Benedikte risikerer sin tredje omorganisering siden 2020
I Ålesund har barnevernstjenesten vært gjennom to omorganiseringer etter kommunesammenslåingen for to år siden. Nå kan det bli en ny runde.
Benedikte Ljøen er hovedtillitsvalgt for FO i Ålesund kommune. Hun forteller at det er delte meninger blant medlemmene om en eventuell oppløsning av storkommunen.
Simen Aker Grimsrud
simen@lomedia.no
Fem kommuner ble slått sammen til nye Ålesund kommune i 2020. Kommunale tjenester ble slått sammen på tvers av tidligere kommunegrenser. Folk skulle bli kjent med nye kolleger, og arbeidskulturer fra ulike kommuner skulle sveises sammen.
To år og en folkeavstemning senere har politikerne vedtatt at Haram skal gå ut av storkommunen. Søknaden er sendt til regjeringen.
Går den gjennom, må de ansatte i Ålesund belage seg på nok en omorganisering, den tredje på fem år.
– Mange er endringstrøtte
Kommunedirektør Jon Steven Hasseldal bekrefter at det må settes i gang en omorganiseringsprosess dersom kommunen splittes opp.
– Det er nok mange som er bekymret for det. Vi har faktisk stått i omstilling siden 2016, så kommer dette på toppen. Vi har allerede fått skriv fra vernetjenesten og tillitsvalgt, sier Hasseldal.
– Hva gjør kommunen for å ta vare på ansatte som er bekymret for nok en runde med omorganisering?
– Vi har forståelse for at ansatte blir bekymret. Skulle det bli en realitet at kommunen oppløses, er det viktig at vi har et godt samarbeid med tillitsvalgte om hvordan vi skal rigge en slik prosess.
Hasseldal forteller at kommunen får dekket utgifter som berører omorganisering av tjenestene, men tror en slik prosess blir en påkjenning.
– Både ledere og tillitsvalgte vil bli opptatt med dette i en periode. Det er nok mange som er endringstrøtte og ser på mørkt på en ny runde. Det blir en real ekstrabelastning på en organisasjon som har stått i pandemi, flyktningkrise og omstillinger de siste årene.
– Må ikke bli bestemt over hodet på de ansatte
På barnevernskontoret I Brattvåg i Ålesund vet de ansatte lite om hva som vil skje. De tilhører tidligere Haram kommune, som nå vil ut av storkommunen.
– Det blir spennende å se. Vi har ikke fått noen informasjon om hvordan det blir. Dette vil nok ta lang tid, sier barnevernskonsulent Anne Grethe Bakke.
Benedikte Ljøen (f.v), Eileen Connor, Elsa Irene Kjærstad, og Anne Grethe Bakke er barnevernskonsulenter i Ålesund kommune. Hva som skjer med jobben deres dersom Haram går ut av Ålesund kommune, vet de lite om.
Simen Aker Grimsrud
Hun er bekymret for at fagmiljøet blir lite dersom kommunen splittes opp og barnevernstjenesten må omorganiseres.
Kollega Benedikte Ljøen forteller at argumentet om et større fagmiljø ble brukt da kommunene ble slått sammen i 2020. Ljøen er hovedtillitsvalgt for FO-medlemmene i Ålesund.
– Vi har vært gjennom to omorganisering allerede etter kommunesammenslåingen. Det suger energi, så vi kan ikke tenke for mye på det. Vi må prøve å gjøre jobben vår, sier hun.
Hun mener det er viktig at de tillitsvalgte blir involvert i prosessen for å sikre de ansattes rettigheter dersom det blir en ny prosess.
– Ting må ikke bli bestemt over hodet på de ansatte, det har noen opplevd at har skjedd før, sier hun.
Vil at alle blir hørt
Ljøen forteller at de ansatte i Brattvåg ikke nødvendigvis er negative til en omorganisering.
– Det er viktig at deres stemme også blir hørt. Da vi ble slått sammen til Ålesund kommune, var det en tvangsomorganisering, men denne gangen vil det for noen være mer frivillig.
Hun forteller at mange er opptatt av det som nå skjer.
– Her i Haram er det i hvert fall mange sterke stemmer, og som tillitsvalgt er jeg opptatt av at de også blir hørt, sier hun.
Kun to kommuner vil dele seg
Da Støre-regjeringen kom til makten i fjor høst, fikk kommuner og fylkeskommuner som var blitt sammenslått under den forrige regjeringen, mulighet til å søke om å løse seg opp. Fristen for å søke regjeringen om deling gikk ut 1. mars i år.
Statssekretær Ole Gustav Narud i kommunal- og distriktsdepartementet opplyser at Ålesund er den eneste tvangssammenslåtte kommune som har søkt om deling innen fristen. I tillegg fikk Nærøysund kommune utsatt frist til 18. mars.
– Regjeringen vil legge til rette for at tvangssammenslåtte kommuner og fylkeskommuner som fatter vedtak om deling og søker departementet om dette, får dele seg. Prosessen legger opp til at nye kommuner og fylkeskommuner kan tre i kraft 1. januar 2024.
Narud forteller at departementet går grundig gjennom søknaden fra Ålesund.
– Vi kan ikke kommentere utfallet før saken er ferdigbehandlet, sier han.
Fikk du med deg denne? Barnevernet trenger ikke flere ansatte, det trenger bedre ledere, mener tidligere leder