JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykefravær

Mange blir syke av jobben – og unge sliter mest

42 prosent av de sykmeldte sier fraværet helt eller delvis skyldes forhold på jobben, viser ny Sintef-rapport.
Helsefagarbeider Emma Straub (20) tror en del unge ikke er robuste nok.

Helsefagarbeider Emma Straub (20) tror en del unge ikke er robuste nok.

Anita Arntzen

berit.baumberger@fagbladet.no

– Det er litt sjokkerende at så mange er syke på grunn av forhold på jobb, men det er dessverre ikke overraskende at de unge sliter mest, sier helsefagarbeider Emma Straub (20).

Hun jobber på kirurgisk avdeling ved St. Olavs hospital og er på terskelen til et forhåpentligvis langt yrkesliv i helsesektoren. 

Sykefravær og sykelønn er på alles lepper nå. Fraværet har bare økt, og denne uka brøt også partene samarbeidet om en ny avtale om inkluderende arbeidsliv.

Forskere ved Sintef har nylig startet et omfattende arbeid med å finne ut hvorfor noen blir syke av jobben – og hva man kan gjøre for å forebygge.

Aktuelt: IA-avtalen røk. Hva skjer med sykelønna nå?

Selvrapportert fravær

Første delrapport publiseres nå, og forskerne har tatt for seg egenrapport sykefravær i 13 yrker, der mange er organisert gjennom Fagforbundet.

Et av hovedfunnene er at det er de yngste som sliter mest, så å si på alle områder.

– Vi ser også at det er mulig å forebygge sykefraværet bedre i alle yrkesgrupper, sier Sintef-forsker Solveig Osborg Ose.

Sintef-undersøkelsen

30.845 Fagforbundet-medlemmer ble spurt om å delta.

De er fordelt på 13 yrkesgrupper, og utvalget skal følges over ti år.

11,9 prosent svarte på undersøkelsen. Et utvalg på 3661 personer er stort nok for gode svar.

Helsefagarbeidere, frisører, dyrepleiere, trafikkbetjenter, brannforebyggere, bussjåfører, barnehageansatte, Nav-ansatte, helsesekretærer, skoleansatte og ambulansepersonell er blant de som deltar.

Første oppfølging er planlagt i 2026. 

Prosjektet vil koble kunnskap om arbeidsmiljø, helse, HMS-arbeid og teknologi for å forebygge helseproblemer som følge av jobb.

Kilde: Sintef

Deltakerne er bedt om å svare på om de har hatt sykefravær i siste halvår. Det kan dreie seg om alt fra én dag egenmelding til lengre, legemeldt fravær.

• Andelen med sykefravær er høyest blant de under 30 år: Her oppgir hele 86 prosent at de har vært borte fra jobb.

• Blant de over 63 år er andelen lavest: Kun 59 prosent.

– Funnet er i tråd med nasjonale tall, der vi ser at sykefraværet øker mest blant de yngste, sier forsker Ose.

Syke på grunn av jobb?

Sintef-forskerne har også spurt om det siste sykefraværet henger sammen med arbeidssituasjonen.

– En av de største risikofaktorer når man jobber tett på andre folk, er høye relasjonelle og emosjonelle krav. Det er en viktig årsak til sykefravær, sier Ose.

De har også sett på hvordan arbeidstakerne vurderer seg selv når det gjelder utbrenthet, depressive symptomer og stress.

– De yngste stresser mest, de yngste sliter faktisk mest på så å si alle områder som vi måler, sier Ose.

Hun vet ikke helt hvorfor det er slik, men sier det kan hende de kommer inn i arbeidslivet i en tid der stressnivået generelt er høyt.

– Det kan også hende de er mindre forberedt på arbeidstempoet og kravene. Dette skal vi undersøke, sier Ose.

Les også: Derfor har folk i omsorgsyrker det høyeste sykefraværet i Norge

Helsefagarbeiderne Emma Straub (20) og Markus Isaksen (31) kommenterer funnene i den nye Sintef-rapporten. Isaksen har selv vært sykemeldt på grunn av forhold på jobben.

Helsefagarbeiderne Emma Straub (20) og Markus Isaksen (31) kommenterer funnene i den nye Sintef-rapporten. Isaksen har selv vært sykemeldt på grunn av forhold på jobben.

Berit Baumberger

Sjokk for unge

Emma Straub tror unge topper fravær-statistikken fordi hele samfunnet har endret seg:

– Vi ser at unge sliter med psykisk helse, og jeg tror en del mangler en robusthet allerede fra barnsbein. En del har også fått sydd litt puter under armene, og det blir et sjokk å komme ut i arbeidslivet, sier 20-åringen.

Samtidig tror hun unge ikke helt vet hva de kan kreve, for eksempel en så enkel ting som lunsjpause:

– Ofte føles det for travelt for lunsjpause eller til å gå på do ordentlig. Det kan slite deg ut. Å ta lunsjpause kan faktisk forebygge sykefravær. Enten blir du bedre kjent med kollegaen din, som gir et bedre arbeidsmiljø, eller så kan du trekke deg litt tilbake og lade opp, sier Straub.

Helsefagarbeider Markus Isaksen (31) har jobbet i kommunal helse- og omsorgstjeneste lenge. Han supplerer:

– I kommunene må man ofte ta lunsj sammen med brukerne, og sånn får man «aldri» tid til å hente seg inn, sier han. 

«Utslitt av jobben»

Når deltakerne blir bedt om å peke på årsaker til sykefraværet, oppgir hele 19 prosent at de er sykmeldt fordi de er utslitt av jobben.

– Jeg synes det er interessant – og jeg tror tallet kommer til å øke, sier Ose.

Hun begrunner dette med at vi går inn i en tid med stadig større mangel på arbeidskraft.

– Senest denne uka ble det rapportert om at sykepleiere ved St. Olavs hospital skal kunne jobbe på flere ulike avdelinger, sånn at de kan avlaste der det blir stort trykk.

– Det er et generelt trekk i arbeidslivet at arbeidsgivere ser på hvordan de kan bruke arbeidskrafta sånn at de får mer ut av den. Da øker belastningen på ansatte, sier Ose.

 – Vi er jo omsorgspersoner, så mange står på helt til det sier stopp, sier Straub. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

– Vi er jo omsorgspersoner, så mange står på helt til det sier stopp, sier Straub. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Anita Arntzen

Ble sykmeldt

Markus Isaksen (31) har selv opplevd å bli sykmeldt på grunn av forhold på jobben, blant annet da han jobbet med ressurskrevende brukere i bo- og aktivitetstilbud.

– Jeg har vært sykmeldt som følge av psykisk belastende situasjoner. Av og til må man ta en egenmeldingsdag for å hente seg inn. Jeg fikk også tinnitus på grunn av støy på jobb. Så dette har jeg kjent på kroppen selv, sier Isaksen.

Han har også jobbet i hjemmesykepleien, og han tror mange unge går på en smell fordi de ikke helt vet hva de kan kreve:

– Hvis lista di i hjemmesykepleien er for lang, så kan man faktisk si fra. Det har jeg gjort, og det forebygger sykefravær, sier Isaksen, som nylig har startet et eget helseopplæring-selskap. 

Bakgrunn: Hvorfor blir noen syke av jobben? Nå skal hun finne svaret

Forskjeller mellom yrkene

Tallene viser en del forskjeller mellom yrkene. Blant annet er luftveisproblemer største fraværsgrunn i alle yrker, bortsett fra to: Blant helsefagarbeidere og ambulansemedarbeider er muskel- og skjelettlidelser på topp.

Hvis Ose skal trekke fram to yrkesgrupper der resultatene viser store problemer, er det barnehageansatte og frisører.

– Frisørene er mest utsatt for mobbing på arbeidsplassen, noe som påvirker arbeidsglede og motivasjon. Ansatte i barnehagen har høyt arbeidstempo, høye krav og lite kontroll på arbeidstida. Selv om de ansatte opplever jobben som meningsfull, mistrives de grunnet stress.

– Vi ser at jobben deres påvirker fritiden negativt. Mange unge kvinner føler at de ikke strekker til og blir sykmeldt, oppsummerer Ose.

Warning
Annonse
Annonse