Det går ikke alltid et tog på norske skinner – fra 1800-tallet.
Gorm Kallestad/NTB
Kommentar
«Vi snakker om det grønne skiftet. Men satser på fly i stedet for tog»
Toget går saktere enn for 30 år siden og vi flyr mest i Europa.
«Det er sånn norsk jernbane skal se ut», sa statsministeren. Han viste fram et bilde av Lysaker stasjon, moderne og fjong. Jernbanen skal skinne igjen, sa han. Etterslep på vedlikehold skal tas igjen innen to år. Det blir «Gardermoen-standard» på de mest sentrale strekningene i Oslo-området og nye togsett og økt kapasitet.
Opposisjonen var fornøyd. Endelig lyttet statsministeren. Nå kom jernbanesatsingen de hadde etterlyst så lenge. Alvoret hadde gått opp for hele det politiske Norge, uansett farge, uttalte lederen for et av de mindre opposisjonspartiene. Tog var den grønne, effektive framtida!
Tolv år senere humper fortsatt jernbanen seg langs enkeltspor når politikere, organisasjonsmennesker, lobbyister og journalister forflytter seg til Arendal for å svinge seg med hverandre i en uke.
Tolv år etter at daværende statsminister Jens Stoltenberg holdt sin jernbanetale i 2010, går norske tog på skinner – fra 1862. Det er øl i restaurantvognen og en fin reise, men vi kommer hjem til Oslo en halv time etter oppsatt tid, akkurat for sent til å rekke barnehagen. Heller ikke åtte års regjeringsmakt for de borgerlige togentusiastene som var så fornøyde med at Stoltenberg endelig lyttet, var tydeligvis nok til å få toget i rute.
Tross løftene og vyene går vi ikke framtida i møte på skinner. Vi kjører heller bakover på noen strekninger. På 1990-tallet kunne norske reisende legge seg på toget i Oslo og våkne i København. 30 år senere har nattoget til kontinentet forsvunnet. Og toget fra Stavanger til Oslo går elleve minutter saktere enn i 1994.
Vi nordmenn har i stedet skaffet oss vinger. Flytrafikken innenlands er doblet siden 2005. Oslo-Trondheim, Oslo-Bergen og Oslo-Stavanger er alle blant Europas mest trafikkerte flyruter. På en vilkårlig dag i august 2022 gikk det 43 flyginger fra Oslo til Trondheim. Også reiser fra vår hovedstad til Stockholm og København er på topp 25-lista.
Vi skal bruke vår ettertraktede, rene strøm på å hente opp olje og gass langt ute på havet for å nå klimamålene vår. Men det er utslippsverstingen fly som gjelder når vi skal reise litt langt. Og vi snakker knapt om det.
Noe er gjort, for all del. Togtilbudet rundt de største byene våre begynner å ligne på noe. Det er positivt, men det er også en del av det grunnleggende problemet. Det er noe som ikke stemmer i vårt syn på hva jernbanen er og kan være. Flytoget til Gardermoen, for eksempel, er et strålende tilbud. Men det går til en flyplass. Og de lange linjene gjør vi lite og ingenting med.
I Norge er toget nemlig først og fremst lokaltransport, og det er feeder-trafikk til flyplassen. Som vi altså bruker hyppigere enn alle andre om vi ser til folketall. Og det er kanskje ikke så rart. Vi har de tregeste langdistansetogene i Vest-Europa, og vi har færrest avganger.
Det rimer dårlig med det grønne skiftet vi snakker så mye om. Men går an å bøte på. Vi kan kutte svinger, bokstavelig talt, for å få ned reisetiden. Og å bygge noe så kjedelig som kryssingsspor her og der, slik at motgående tog kan passere hverandre. Slik kan vi presse reisetiden rundt fire timer fra Oslo til både Trondheim og Bergen, ifølge ekspertene.
Les også: Vy mister halvparten av togtrafikken på Østlandet
Men det kan virke som en fjern drøm når man ser ut av vinduet på Sørlandsbanen. Man kan nesten se det fysiske arbeidet som ble utført med hakke og dynamitt i stein og formasjoner langs linja. En gang for hundre år siden. Og enda fjernere blir drømmen når vi bruker opp energien på å krangle om organiseringen av jernbanen som går på disse eldgamle skinnene.
Den borgerlige regjeringen Solberg gjennomførte en reform av organiseringen. Nå kjører litt flere aktører enn før på de samme togsettene, som har fått litt maling og ny logo. De samme ansatte jobber i ny uniform og med litt mindre jobbsikkerhet. Vår nye regjering Støre har nå satt i gang et arbeid for å gjennomgå «jernbanens organisering og selskapsstruktur».
Og slik holder vi på mens svenskene snart er nede i en reisetid under tre timer på de 50 milene fra Stockholm til grensen mot Norge. De 14–15 milene til Oslo på norsk side tar fortsatt to timer. På skinner fra 1862.
Og da har vi knapt nevnt nattoget. Mange vil tydeligvis reise med nattog, men det er enklere sagt enn gjort. Dovrebanen hadde hundre prosent belegg på sovevognene i 2019, året før pandemien. Det er likevel lite som tyder på vi får flere sovevogner med det første. I stedet får vi flyavganger, og flere busser på nye motorveier som utkonkurrerer toget i så vel antall avganger som reisetid. Både dag og natt.
Det mest fortærende er at det ikke er så mye skal til for å gi oss et bedre togtilbud. For at antallet flyavganger skal gå ned i en tid der vi lover å kutte i utslippene. Det vil koste penger. Men vi som gjerne vil ta tog krever slett ikke at alle stasjoner skal se ut som den på Lysaker. Vi trenger ikke «Gardermoen-standard» på alle tog, heller.
Vi vil egentlig bare gjøre Kristian Skjellum Aas sine ord til våre. Aas jobber i Naturvernforbundet, er primus motor for Facebook-siden «Togferie» og trolig en av landets fremste togentusiaster. Han sier det slik: «Jeg vil ha en jernbane på 1980-talls standard, opp fra 1880-tallsstandarden vi har i dag».
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Victoria synes det var sårt da hun ble innkalt til en samtale om hvordan hun kler seg.
Werner Juvik
Victoria sluttet nesten i jobben etter reaksjoner på klesstilen
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Martin Guttormsen Slørdal
Ny strømpolitikk for Ap: Ba om innspill på Giskes rekordmøte
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Trikkesjåfør Sebastian Haugland i Sporveien Trikken måtte gripe inn da en passasjer gikk berserk. Etter hendelsen i 2022 ble han selv hovedverneombud for å hjelpe andre.
Mats Johannesen. Innfelt: Nina Hanssen
Voldsepisoden endret livet for trikkesjåfør: – I ettertid var jeg redd jeg hadde gjort noe feil
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Anita Arntzen