Fagforbundet tok opp gamle reisevaner da pandemien slapp taket. Nå skal ledelsen ta grep for å få ned flytallene.
Ole Palmstrøm Grafikk: Bjørn A. Grimstad
Flyreiser
Fagforbundet skulle fly halvparten så mye. Se hvordan det gikk
Ansatte og tillitsvalgte satt ofte i flyseter i fjor. – Overraskende og uforklarlig, sier ledelsen om 2022-tallene.
bjorn.grimstad@fagbladet.no
Sommeren 2021 bestemte Fagforbundets landsstyre at forbundet skal halvere sin reisevirksomhet med fly, sammenlignet med før pandemien.
Ferske tall viser at Fagforbundet landet langt ute av kurs. I 2022, det første tilnærmet normalåret etter pandemien, fløy Fagforbundets ansatte og tillitsvalgte nesten 3,6 millioner kilometer.
Har flydd i over 700 arbeidsdager
Det er en reduksjon på skarve 20 prosent fra 2019, hele 30 prosentpoeng unna målet om en halvering.
– Dette er tall vi ikke kan si oss fornøyd med. Det er overraskende at vi ikke er nærmere en reduksjon på 50 prosent, sier Lars Erik Flatø, administrativ sjef i Fagforbundet.
– Dette er tall vi ikke kan si oss fornøyd med. Det er overraskende at vi ikke er nærmere en reduksjon på 50 prosent, sier Lars Erik Flatø, administrativ sjef i Fagforbundet.
Anita Arntzen
3,6 millioner kilometer utgjør over 11.700 ganger flyreisen fra Oslo til Bergen. Eller 16 tur-returflyginger hver eneste dag i et år. Med utgangspunkt i denne strekningen, som tar 55 minutter, kan man si at Fagforbundets ansatte og tillitsvalgte i fjor tilbrakte over 1400 arbeidsdager et flysete i fjor. Det utgjør over seks årsverk.
I tillegg kommer tiden tilbrakt på flyplassen, og reisen til og fra. Tall Fagbladet har fått tilgang til, viser at 94 prosent av reisene er innenlands.
Vil erstatte fly med skjerm
Fagforbundets politiske og administrative ledelse mener langt flere av møtene kan foregå på skjerm. Derfor har ledelsen selv erstattet mye av flytiden med skjermtid.
• Bare ett LO-forbund har en plan for å kutte klimagassutslipp fra reiser
Blant annet har landsstyret avholdt møter digitalt og fysisk annenhver gang. Det samme har forbundsstyret. Arbeidsutvalget (AU) møter fylkeskretsene også digitalt annenhver gang på skjerm. Tidligere foregikk alle disse møtene ved fysisk oppmøte.
– Vi har også vært restriktive med hensyn til ansattes adgang til å reise med fly. Basert på disse beslutningene framstår tallene jeg får nå som litt uforklarlige. Jeg hadde håpet på en halvering av flyreiser allerede i 2022, sier han.
• Kommentar: «Vi snakker om det grønne skiftet. Men satser på fly i stedet for tog»
Tabellen under viser antall kilometer flydd for hvert av de siste fem årene, kostnadene og antall flybilletter kjøpt. Da prisen for flybillettene kan variere, er antall kilometer i luften det mest stabile sammenligningsgrunnlaget år for år.
– Skyldes et behov for å møtes
Men tross alt, en reduksjon på 20 prosent er et steg i riktig retning, påpeker Flatø og gir en mulig forklaring på at flytallene for 2022 landet langt fra målet:
– Noe av den manglende måloppnåelsen i 2022 skyldes nok et oppdemmet behov for å møtes fysisk i organisasjonen. Det er forklarlig og legitimt etter to ekstremår hvor reising var på et minimum. Så skal vi huske på at 2022 skilte seg fra 2019 ved at det ble avholdt landsmøte og landskonferanser for yrkesseksjonene. Dersom vi holder disse store arrangementene utenom, blir reduksjonen i flyreiser nærmere 30 prosent, sier han.
• Les mer: Sylwia har fem minutter på å rydde et fly
Fagforbundets administrasjon varsler nå en gjennomgang av reisevanene i forbundet. I tillegg kuttes avdelingenes budsjetter med ti prosent. Vedtaket er et følge av at medlemmene fra nyttår betaler langt lavere kontingenter enn tidligere. Det gir Fagforbundet lavere inntekter.
– Kombinasjonen av et redusert budsjett og høyere priser på flyreiser gjør det nødvendig å fly mindre. Det er et lederansvar å følge opp det at flyreiser skal reduseres. Det må samtidig legges til at vi skal ikke slutte å møtes fysisk, sier Flatø og reklamerer samtidig for toget:
– Tog er en behagelig måte å reise på, og mindre oppstykket der det er et tilgjengelig framkomstmiddel. Det gir en mulighet til å jobbe underveis, sier han.
To millioner i året for møteromsutstyr
For å legge til rette for at det skal bli lettere å møtes digitalt, har Fagforbundet inngått en avtale om å lease møteromsutstyr. Det består av avanserte skjermer, kamera og mikrofoner, som skal gjøre det enkelt å koble seg opp og blant annet dele dokumenter.
Dette er montert på hele 70 ulike steder over hele landet, og koster 165.000 kroner i måneden. Leieprisen for et år blir dermed i underkant av to millioner kroner.
– Det er en radikal satsing på bedre kommunikasjon. Det vil bidra til redusert reisevirksomhet, men det gjør også at vi på en helt annen måte kan ha hybride møter. Det vil gi en fullverdig deltakelse på konferanser for de som sitter andre steder, sier Flatø.
Mest lest
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.
Marcelo del Pozo / Reuters / NTB
Her slipper de matskatten regjeringa i Norge ikke vil fjerne
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat