Barnevern
Mette Nord etterlyser regelendring om ideelle selskaper
Barnevernsselskap har blitt godkjent som ideell aktør av norske myndigheter, på tross av at de har kommersielle eiere.
– Har man en kommersiell eier, bør man ikke kunne regnes som en ideell aktør, sier Fagforbundets leder Mette Nord.
Jan-Erik Østlie
ida.wangberg@fagbladet.no
Fagbladet har tidligere skrevet om at det tidligere kommersielle selskapet Aberia Ung AS, som driver barnevernstjenester på oppdrag fra det offentlige, har endret formål og blitt et ideelt selskap.
Endringen har skjedd som et svar på regjeringens plan om å fase ut kommersielle aktører fra barnevern, og selskapet anses nå for å være en ideell aktør av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Selv om Aberia Ung AS har blitt et ideelt selskap, er eierne fremdeles kommersielle. Aberia Ung AS eies av det kommersielle selskapet Aberia AS, som igjen eies av Norlandia Health and Care Group AS, som igjen eies av brødrene Kristian og Roger Adolfsen.
Vil ha strengere regler
Fagforbundets leder Mette Nord mener selskaper som Aberia Ung AS ikke bør kunne regnes som ideelle aktører når det skal inngås avtaler med det offentlige.
– Dersom hensikten er å utvikle samarbeidet med ideell sektor, så bør det stilles krav til ideelle aktører at hele kjeden er ideell, også eierne, sier Nord til Fagbladet.
Hun mener problemet ligger i at anskaffelsesforskriften, som ble vedtatt av Solberg-regjeringen i 2021, åpner for at ideelle virksomheter kan ha kommersielle eiere.
– Dette viser at det er hull i lovverket, og at reglene må endres, sier forbundslederen.
Store forventninger til utvalg
Hun har store forventninger til at det regjeringsutnevnte Nullprofittutvalget skal foreslå strengere regler til hva som kan godkjennes som ideelle aktører, enn det dagens regelverk legger opp til.
– Lar vi disse hullene i lovverket bestå, vil det utvanne og uthule ideell sektor. Dette regelverket er ikke tilpasset intensjonen til regjeringen om å styrke samarbeidet med ideell sektor, sier hun, og kommer med en tydelig oppfordring til regjeringen:
– Her må det strammes inn og stilles strengere krav til ideelle aktører.
Bufdir har lagt seg på en annen linje
Mette Nords syn på hva som bør være kriteriene for en ideell aktør, er i tråd med både kravene Oslo kommune har brukt i anbudskonkurranser for ideelle aktører, og bransjestandarden til Virke Ideell og frivillighet, som Fagbladet har skrevet om tidligere.
Bufdir har lagt seg på en annen linje, og har godkjent Aberia Ung AS, med sitt kommersielle eierskap, som en ideell aktør.
Grunnen er at det er lagt inn sikkerhetsmekanismer både i selskapets vedtekter og i kontraktene med Bufdir, som skal hindre at verdier tas ut av selskapet eller brukes på andre formål enn det ideelle formålet, også etter en eventuell vedtektsendring.