JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon

Forslag om høyere kontingent for pensjonister setter sinnene i kok: – En usolidarisk tankegang

Kontingenten for pensjonister kan bli satt opp til 1500 kroner, samtidig som betalingen for yrkesaktive medlemmer settes ned. Slike forslag blir det bråk av. Saken skal behandles på landsmøtet til høsten.
KRITISK: Mette Henriksen Aas mener forslaget om å øke medlemskontingenten for pensjonister er feil vei å gå.

KRITISK: Mette Henriksen Aas mener forslaget om å øke medlemskontingenten for pensjonister er feil vei å gå.

Ole Palmstrøm

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

Endring av medlemskontingenten vil bli ett av de store temaene på Fagforbundets landsmøte i oktober.

På bordet ligger et forslag om at de yrkesaktives kontingent skal reduseres fra 1,45 prosent til 1,25 prosent av brutto inntekt. I tillegg vil arbeidsgruppa bak forslaget øke pensjonistenes kontingent med cirka 500 kroner i året. 

Det har fått flere av Fagforbundets rundt 115.000 pensjonister til å se rødt. Nå har misnøyen nådd både Fagbladet og riksmedienes debattsider.  

Farvel solidaritet?

I et leserinnlegg som Fagbladet publiserte fredag, skriver leder Mette Henriksen Aas og nestleder Merete Dahl i pensjonistutvalget i Fagforbundet region Tønsberg:

«Det virker som om noen har glemt at mange av våre medlemmer har stått i lavtlønte deltidsstillinger med kort yrkeskarriere. Dette gir store konsekvenser for tjenestepensjonen.»

De fortsetter: 

«Velferdsstatens grunnprinsipp er å «yte etter evne og få etter behov». Noe fagbevegelsen også omfavner. Dette prinsippet skal gjelde de yrkesaktive i forbundet, men ikke pensjonister og uføre som alle betaler samme kontingent uansett pensjonsytelse. (...) Det er et nederlag for solidariteten i forbundet.»

Også Ole Kristian Pettersen i Fagforbundet Horten er opprørt. I Klassekampen 31. januar spør han om Fagforbundet er «i utakt med seg sjøl».

Om økningen av medlemskontingenten fra 950 til 1500 i året for pensjonister, skriver Pettersen:

«Det er ingen lita økning i et forbund som slår seg på brystet med følgende slagord: omsorg, samhold og solidaritet!»

Industri Energi: Veteraner slipper å betale kontingent

Spleiselag

Nestleder Odd Haldgeir Larsen leder gruppa som har jobbet med endring av kontingentene. Han forstår at enkelte kan være forbanna, men mener det er flere gode grunner til å øke pensjonistenes bidrag i det han kaller «spleiselaget»: 

– Kontingentendringen må ses i en større sammenheng. Dette handler om å beholde medlemmer, men aller viktigst er konkurransen om de uorganiserte.

Larsen legger til at det er mange hensyn å ta når kontingenten skal fastsettes: 

– For en arbeidstakerorganisasjon er det tariffmakt og politisk makt som gjelder, det så vi særlig i siste valgkamp. Vi er en stor organisasjon som skal driftes både lokalt og nasjonalt. Vi har dessuten flere medlemsfordeler som skal finansieres: Innboforsikring, stønadskassa, som gir familien en femtedel av grunnbeløpet når et medlem dør, Fagbladet, informasjonstjenestene, politisk sekretariat, kompetansesentrene. 

– Jada, jeg forstår hvordan de tenker, sier pensjonistleder Mette Henriksen Aas i Tønsberg.

– Poenget vårt er at Fagforbundet er en organisasjon som alltid har satt solidaritet øverst. Dette er en usolidarisk tankegang. Hvis vi skal fortsette å drive aktiviteter for alle, så må også pensjonistene ha råd til å delta, sier Henriksen Aas og spør:

– Eller tenker de at solidariteten i framtida skal være mellom rike og fattige pensjonister, ikke mellom alle medlemmer i Fagforbundet?

ALLE MÅ BIDRA: Odd Haldgeir Larsen forstår at enkelte kan være forbanna, men mener det er flere gode grunner til å øke pensjonistenes bidrag i det han kaller «spleiselaget».

ALLE MÅ BIDRA: Odd Haldgeir Larsen forstår at enkelte kan være forbanna, men mener det er flere gode grunner til å øke pensjonistenes bidrag i det han kaller «spleiselaget».

Presse

Speiler samfunnet

Fagforbundet har nesten 400.000 medlemmer i både stat, kommune og deler av privat sektor.

– Forbundet speiler samfunnet. Endringer i samfunnet fører til endringer i Fagforbundet, sier Odd Haldgeir Larsen og legger til at andelen eldre framover vil utgjøre en stadig større del av medlemsmassen.

– Så dere rigger Fagforbundet for eldrebølgen?

– Jeg vil ikke si det på den måten, men det er ingen tvil om at antall pensjonister i Fagforbundet øker. Og det er bra, det er en villet politikk at folk lever lenger, men alle må bidra i det spleiselaget en fagforening er. Når vi tenker 10–15 år fram i tid, ser vi at vi må ta noen grep. Det ene er å sette ned kontingenten for yrkesaktive medlemmer, sier han og påpeker at dette er et viktig konkurransemessig fortrinn.

– Samtidig har vi sett på tilbudet til pensjonistene, som vi mener er veldig bra. I tillegg til innboforsikring, stønadskassa, Fagbladet og ikke minst en egen organisering for pensjonistene i fagforeningene, har de fått økt deltakelsen på landsmøtet til fem representanter. Vi mener derfor det er fornuftig å heve kontingenten til 1500 kroner. Det tilsvarer omtrent det vi bruker på hver pensjonist i snitt. 

Jenbaneforbundet: Øker kontingenten for de best betalte

Skal ha bred debatt

– 500 kroner kan utgjøre mye for en minstepensjonist med knappe marginer. Skjønner dere at noen føler seg overkjørt eller blir forbanna?

– Ikke at de føler seg overkjørt, vi har hatt en bred debatt og skal ha en bred debatt fram til landsmøtet. Men jeg kan forstå at de blir forbanna, medgir Larsen, som likevel ikke vil være med på at forslaget er usosialt: 

– Selv med nedsatt kontingent vil de yrkesaktive bidra med mye mer enn de beløpene vi snakker om for pensjonister. 

– Kunne dere vært bedre til å informere pensjonistene om årsakene til at dere gjør dette?

– Det ser jeg ikke bort fra. Responsen tyder på at vi må forbedre kommunikasjonen, felles forståelse er helt avgjørende, medgir Larsen. 

Tillitsvalgt for pensjonistene i Tønsberg er ikke i tvil:

– Som tillitsvalgt har jeg fått informasjon gjennom organisasjonen, men for øvrig tror jeg veldig få av våre pensjonister har hørt om den forestående kontingentøkningen. Dette har vært underkommunisert, sier Mette Henriksen Aas til Fagbladet.

Aktuelt: Nå får alle pensjon fra første krone. Hva betyr egentlig det?

Ønsker inntektsberegning

Henriksen Aas mener også det ville vært mer rettferdig om pensjonistenes kontingent, i likhet med kontingenten til de yrkesaktive, ble beregnet ut fra inntekt.

Det er ifølge Larsen umulig:

– Det er arbeidsgiverne som trekker en prosentandel til medlemskontingent fra lønna til yrkesaktive medlemmer. Vi hadde aldri fått Nav eller KLP, som står for pensjonsutbetalingene, til å gjøre tilsvarende jobb for oss. 

Mette Henriksen Aas legger ikke skjul på at hun synes det er en defensiv holdning:

– Jeg er helt sikker på at Fagforbundet kan finne modeller, for å gjøre dette selv, slik at de sikrer at også pensjonistene med den laveste pensjonen kan fortsette å være medlemmer. Nestleder sier det umulig med prosentkontingent for pensjonister, men hvis det er umulig for Fagforbundet å finne en mer solidarisk kontingent for pensjonistene, så får de bare la være å øke den, sier hun.

– Tror du medlemmer vil forsvinne på grunn av dette?

– Ja, det tror jeg. Flere føler nå at det er Pensjonistforbundet og ikke Fagforbundet, som jobber for oss og vår pensjon. Mens medlemskap i Pensjonistforbundet tidligere var sponset av Fagforbundet, må vi nå betale en større andel selv. Da sier noen at de heller vil bruke pengene sine på et medlemskap i Pensjonistforbundet, siden de jobber for oss.

Warning
Annonse
Annonse