JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– En helt ny ruspolitikk, lover helseministeren

– Lite troverdig å legge fram en behandlingsreform fire dager etter at halve rusfeltet er rasert, svarer institusjonsleder. Andre kaller reformen progressiv, mageplask og katastrofe.
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre ville helst snakke om forebyggings- og behandlingsreformen, men takket også for sterkt engasjement fra demonstrantene som raser mot nedlegging av institusjoner.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre ville helst snakke om forebyggings- og behandlingsreformen, men takket også for sterkt engasjement fra demonstrantene som raser mot nedlegging av institusjoner.

Hanna Skotheim

solfrid.rod@lomedia.no

– Rusavhengige har 15–20 år kortere levetid enn befolkningen ellers. Det kan vi ikke leve med, og det gapet skal tettes, sa helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) da han fredag presenterte del 1 av regjeringens rusreform sammen med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Del 1 heter handler om forebygging og behandling, mens del 2 er en lovproposisjon som kommer til våren.

– Politikken har sviktet

Vestre var tydelig på at ruspolitikken har feilet.

– Vi har sviktet for mange mennesker. Ikke fordi vi ikke har forsøkt. Mange yrkesgrupper gjør en god jobbe hver dag for å hjelpe, men politikken har sviktet, sa Vestre.

Han viste til skam, stigma, overdoser og forskjellsbehandling, og fastslo at mennesker med rusavhengighet har akkurat samme rett som andre til å få nødvendig helsehjelp.

– Mennesker som sliter med rus skal få hjelp og behandling, ikke straff. Samtidig er vi klare på at narkotika fortsatt skal være forbudt, det gjelder også mindre doser til eget bruk, sa Vestre.

Aktuelt:Yvonne er én av 65 som mister jobben: – Folk er i sjokk

Hovedgrep i reformen

Nasjonalt rusmiddelforebyggende program for barn og unge.

Utrede årskontroll hos fastlege og fritak for egenandel for pasienter med rusmiddellidelser.

Videreutvikle LAR (legemiddelassistert rehabilitering) slik at behandlingen blir mer helhetlig og treffer flere.

Legge til rette for at det blir enklere for kommunene å etablere brukerrom.

Handlingsplan mot stigmatisering som skal redusere forskjellsbehandling av mennesker med rusmiddelproblemer.

Nasjonalt system for å overvåke rusmiddelsituasjonen i Norge.

Ny handlingsplan mot overdoser som inkluderer rusmiddeltesting.

Redusere gapet i forventet levealder mellom mennesker med rusmiddelproblemer og befolkningen ellers.

Styrke det oppsøkende arbeidet i kommunene og målrette tilskudd til rusmiddelforebyggende tiltak.

Styrke samarbeidet med bruker- og pårørendeorganisasjoner, frivilligheten og ideell sektor.

Videreutvikle behandlings- og oppfølgingstjenester i kommunene og sykehusene.

Personer med erfaringskompetanse skal inkluderes i tjenestene.

Gå i gang med nærklinikker, et brukernært tilbud med spesialisert behandling for personer med sammensatte lidelser.

Bygge ut basistjenester innen TSB (tverrfaglig spesialisert rusbehandling) i alle helseforetak.

Etablere behandlingstilbud til barn og unge, voldsutsatte kvinner med ruslidelser og etablere integrert ettervern.

Her kan du lese stortingsmeldingen: Trygghet, fellesskap og verdighet – Forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet Del I – en ny politikk for forebygging, skadereduksjon og behandling

Behandling og skadereduksjon

Vestre lover mer kunnskapsbaserte og sammenhengende tjenester. Både helsevesenet og barnevernet trenger mer og bedre kunnskap om rus for å kunne hjelpe barn og unge, mener han.

Dette handler både om å forhindre at unge utvikler rusproblemer og om å hjelpe folk ut av dem.

Rusbehandlingsinstitusjoner over hele østlandet er i fare, og det har skapt voldsomt engasjement de siste dagene.

Rusbehandlingsinstitusjoner over hele østlandet er i fare, og det har skapt voldsomt engasjement de siste dagene.

Hanna Skotheim

Ifølge Vestre er det nå rekordkorte ventelister for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Han vil sørge for at det holder seg slik, og vil også sørge for at flere får tilgang til legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

Helseministeren er også opptatt av skadereduksjon. Brukerrom, rusmiddelanalyse og bedre overvåking er blant virkemidlene som har kommet på plass etter innspill fra brukerorganisasjonene. Slike tiltak vil, ifølge Vestre, bidra til å få ned overdosetallene.

– Dårlig timing

Reidun Wilhelmsen er leder på Kvinnekollektivet Arken, som er nedleggingstruet etter anbudsrunden i Helse Sør-Øst. Hun er ikke imponert over regjeringen.

– Å legge fram en forebyggings- og behandlingsreform fire dager etter at halve rusfeltet er rasert. Det er mildt sagt underlig timing. Hvis dette skulle reddet feltet, måtte jo helseministeren ha gitt Helse Sør-Øst en tydelig bestilling, sier Wilhelmsen.

Vestres løfter om tett kontakt med bruker- og pårørendeorganisasjoner står, ifølge henne, i skarp kontrast til måten Helse Sør-Øst nylig gjennomførte anbudskonkurransen på.

– Jeg har vært med på anbud før, da satt helseforetaket, brukerne og fagfolkene rundt bordet ute på institusjonene og snakket sammen. Denne gangen var det ingen dialog, bare kontakt via brev, forteller Wilhelmsen.

Reidun Wilhelmsen kjemper for at Arken, det eneste rene kvinnetilbudet, skal bestå.

Reidun Wilhelmsen kjemper for at Arken, det eneste rene kvinnetilbudet, skal bestå.

Hanna Skotheim

Hun sier det er vel og bra at regjeringen tar grep for å forebygge og redusere skade, men etterlyser sterkere lut når det gjelder behandling.

– Mer substitusjonsbehandling er ikke nok. Det er det rette for noen, men vi vet at det betyr at folk lever kortere og at mange blir pasienter hele livet. Vi må tilby noe mer, vi må tilby endring, håp og rusfrihet, fastslår Arken-lederen.

Hun er kritisk til at regjeringen skryter av at ventelistene går ned. Det gjør de selvsagt når pasientene får kortere behandlingstid, men det betyr ikke at de får effektiv hjelp, advarer Wilhelmsen.

– Du kan behandle flere i løpet av et år når du tilbyr tre måneder i stedet for ni, men de som har vært i behandling i tre måneder kommer jo tilbake. Det blir svingdørspasienter og nye nederlag, og det er da selvmord og overdoser skjer, sier Wilhelmsen.

– Fornuft og faglighet snudd på hodet

Joachim Nybakke, hovedtillitsvalgt for FO i Oslo kommune og nestleder i FO Oslo, er positiv til en del av grepene i reformen.

– Flere brukerrom er nødvendig for å gi trygge rammer og hjelp når det går galt. Det gjør også at folk slipper stigmaet ved å sitte ute på gata, mener Nybakke.

Rusmiddelanalyse kan gi informasjon om hva folk faktisk får i seg, og kan bidra til å hindre overdoser, påpeker Nybakke.

Han kommer også rett fra demonstrasjonen mot nedlegging av institusjoner, og er usikker på hva Vestres reform vil bety for selve rusbehandlingen.

Så lenge den organiseres gjennom anbudskonkurranser, er det vanskelig å bygge opp stabile tilbud og gode fagmiljøer, mener Nybakke.

– Det er sterkt å komme fra en sånn demonstrasjon og se hvor mange som ble mobilisert på 21 timer. Anbud gir usikkerhet for både ansatte og pasienter. Når pris vektes 60 prosent og kvalitet 40, er både fornuft og faglighet snudd helt på hodet, sier han.

Joachim Nybakke fra FO Oslo var holdt appell under fredagens demonstrasjon.

Joachim Nybakke fra FO Oslo var holdt appell under fredagens demonstrasjon.

Hanna Skotheim

– Et enormt paradoks

På samme demonstrasjon deltok også Arild Knutsen, styreleder i Foreningene for human ruspolitikk. Han roser Vestre for å lytte til brukerorganisasjonene og snakke om menneskerettigheter i ruspolitikken. Men han er bekymret for at justisministeren åpner for bruk av kroppsvisitering og andre inngripende tiltak.

– Ingen regjering kunne lagt fram en mer progressiv helsepolitikk. Dette er veldig bra fra helseministeren. Men det er et enormt paradoks at Mehl står der og holder fast på at politiet skal kunne drive med krenkende tiltak som vi vet ikke virker, sier Knutsen.

Arild Knutsen roser helseministeren og håper han også vil overstyre Helse Sør-Øst sin beslutning om å nedlegge behandlingsinstitusjoner.

Arild Knutsen roser helseministeren og håper han også vil overstyre Helse Sør-Øst sin beslutning om å nedlegge behandlingsinstitusjoner.

Hanna Skotheim

Rusavhengige møter mye stigma i helsevesenet og blir stemplet som selvforskyldte kriminelle når de for eksempel ber om smertestillende eller utredning for ADHD, erfarer Knutsen. Han liker godt Vestres løfter om at folk skal slippe å stå med lua i hånda og be om substitusjonsbehandling, men at denne skal være tilgjengelig for dem som trenger det.

– Er du enig med Vestre i at dette er en helt ny ruspolitikk?

– Når det gjelder helsesporet ja, jeg er veldig glad for mye av dette. Nå håper jeg bare at Senterpartiet ikke får gjennomslag, jeg har trua på at Ap vil stå på for at det skal være forholdsmessighet i politiets virkemidler, sier Knutsen.

Han er også glad for at Vestre har lovet organisasjonene å ta kontakt rett over helgen for å snakke om alle institusjonene som nå legges ned.

– Dette er helt katastrofe, og vi kan ikke finne oss i å miste 400 døgnplasser. Vestre har lovet meg tre ganger i dag at vi snakkes om dette over helga. Jeg håper at han vil overstyre helseforetaket eller i hvert fall gi noen tydelige politiske signaler som får dem til å snu.

– Mageplask

Vestre og Mehls kolleger i politikken bruker ord som «mageplask», «strafferegime», «innholdsløs» og «katastrofe» om den nye reformen.

– Folk som sliter med rus trenger hjelp, ikke straff. Det Vestre la fram i dag er at regjeringen vurderer hjelp og omfavner straff, sier SV-nestleder Marian Hussain.

Hun reagerer på at man må vente enda lenger på siste del.

– Det er skuffende at man har valgt å utsette justisdelen. Ingen får noe bedre liv av å få straff på toppen av alle andre problemer. Frykten for straff står i veien for at de som trenger hjelp, søker den hjelpen de trenger, sier Hussein.

Venstre-leder Guri Melby er også knallhard i sin dom over det regjeringen har lagt fram:

– Regjeringen strammer i dag kraftig inn på ruspolitikken for første gang på mange år. Dette er ikke en rusreform, dette er et nytt strafferegime. Siden Arbeiderpartiet stemte ned Venstre og Solberg-regjeringens forslag til rusreform, har rundt 1000 mennesker mistet livet til overdoser i Norge, sier hun.

Hun mener det viktigste som må på plass, er en lovendring der vi går fra straff til hjelp.

– Regjeringen gjør i dag det motsatte. Politikken strammes til, noe som vil gjøre det vanskeligere for ungdom å be om hjelp, og vanskeligere for de som sliter med å bli kvitt stigma, sier Melby.

– Katastrofalt

Regjeringen gjør det klart at rusavhengige fortsatt skal få påtaleunnlatelse for narkotikabruk, altså at de slipper straff.

KrF-leder Dag Inge Ulstein mener det er en katastrofe at regjeringen utsetter justisdelen av reformen til påske.

– Det haster å få bukt med den alvorlige økningen i bruk og normalisering av narkotika som har fått vokse på Støres vakt. Politiet blir fortsatt stående i limbo, uten nok virkemidler til å avdekke og forebygge narkotikabruk. Regjeringen vil vente til påske med noe de kunne gjort noe med i dag. De er allerede på overtid, sier han.

MDG-leder Arild Hermstad sier han blir forbanna av det han mener er en «innholdsløs» reform.

– Regjeringen har brukt tre år på å levere et tomt dokument som kunne vært snekret sammen på tre uker. Det er uverdig overfor alle de som sliter med rus. Disse trenger hjelp, ikke mer tomprat fra en handlingslammet regjering, sier han.

– Når regjeringen, etter tre år, ender opp med å «vurdere» en rekke tiltak så virker det som om de ikke forstår alvoret. Det er rekordmange overdosedødsfall og en faretruende økning i rusbruk blant de unge nå, sier han.

– Ikke i mål

Heller ikke Rødts Seher Aydar er fornøyd.

– Vi er på ingen måte i mål med å ha et samfunn uten stigmatisering av rusbrukere. Det var rekordmange overdosedødsfall i Norge i fjor. Det er derfor bra at det kommer tiltak på plass, men et av de viktigste tiltakene, et tydeligere steg fra straff til hjelp, mangler, sier hun.

Frps Helge André Njåstad, som leder justiskomiteen på Stortinget, mener at regjeringen leverer «ingenting».

– Politiet har lenge tryglet Regjeringen om en tydeliggjøring av dagens lovverk og praktisering. De opplever et nærmest lovløst rom hvor det hersker stor usikkerhet rundt når politiet kan ransake eller utføre andre inngripende tiltak, i narkotikasaker. Dessverre må politiet smøre seg med enda mer tålmodighet, og imens ser vi at narkotikabruken blant unge mennesker fortsetter å øke, sier han.

Høyres ruspolitiske talsperson, Sandra Bruflot, mener at det regjeringen har lagt fram ikke er en reform.

– Vi har ventet i tre år, og flere av tiltakene kunne Støre-regjeringa fått flertall for i stortinget for lenge siden. I stedet har de stemt mot forslag om å sikre god rusbehandling flere ganger, sier hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse