatte i private barnehager meldt seg inn i Fagforbundet. Det innebærer en medlemsvekst på tolv prosent på knappe tre måneder, og en skikkelig vitamininnsprøyting for tillitsvalgte lokalt, som allerede var i gang med prosjekter for å få flere medlemmer og tillitsvalgte i private barnehager.

– Jeg tror mange innså konsekvensene for sin egen pensjon dersom PBL hadde fått det som de ville, og verdien av å ha en god tariffavtale, sier Tove Dahlén i Fagforbundet Asker.

Siden høsten 2019 har hun vært frikjøpt på fulltid fra jobben sin i en privat barnehage for å organisere flere ansatte i samme sektor.

Ferie og rettigheter: Kan sjefen bestemme når jeg skal ha ferie? Her får du svar

Kontakter styrerne

Hun har utarbeidet sin egen metode, der hun kontakter styrere i barnehager for å høre om hun kan komme på besøk. I barnehagene setter hun seg ofte på pauserommet, der hun snakker med de ansatte om betydningen av å være fagorganisert.

– Ofte våkner de når jeg begynner å snakke om ferieloven. De fleste tror det står i ferieloven at vi har rett til fem uker ferie, men der står det fire uker og en dag. Den femte ferieuka har vi gjennom tariffavtalen, og skal vi fortsette å ha gode tariffavtaler, må vi ha mange medlemmer, forklarer Dahlén.

Arbeidet har båret frukter, ikke bare i form av flere medlemmer og tillitsvalgte, men også gjennom at de har fått på plass tariffavtaler i barnehager som tidligere ikke hadde det. Dahlén har etablert kontakt med ansatte i over 70 barnehager gjennom arbeidet sitt.

Hun samarbeider også mye med Else Sæle, som er hovedtillitsvalgt i Espira. Fagforbundet Asker har fått ansvaret for medlemmene i Espira-barnehagene i et område som strekker seg fra Bærum, via Hønefoss til Skien i Vestfold og Telemark, og sammen jobber de for å etablere klubber som omfatter alle medlemmene i Espira-barnehagene innenfor et gitt geografisk område.

– Annen kultur for å være organisert

Organisasjonsgraden er lavere blant ansatte i private barnehager enn i kommunale. Det er bakgrunnen for at flere lokale fagforeninger har satt i gang egne prosjekter for å organisere flere og få flere til å ta på seg verv som tillitsvalgt i private barnehager.

I Fagforbundets største fagforening, Barn og oppvekst Oslo, er Iselin Jackwitz frikjøpt på fulltid i en periode på to år, i et forsøk på å styrke tariffmakten i private barnehager. Jo høyere andel av de ansatte som er organisert innenfor et forhandlingsområde, jo mer makt har fagforeningene i forhandlinger med arbeidsgiver.

– Det er ikke den samme kulturen for å være fagorganisert i private barnehager som det er i kommunale, sier Jackwitz.

Selv har hun jobbet og vært plasstillitsvalgt i en Fus-barnehage siden 2012. Denne høsten har hun vært på besøk i mange andre barnehager, og får gode tilbakemeldinger.

– Jeg opplever at mange setter pris på å få et ansikt på hvem Fagforbundet er. Jeg prøver å lære meg navnene på de som jobber i barnehagene jeg besøker, slik at jeg kjenner dem igjen når de ringer.

Iselin Jackwitz (t.h.) i Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo opplevde at medlemmer kom til henne også med andre spørsmål under streiken. Hun mener streiken første til at de ble bedre kjent med fagforeninga, og at det hjelper når hun nå jobber med å organisere flere og få flere til å ta på seg tillitsvalgtverv. Her er hun avbildet sammen med opplæringsansvarlig i fagforeninga Marta Tryjanska på en streikemarkering.

Iselin Jackwitz (t.h.) i Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo opplevde at medlemmer kom til henne også med andre spørsmål under streiken. Hun mener streiken første til at de ble bedre kjent med fagforeninga, og at det hjelper når hun nå jobber med å organisere flere og få flere til å ta på seg tillitsvalgtverv. Her er hun avbildet sammen med opplæringsansvarlig i fagforeninga Marta Tryjanska på en streikemarkering.

Privat

Håper å stå sterkere i forbundet

For Jackwitz er medlemsøkningen i forbundet svært synlig i enkelte barnehager.

– Jeg var på besøk i flere Læringsverkstedet-barnehager og vervet 15 nye medlemmer i løpet av halvannen uke, rett før streiken. I løpet av streiken har vi også sett at medlemstallet i en av barnehagene vi besøkte har økt fra tre til tolv. Vi vervet seks medlemmer da vi var på besøk der, og det gir et skikkelig adrenalinkick, sier hun.

Under streiken fikk hun også flere spørsmål fra medlemmer som ikke omhandlet streiken.

– De ble kjent med fagforeninga, så hvem de kunne komme til med ulike problemstillinger, og det var det mange som benyttet seg av, sier Jackwitz.

Hun håper også medlemsøkningen gjør at ansatte i private barnehager kan stå litt sterkere innad i Fagforbundet.

– Jeg håper vi kan få en sterkere stemme. Mange er negative til private barnehager, og det kan jeg på mange måter forstå. Men det er utrolig mange fine folk som jobber i private barnehager og som brenner for jobben sin, og jeg har lyst til at de skal høres også.

Flere vil bli tillitsvalgt

Også i Fagforbundet Trondheim satses det på tettere oppfølging av medlemmene i private barnehager. Ansvaret for det ligger hos Silje Sandum, hovedtillitsvalgt i Trondhjems Asylselskap, som driver flere private barnehager i byen, og opplæringsansvarlig i fagforeninga. Nå jobber hun med å etablere et nettverk for tillitsvalgte i private barnehager, i samarbeid med nestleder i fagforeninga Hege Rovik.

– Vi forsøker å få på plass tillitsvalgte i barnehager der vi ikke har det, og å styrke tillitsvalgtrollen. Det er en del ansatte i private barnehager som tenker at Fagforbundet er mer for dem som jobber i kommunal sektor, men det stemmer ikke. Vi ønsker å bidra til at folk har trygge og gode arbeidsforhold også i private barnehager, og er avhengig av mange medlemmer og gode tillitsvalgte for å få til det, sier Sandum.

– Jo flere medlemmer, jo sterkere står vi. Men skal vi få det, er det viktig at de ansatte i private barnehager opplever at vi ser dem og at vi vil ha dem med på laget.

Hun mener en viktig årsak til at det er lavere organisasjonsgrad i private barnehager enn i kommunale, er at mange aldri har blitt spurt om de vil melde seg inn i en fagforening.

– Mange har ikke tenkt over betydningen av å være fagorganisert. Men under streiken så vi at det er viktig å være mange som står sammen, sier Sandum, som opplever økt interesse for fagforeningsarbeid etter streiken.

Flere har lyst til å bli tillitsvalgt og delta på samlinger. Til syvende og sist gagner det barna, mener hun.

– Å ha mange medlemmer og engasjerte tillitsvalgte er helt avgjørende for å ha gode arbeidsplasser med en god tariffavtale. Og jo mer ro, stabilitet og ordna forhold det er for de ansatte i barnehagen, jo mer overskudd har man til ungene. Og skal man beholde flinke ansatte i private barnehager, er det viktig at det er like gode lønns- og arbeidsvilkår der som i kommunale barnehager, sier Sandum.

Annonse
Annonse