Lønnsoppgjøret 2022
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Annkarin Jenssen har jobbet 28 år i kommunen, men tjener kun 7.900 kroner mer enn kolleger med 10 års fartstid. Nå mener tillitsvalgt at lønna til ansatte med toppansiennitet må løftes.
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
simen@lomedia.no
Den erfarne vernepleieren har tatt seg en liten pause i en hektisk hverdag og møter Fontene på gressplenen utenfor bofellesskapet hvor hun har jobbet de siste årene. Annkarin Jenssen har lang fartstid i jobben som vernepleier og mener det bør gjenspeile seg på lønnsslippen.
Blant kommuneansatte med tre års høyere utdanning er det ikke store lønnsforskjeller mellom ansatte med 10 og 16 års ansiennitet. Det var det før, men for fire år siden ble lønna til ansatte med 10 års ansiennitet løftet kraftig. Annkarin Jenssen og andre med topp-ansiennitet ble taperne.
– Jeg må si jeg ble overrasket over hvor lite som skiller mellom oss og de med 10 års ansiennitet, sier Jenssen.
– Det føles feil at de tjener nesten like mye som meg som har jobbet her i 28 år, fortsetter hun.
Vil bli verdsatt
I år er det hovedtariffoppgjør i kommunene. Fellesorganisasjonen (FO) forhandler sammen med de andre LO-forbundene (LO Kommune) med arbeidsgiverorganisasjonen KS. Det er et spesielt lønnsoppgjør, med krig i Europa, skyhøye strømpriser og bensinpriser. Også matvareprisene stiger. LO Kommune krever at alle ansatte skal få en lønnsøkning som er større enn den anslåtte prisveksten på varer og tjenester. Men usikkerheten er stor. Partene står så langt fra hverandre at forhandlingene ble brutt allerede før fristen gikk ut. Ved midnatt mandag 23. mai må partene bli enige hos Riksmekleren, hvis ikke blir det streik i kommunesektoren.
Annkarin Jenssen mener det er viktig at det blir gjort noe med lønna til de som har lengst ansiennitet.
– Det handler om å bli verdsatt. Når man har jobbet 25 år i kommunen, får man en påskjønnelse fra arbeidsgiver, og da jeg fikk det, gjorde det godt. Da følte jeg meg verdsatt. At lønna gjenspeiler ansienniteten handler om mye av det samme, mener Jenssen.
Hun kommer til å bli i Bærum uansett. Hun forteller at hun trives veldig godt. Men Jenssen frykter at det kan bli vanskeligere å beholder erfarne ansatte dersom topplønna ikke økes.
– Det er viktig for kommunen å ha folk med erfaring og kompetanse. Det må være en god blanding av nyansatte og erfarne folk, sier Jenssen.
– Bør være 30.000 i forskjell
– Hvor stor lønnsforskjell bør det være mellom en med 10 og 16 års ansiennitet?
– Jeg mener at den bør være på rundt 30.000 kroner.
Selv valgte ikke Annkarin Jenssen yrket for pengenes skyld. Allerede som ung jente bestemte hun seg for å bli vernepleier.
– Skulle jeg blitt rik, hadde jeg valgt noe annet. Men jeg ville jobbe med mennesker og føle at jeg kunne bistå og hjelpe andre, sier hun.
Mye har blitt dyrere det siste året. Spesielt merker Jenssen det når hun fyller tanken på hybridbilen og betaler strømregninga. Hun har blitt mer bevisst på forbruket.
– Jeg syns lønnsoppgjøret må følge prisstigningen, men det vet jeg ikke om er reelt å få til, sier hun.
Flere reagerer
Vernepleieren er ikke alene om å føle at lønnsforskjellen mellom de med 10 og 16 års ansiennitet har blitt for liten. Herdem Trønnes er hovedtillitsvalgt for FO i Bærum og får flere henvendelser fra sine medlemmer.
– Det er flere som har bedt meg sende inn individuelle krav i de lokale lønnsforhandlingene for å øke lønna. Mange spør også hva vi i FO vil gjøre med det. Det er noe jeg har spilt inn til FO Viken før lønnsoppgjøret, forteller Trønnes.
Hanna Skotheim
– Hva tenker du? Bør ansatte med 16 års ansiennitet løftes?
– Ja. Det er også litt demotiverende for ansatte med 10 års ansiennitet å vite at du nesten er på topp. Jeg føler litt på det selv, sier Trønnes og ler.
Vil avlive myte
Trønnes har opplevd at nyutdannede som har tatt utdanning i voksen alder og jobbet ved siden av, har startet i sin første jobb som vernepleier i Bærum med 10 års ansiennitet.
– Da kan det være en som har jobbet her i 30 år som står for opplæringen av den nyansatte, men det skiller altså bare 7.900 kroner i lønn mellom dem. Det er ganske kjipt, mener Trønnes.
– Kjenner du til folk som har sluttet fordi lønnsforskjellene er for små?
– Jeg har ikke fått tilbakemelding på det ennå. Men mange av de som har jobbet her i 30 år skal snart gå av med pensjon, og søker seg derfor ikke videre.
– Hvor stor bør lønnsforskjellen være mellom 10 og 16 års ansiennitet?
– Hvis vi sammenligner med forskjellen mellom 8 og 10 års ansiennitet bør det kanskje være rundt 40.000 kroner. Da klarer vi kanskje å holde de unge i dette yrket, for da vet de at det venter en gulrot på toppen.
– Det snakkes ofte om at vernepleiere og sosialarbeidere ikke valgte yrket på grunn av lønna, men de er vel også opptatt av penger?
– Det er en myte jeg syns blir brukt mot oss ofte. Du må forvente å kunne kjøpe deg en bolig når du har tatt en utdanning, og lønn har mye å si i dette yrket også, fastslår Trønnes.
Et kjent problem
Bente Rudrud Herdlevær er kommunaldirektør for organisasjon, styring og utvikling i Bærum kommune. Hun sier at kommunen er bevisst på de små lønnsforskjellene mellom ansatte med 10 og 16 års ansiennitet.
– Det er en kjent problemstilling, sier Herdlevær.
Bente Rudrud Herdlever, kommunaldirektør for organisasjon, styring og utvikling i Bærum kommune.
Simen Aker Grimsrud
– Hvor viktig er det for Bærum å beholde ansatte med lang ansiennitet?
– Det er selvfølgelig viktig for oss. Vi forholder oss til de sentrale lønnsforhandlingene, men har også en lokal lønnspolitikk vi kan bruke for å beholde og rekruttere kritisk personell.
Hun opplyser at det blant annet gjelder sykepleiere og vernepleiere. Bærum, som ligger rett utenfor Oslo, merker at det er stor konkurranse om disse yrkesgruppene.
– Det er mange som pendler ut og inn av kommunen, og lønna er ulik fra kommune til kommune, og internt i Oslo. Det legger et stort press på oss i forhold til å rekruttere og beholde kompetanse, sier Herdlevær.
Hun forteller at de lokale tilleggene som gis for å forhindre at ansatte slutter, i utgangspunktet gis på individnivå.
– Men vi forsøker så langt det lar seg gjøre å håndtere hele yrkesgrupper, men det kan være utfordrende, sier hun.
– Bør ansatte med 16 års ansiennitet løftes i årets lønnsoppgjør?
– Nå er vi midt i lønnsforhandlingene, så det ønsker jeg ikke å kommentere.