JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fire kvinner, en celle

Firemannscellenes tid er ikke over. I Ravneberget fengsel er det syv av dem.

yngvil.mortensen@lomedia.no

– Når fengselet har vært helt fullt, har vi hatt innsatte med abstinenser som har måttet dele celle med tre andre kvinner. Vi må spørre oss «hvem er det som er minst syk» og som vi kan flytte ut av sykerom, som er enerom, og til køyeseng på firemannsrom, sier Carina Lysell, fengselsbetjent og nestleder for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund i Ravneberget kvinnefengsel.

Fengselet har syv firemannsceller, åtte dobbeltceller, og tolv eneceller. Av de tolv enecellene er syv sykerom.

Ifølge NFFs regionstillitsvalgte, er det bare Ravneberget og Sandeid fengsler som ennå har firemannsrom i norske fengsler.

Under enormt press

– Kvinnene her er under stort press. Noen har blitt fratatt barna sine. De har ingen steder å trekke seg tilbake, eller, det eneste stedet de kan være alene, er på do, forteller Carina Lysell.

Direktør for kriminalomsorgens region øst Rune Trahaug forteller at det er utarbeidet planer for ombygging, men at finansieringen ikke er på plass.

– Jeg kan derfor ikke si noe om når planene eventuelt blir realisert, sier Trahaug.

Brannslukking

Firemannscellene skaper konflikter.

– Vi bruker masse tid på å mekle i krangler som oppstår fordi de må bo så tett. Kranglene handler ofte om ulikt syn på hygiene, rot, og røyking. Når det er 100 prosent belegg, bruker vi hele dager på å flytte på folk for å få kabalen til å gå noenlunde opp. Den tiden kunne vi brukt på kontaktbetjentarbeid for eksempel. Og når vi flytter på folk, risikerer de å møte på de samme problemene i den nye cella, sier Lysell.

Dårlig hygiene

I de tre ukene «Berit» har vært på Ravneberget, har hun delt celle med en hun ikke har felles språk med, og verre, en som lukter vondt fordi hun ikke vasker seg.

– Det er vanskelig å si fra om noe så privat til personen det gjelder, forteller Berit. Hun har valgt å holde ut i ukene hun har sonet. I morgen er hun fri igjen.

Annonse
Annonse