JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hansker, smittefrakk, åndedrettsvern, beskyttelsesbriller eller visir er utstyret som kreves.

Hansker, smittefrakk, åndedrettsvern, beskyttelsesbriller eller visir er utstyret som kreves.

MATTHIAS RIETSCHEL / Reuters / NTB

Apekopper

Overlege mener frykten for apekopper er overdrevet: – Som helsearbeider er jeg overhodet ikke bekymret

Frank Olav Pettersen er infeksjonsoverlege og har utarbeida apekopprutinene for helsearbeidere i Norge. Han mener det kan være historiske årsaker til den voldsomme reaksjonen.12.06.2022
15:00
13.06.2022 15:15

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

Hansker, smittefrakk, åndedrettsvern, beskyttelsesbriller eller visir.

Slik anbefaler Folkehelseinstituttet at helsearbeidere i Norge beskytter seg ved mistanke om at en pasient er smittet med apekopper.

I tillegg har landets nasjonale beredskapsfunksjon for høyrisikosmitte ved OUS laget rutiner tilpasset deres hverdag.

– Hvis en pasient som kan være smittet er på vei til poliklinikken, får pasienten beskjed om ikke å ta offentlig kommunikasjon eller drosje, bruke munnbind, og vente utenfor slik at hen kan slippes direkte inn på et undersøkelsesrom gjennom en egen inngang.

– Legen som går inn til pasienten ikler seg smittevernutstyr som ved luftsmitte. Det inkluderer frakk og hansker, åndedrettsvern, visir eller beskyttelsesbriller og eventuelt hette. 

– Omtrent som i sykehusenes førstelinje under covid-pandemien?

– Ja, bortsett fra at åndedrettsvern er en tettere maske enn vanlig kirurgisk munnbind. Hette er ikke påkrevet, sier Frank Olav Pettersen.

Pettersen er spesialist i infeksjonssykdommer og medisinsk mikrobiologi, og leder for regional kompetansetjeneste for import- og tropesykdommer ved Infeksjonsmedisinsk avdeling på OUS.

Ubekymret: Frank Olav Pettersen er infeksjonsoverlege, mikrobiolog og leder for Regional kompetansetjeneste for import- og tropesykdommer ved Oslo universitetssykehus. Han mener smittevern-situasjonen er en helt annen nå enn da corona-pandemien kom til landet for drøyt to år siden: Tilgangen på smittevernutstyr er god, dessuten er apekopper en langt mindre farlig sykdom.

Ubekymret: Frank Olav Pettersen er infeksjonsoverlege, mikrobiolog og leder for Regional kompetansetjeneste for import- og tropesykdommer ved Oslo universitetssykehus. Han mener smittevern-situasjonen er en helt annen nå enn da corona-pandemien kom til landet for drøyt to år siden: Tilgangen på smittevernutstyr er god, dessuten er apekopper en langt mindre farlig sykdom.

Privat

Infeksjonsavdelingen ved OUS har nasjonal beredskapsfunksjon for høysmitte i Norge. Da Norge fikk sin første ebolapasient i 2013, var det her vedkommende ble behandlet.

Hvis pasienter med apekopper sokner til sykehus uten luftsmittefasiliteter, er det her de kommer til å bli behandlet.

Utsatte helsearbeidere

Det er gått noen uker siden nyheten om apekopper dukket opp og umiddelbart ble en snakkis over landets lunsj- og middagsbord.

I likhet med bildene av de første innlagte covid-19-pasientene vinteren 2019, fremsto bildene av kropper dekket med blemmer som hentet fra en skrekkfilm. 

Skremmende blemmer: Apekopper er i slekt med kopper, som ble erklært utryddet i 1980. Ifølge ekspertene er apekoppene langt mindre farlige.

Skremmende blemmer: Apekopper er i slekt med kopper, som ble erklært utryddet i 1980. Ifølge ekspertene er apekoppene langt mindre farlige.

CDC/BRIAN W.J. MAHY / Reuters / NTB

31. mai opplyste FHI at det første smittetilfellet hadde dukket opp i Norge. Dagen etter dukket det opp et til. I skrivende stund er det to.

Myndighetene var raskt ute med å understreke at smitten stammet fra et begrenset miljø og at svært få av oss vil være utsatt for smitterisiko. 

Men: Som helsearbeider velger du ikke hvem du blir eksponert for. Du kan bli eksponert for folk fra alle slags miljøer, hver eneste arbeidsdag. 

Nivå luftsmitte

Retningslinjene fra høysmitteenheten ved Oslo universitetssykehus omhandler både det som skjer ved transport av syke pasienter, mottak og behandling i sykehuset. Det vil si ambulansepersonell, ansatte ved akuttenheter og sengeposter.

– Rutinen bygger på sykehusets ordinære smittevernrutiner og FHIs prosedyre. I tillegg kommer konkrete ting som transport i ambulanse og at gravide ikke skal behandle pasienten.

Apekopper er foreløpig klassifisert som en sykdomsfremkallende organisme som ifølge FHI «kan forårsake alvorlig infeksjonssykdom hos mennesket og utgjøre en alvorlig fare for arbeidstakere».

Pasienter med apekopper skal derfor isoleres på luftsmitteisolat.

– Dette må tolkes som et ekstra sikkerhetstiltak, siden sykdommen ikke smitter via luft og vanligvis gir mild sykdom, sier overlege Pettersen.

Selv om han har vært med å utarbeide apekopprutine for de som jobber i den såkalte førstelinja, mener Pettersen at frykten for apekopper er overdrevet og at vi kan få en justering av retningslinjene:

– Apekopper smitter ved nærkontakt over tid og nærdråpesmitte, sier Pettersen og forklarer at nær dråpesmitte kan skje om du for eksempel sitter ved siden av kjæresten din og snakker på 30 centimeters avstand eller kysser.

– Det er mye mindre smittefare for meg når jeg undersøker en pasient. Et kort møte er også noe helt annet enn regelmessig pleie av en innlagt pasient eller håndtering av virusprøve fra ei blemme, sier Pettersen.

– Da er det viktig at hylsene desinfiseres, pakkes i ei ekstra hylse og merkes godt, slik at laboratoriene kan håndtere dem på riktig beskyttelsesnivå, sier han og fortsetter:

– Etter min mening ligger smittevernnivået nå et trinn høyere enn det som strengt tatt er nødvendig. Antakelig skyldes det at man vil være på den sikre siden, men dessverre kan det også virke litt unødig skremmende, sier Pettersen.

Overestimert dødelighet

Pettersen tror årsaken til det strenge smittevernregimet ligger i historien om kopper, en sykdom som ble erklært utryddet i 1980.

– Man vil unngå noe som ligner kopper, som er en mye mer smittsom og farlig sykdom. Det tror jeg er lett. Apekopper er ikke like farlig og smitter heller ikke like lett. Som helsearbeider er jeg overhodet ikke bekymret for dette viruset, sier han.

Ifølge FHI er dødeligheten for apekopper i Afrika anslått til mellom 1 og 10 prosent. Pettersen mener et anslag på 10 prosent er kraftig overdrevet:

– Tilfellene som er registrert i Sentral-Afrika, er usikre fordi få av dem har fått bekreftet diagnosen i laboratorium. Antakelig handler det om de aller dårligste. Personer uten alvorlige symptomer har antakelig aldri oppsøkt lege. Dermed virker sykdommen verre og mer alvorlig enn den faktisk er, og dødeligheten blir overestimert. 

– Men disse tilfellene gir vel også en indikasjon på hvor syk man kan bli?

– Jo, men det er noe helt annet enn å si at en sykdom har en dødelighet på 10 prosent. Dødeligheten vil også bli høyere i en befolkning hvor den generelle helsetilstanden er dårlig, med mye underernæring og ubehandlede sykdommer. FHI har også nedjustert dødeligheten av den vestafrikanske varianten som nå er påvist utenfor Afrika til under en prosent.

Føler seg ivaretatt

– Jeg er ikke bekymret når det gjelder apekopper. Sykehuset har gode rutiner for å beskytte våre medlemmer, sier plasstillitsvalgt David Artaud ved akuttklinikken ved OUS.

Hovedtillitsvalgt Morten Marthinsen ved prehospital klinikk opplever heller ikke at Fagforbundets medlemmer i ambulansetjenesten er bekymret for om de er godt nok beskyttet mot apekopper: 

– Ledelsen er flinke til å sende ut informasjon og oppdaterte prosedyrer. Dessuten har «Coviden» gitt oss viktige erfaringer med både uforutsette ting, smittehåndtering og bruk av smittevernutstyr. Det tror jeg har gjort oss tryggere i møte med smitte generelt.

Vaksine-usikkerhet

For å beskytte seg mot apekopper er EU i forhandlinger med USA om en såkalt tredjegenerasjons koppevaksine som er godkjent der, men ikke i Europa.

Norge vil kunne få doser fra denne vaksinen hvis den blir godkjent i Europa, men Folkehelseinstituttet kan ikke si noe om når den eventuelt vil være tilgjengelig, eller hvem som vil bli prioritert.

Frank Olav Pettersen er usikker på om en slik vaksine er noe helsepersonell bør tilbys i jobbsammenheng.

– Det mest aktuelle vil være å vaksinere rundt et påvist smittetilfelle, mener Pettersen, som tror verden ville forholdt seg annerledes til sykdommen om den hadde blitt oppkalt etter en annen smittekilde enn apekatter:

– Egentlig er ikke dette en sykdom man finner primært hos aper. Andre gnagere som ekorn og mus er vanligere smittekilder. Kanskje hadde den skapt mindre frykt om vi hadde kalt den ekornkopper?

Les også: Fengselsleder fant 12 kvinner hun mener aldri burde blitt dømt. De har én ting til felles

12.06.2022
15:00
13.06.2022 15:15Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg

Jan-Erik Østlie

SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Håvard Sæbø

Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken: – Jeg har ikke noe annet valg

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Anna Granqvist

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?

Jan-Erik Østlie

LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Håvard Sæbø

Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Tormod Ytrehus

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Helge Rønning Birkelund

Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Illustrasjon: Lina Raknes

Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid

Debatt

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Hanna Skotheim

«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Christopher Beckham  vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Lene Svenning

HK-lederen ser seg ekstra over skulderen etter masseskytingen

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NTB

Millionar av britar ramma av jernbanestreik. Leiaren har blitt ei superstjerne


Flere saker