Pensjon
Ruth håper å beholde 63.000 ekstra i året i pensjon
Frisør Ruth Petersen (51) er forsiktig optimist etter LO-vedtak om avtalefestet pensjon (AFP).
SER FREMOVER: Ruth Petersen er glad på vegne av yngre kolleger, som nå sannsynligvis vil kunne opparbeide seg AFP hele livet.
Eivind Senneset
Saken oppsummert
berit.baumberger@fagbladet.no
LO har omsider klart å bli enig om en skisse for en ny ordning med Avtalefestet pensjon (AFP) som gjør at flere får AFP.
Det er gode nyheter for Ruth Petersen. Hun er frisør, et yrke mange ikke klarer å stå i helt fram til pensjonsalder.
Hvis hun klarer å beholde AFP-en, vil det bety 63.000 kroner ekstra i året når hun pensjonerer seg.
Tøft yrke
– Særlig i frisøryrket vet man jo aldri helt hvor lenge man holder ut. Så hvis det blir slik, er det jo bra for meg, sier Petersen.
Med dagens ordning må hun holde ut i jobb i sju av de siste ni årene før hun fyller 62 år. Etter at hun har fylt 53 år, må hun altså stå på videre i minst sju år. Ellers mister hun alt.
Hvis LO klarer å få gjennomslag for sitt forslag, kan det være bra for Ruth. Da holder det at hun står i jobben i sju år mellom 50 og 62 år. For henne betyr det seks år til i jobb.
Ruth tilfredsstiller nemlig allerede det andre kravet som LO foreslår: Minst 18 års opptjening i tariffbundet virksomhet samlet. Hennes bedrift fikk tariffavtale i 2006.
LO krever ny modell
LO-kongressen har også vedtatt noe annet – noe som peker i retning en helt ny modell for AFP: En opptjeningsmodell. Ifølge den nyvalgte LO-lederen Kine Asper Vistnes er dette en gladnyhet for unge.
Leder Vivian Jacobsen i Frisørenes Fagforening synes det er vanskelig å være bastant, både siden AFP-vedtaket tolkes litt ulikt og siden det skal forhandles videre med motparten.
Men også Vivian Jacobsen er forsiktig optimist på vegne av Ruth Petersen, men ikke minst også på vegne av yngre generasjoner frisører.
Pensjons-hull
En opptjeningsordning betyr nemlig en ordning der alle årene som du jobber i en tariffbundet virksomhet, teller.
Her risikerer du ikke å snuble på målstreken og miste hele AFP-en.
– Det er fortsatt uklart hva slags opptjeningsmodell man ser for seg. Vi er absolutt for en slik modell, hvor mange år må man stå i det for å få full AFP? Hvis det blir 40, blir det altfor lenge for våre medlemmer. Da risikerer mange å få en for lav ytelse, sier Jacobsen.
Vi ber henne oppsummere AFP-vedtaket for sine medlemmer:
– Det er et steg i riktig retning. Det er positivt med en opptjeningsordning, og det er bra at de som er på slutten av yrkeskarrieren, som Ruth, kanskje ikke må stå i riktig så mange år for å sikre full opptjening. Men så må vi se hva de blir enige med NHO om, sier Jacobsen.
Hun tror ordningen blir veldig dyr og at det blir tøffe forhandlinger.
– Hvis det blir opptjeningsmodell, så vil nok NHO stå hardt på så lang opptjeningstid som mulig, så får vi håpe LO kjemper imot, sier Jacobsen.
NHO positive til opptjening
NHO ønsker en opptjeningsordning velkommen.
– Forslaget som er lagt fram, er langt mer rettferdig enn dagens modell. Nå vil det være bedre samsvar mellom hva bedrifter betaler inn og hva deres ansatte får utbetalt når de tar ut AFP. Ansatte vil tydeligere kunne se og stole på at de bygger opp rettigheter over tid, sa direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn i en pressemelding etter LO-vedtaket.
Ruth Petersen skjønner at arbeidsgiver ønsker en endring:
– De sparer for oss, og så kommer ikke pengene oss til gode? Det er klart de synes det er kjipt at pengene forsvinner, og så går det jo ut over de ansatte, sier Petersen.
Hun er glad på vegne av yngre kolleger, som nå vil – etter alt å dømme – kunne opparbeide seg AFP hele livet.
– Det er en trygghet for dem. Så gjenstår det å se om vi klarer å få en ordning slik at størrelsen på opptjeningen blir bra nok, sier Vivian Jacobsen.


Nå: 0 stillingsannonser