JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tankesmien Agenda:

Hannah Gitmark (33) er ny nestleder i Agenda

Hannah Gitmark (33) går fra stillingen som fagsjef i Agenda til å bli tankesmias nye nestleder.
Hannah Gitmark blir ny nestleder i Tankesmien Agenda.

Hannah Gitmark blir ny nestleder i Tankesmien Agenda.

Kaja Bruskeland & Elen Sonja Klouman

helge@lomedia.no

Hannah Gitmark (33), opprinnelig fra Jaren på Hadeland, har allerede gjort seg bemerket både som forfatter og vært en pådriver for ulikhetsdebatten som pågår i norsk politikk for tiden.

Som forfatter av boken «Det norske hjem – fra velferdsgode til spekulasjonsobjekt» satte Gitmark søkelyset på et boligmarked som stenger helt vanlige folk med helt vanlige inntekter ute.

– Politikken subsidierer dem som allerede er innenfor, og bidrar til at den norske husholdningsgjelden er på verdenstoppen. Det kan ikke fortsette, hevder hun i boka.

Aktuelt: Dette er det viktigste politiske tiåret siden krigen, mener Agenda-sjef

Gitmark roses opp i skyene av sin eneste overordnede i Tankesmien Agenda, Trygve Svensson.

– Hun er både faglig sterk og et riktig godt menneske. Hun fortjener en stor del av æren for at ulikhetsdebatten er blitt en av de viktigste sakene for velgerne i denne valgkampen, sier Trygve Svensson til FriFagbevgelse.

Polemikk og Twitter

Selv synes Gitmark det er stas med en ny rolle.

– Agenda har en viktig rolle å spille i norsk samfunnsliv. Det offentlige ordskiftet i dag preges i en altfor stor grad av korte polemikker og twitter-meldinger. Det er viktig at noen også kan tenke litt lenger og langsiktig, tegne opp lerretet for de fem til ti neste årene, foreslå noen upopulære ting om det trengs samt kunne gå i dybden. Det er viktig å løfte fram forskning og kunnskap som ikke ellers får like stor plass i det offentlige ordskifte, og ikke minst fagbevegelsens perspektiver.

– Spesielt viktig er dette i vår tids største utfordringer; den økende ulikheten og klimakrisen, sier Hannah Gitmark til FriFagbevegelse

Mye lest: Lysbakken: Arbeidsfolk har betalt prisen for krisen

Tankesmien Agenda er en partipolitisk uavhengig tankesmie, som ble stiftet i 2013 av LO og milliardæren Trond Mohn.

Da var allerede Civita og Stiftelsen Manifest godt etablert. Civita er plassert på høyresiden i norsk politikk, med tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet som daglig leder, mens Manifest står lenger til venstre enn Agenda.

– Det er viktig at vi har tankesmier i hele det politiske spekteret, mener Gitmark.

Partipolitikk

Selv har også Hannah Gitmark engasjert seg politisk etter at hun begynte i Agenda for sju år siden. Hun står på stortingsvalglista til Arbeiderpartiet i Oslo.

– Jeg har ikke vokst opp med partipolitikk, og har bakgrunn som journalist. Det har derfor ikke vært så naturlig for meg å være partipolitisk aktiv. Mens jeg har jobbet i Agenda har jeg imidlertid hatt en økende lyst til å engasjere meg mer direkte politisk. Da har jeg valgt det partiet hvor jeg føler meg hjemme. Sånn sett er det et privilegium å kunne arbeide politisk både i jobben og som privatperson, sier Hannah Gitmark.

Hun er også opptatt av viktigheten av å organisere seg og av å løfte den avgjørende betydningen av et organisert arbeidsliv inn i det offentlige ordskiftet. Blant annet samarbeider hun og Agenda tett med fagbevegelsen i mange prosjekter. Sammen med fagbevegelsen eier også Agenda bokforlaget Res Publica.

Debatt: Drosjesjåførene er blant Norges dårligst betalte arbeidstakere, skriver Roald Arentz

Gitmark kommer fra stillingen som fagsjef i tankesmia, og var tidligere rådgiver med ansvar for arbeidsliv og økonomi samme sted.

Før det var hun politisk journalist i Dagsavisen. Hun har også jobbet i Oppland Arbeiderblad og som praktikant ved den norske EU-ambassaden.

Warning
Annonse
Annonse