Koronakrisen:
Mange står i fare for å miste feriepengene. Dette tiltaket kan redde dem
Regjeringen har gitt bedrifter mer tid til å få utbetalt feriepenger til sine ansatte.
KAN REDDE FERIEPENGENE: En forlengelse av lånegarantiordningen er bra for bedriftene som nå opplever stram økonomi og skal betale ut feriepenger, ifølge NHO.
Colourbox.com
aslak@lomedia.no
Fristen for å benytte seg av den statlige lånegarantien til feriepenger er nå forlenget.
NHO og arbeidslivsdirektør Nina Melsom satte det nemlig som krav at lånegarantiordningen, som ble etablert blant annet fordi svært mange norske bedrifter sier de mangler penger til å betale feriepenger til de ansatte, ble videreført også etter 1. juni. Nå er de blitt hørt.
Flere kan få lånegaranti
Regjeringen har skjøvet på fristen for at bankene kan yte garanterte lån også etter denne datoen. Finansdepartementet åpner for en forlengelse ut året, men vil fortsette å vurdere låneordningen «i lys av utviklingen i norsk økonomi framover».
Det må bli ulovlig å bruke opp ansattes feriepenger, krever LO
– En forlengelse av lånegarantiordningen etter 1. juni er bra for bedriftene som nå opplever stram økonomi og som skal betale ut feriepenger. Det gir flere små og mellomstore bedrifter mulighet til å benytte seg av ordningen, sier Nina Melsom i NHO til FriFagbevegelse.
Fremdeles et behov
Melsom har tidligere uttalt at lånegarantiordningen bidrar til å løse et likviditetsproblem for bedriftene. Også finansminister Jan Tore Sanner (H) er av samme oppfatning.
– Den statlige lånegarantien har bidratt til å sikre tilgang på likviditet for mange norske bedrifter de siste ukene. Det er fortsatt behov for ordningen, og derfor forlenger vi den. Det vil gi bedrifter og banker forutsigbarhet framover, sier Høyre-statsråden.
– Nå er det avgjørende at bedriftene betaler ut til de ansatte. I motsatt fall risikerer de å bli begjært konkurs. Feriepengene er de ansattes penger, minner NHOs arbeidslivsdirektør om.
Lunken mottakelse
Regjeringens plan for feriepengene skal løse et likviditetsproblem for bedriftene, men ordningen har fått en lunken mottakelse av arbeidsgiverne. Ifølge administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke er betingelsene som følger lånet svært strenge og ekskluderer mange søkere.
Derfor mener regjeringen ordningen er en god løsning
– Når bare et fåtall av våre medlemmer får hjelp gjennom denne ordningen, er det et signal om at innretningen må sees på, har Horneland Kristensen skrevet i en e-post til FriFagbevegelse.
Arbeidsgiverorganisasjonen Virke har 24.000 medlemsbedrifter i handels- og tjenestenæringen.
Moms forfaller i juni
For SMB Norge, som har 5.000 små og mellomstore medlemsbedrifter over hele landet, er ikke løsningen holdbar. I mange SMB-bedrifter er det en overhengende fare for konkurs.
– Likviditetsutfordringer harmonerer ikke med å ta opp mer lån, sier Jørund Rytman, leder for politikk og samfunnskontakt i SMB Norge, til FriFagbevegelse.
SMB-sjef Olaf Thommessen tror juni kan bli en svært vanskelig måned for medlemsbedriftene.
– Det er også lagt opp til at momsinnbetalinger for første termin, som ble utsatt i mars, forfaller i juni. Dersom det ikke gjøres noe, risikerer vi å få flere tusen unødvendige konkurser, konstaterer han.
Å utvide kompensasjonsordningen til bedriftene for å dekke kostnadene til feriepenger, som nå SMB tar til orde for, var også noe NHO foreslo som ett av to tiltak før regjeringen kom med sin løsning.