Funnene i forskningen visere at innvandrere strever med å skaffe seg arbeid, men også med å etablere varig tilknytning til arbeidslivet. De møter blant annet diskriminering, strukturelle hindringer og språkproblemer. (Illustrasjonsfoto).
Gil Ribeiro/Unsplash
Arbeidsliv
Du er ikke integrert selv om du har fått en jobb, mener forsker
– Jeg har lenge undret meg over at sammenhengen mellom integrering og arbeidsliv ofte fremstilles som selvfølgelig og uproblematisk.
hanna@lomedia.no
Mange mener at integrering skjer gjennom arbeid.
Reidun Ims, førsteamanuensis på institutt for sosiologi og sosialt arbeid ved Universitetet i Agder, mener det trengs mer enn det.
– Jeg har lenge undret meg over at sammenhengen mellom integrering og arbeidsliv ofte fremstilles som selvfølgelig og uproblematisk. Min forskning har vist at det ikke er så enkelt, sier Ims.
Hun er utdannet sosionom og har blant annet jobbet i Nav og i barnevernet. I tillegg til egne erfaringer, bekrefter også Ims sin ferske forskning at sysselsetting ikke nødvendigvis løser alt.
I sin doktorgrad har hun har sett på sammenhengen mellom arbeid og integrering og gjort en kvalitativ studie av innvandrere sitt møte med norsk arbeidsliv.
– Det er ikke gitt at man ved å bli ansatt et sted, forstår eller får innsikt i alle sosiale skikker, skjønner språket og oppnår stabil sysselsetting, sier Ims.
Med det siste sikter Ims til at innvandrere i større grad enn etnisk norske får jobb i usikre bransjer som gjør at de kan havne utenfor arbeidslivet igjen kort tid etter at de har fått foten innenfor.
– Vil ikke skåre mange poeng i en valgkamp
«De senere årene har det vokst frem en bekymring for at den sjenerøse velferdsstaten trekker til seg innvandrere som vil leve på trygd. For å motvirke en slik utvikling har politikerne tatt til orde for å redusere velferdsordningene», skriver Ims i doktorgraden.
Funn avkrefter dette. De viser at innvandrere kommer til Norge nettopp fordi de kan få seg jobb her.
Det er også mye snakk om at innvandrere må komme seg raskt ut i jobb. En risiko ved det er at de ikke får seg stabile jobber, mener Ims.
Derfor må det legges bedre til rette for at innvandrere får den formelle kompetansen de trenger før de går ut i arbeidslivet, synes hun. Ims erkjenner at det vil ta mer tid enn det myndighetene ønsker, men tiden det tar vil tjene samfunnet til slutt, understreker hun.
Ims tror ikke politikere blir særlig populære hvis de gir innvandrere ekstra tid til å tilegne seg formell kompetanse.
– En politiker som sier at en innvandrer kan få fem år på å oppnå ønsket kompetanse, vil ikke skåre mange poeng i en valgkamp. Samtidig viser forskning at skal du klare å snu noe, så er det viktig å legge til rette for nok tid til å oppnå formell kompetanse.
– Har vi råd til å bruke den tida?
– Ja, hvis logikken ellers er at disse menneskene blir utstøtt fra arbeidslivet. Da blir i så fall det en kostnad i stedet.
Kronikk: «Flere skal stå lenger i arbeid. Til hvilken pris?»
– Integrering kan romme mer enn den faktiske jobben. Samtidig kan ønske om å delta i arbeidslivet vokse frem i slike nettverk, sier Reidun Ims, forsker ved Universitetet i Agder.
Privat
Kamp for egen identitet
Da Ims snakket med de ti innvandrerne i studien, var det mange som fortalte at de hadde et behov for å føle seg verdige.
Flere av dem hadde mange år med utdanning og jobberfaring fra hjemlandet som de kunne vise til, men de opplevde ikke at dette hjalp dem med å finne arbeid i deres nye hjemland.
– Folk som hadde forsørga seg selv i alle år, ble behandlet som om de ikke kunne noe. Å få seg en jobb ble en kamp for egen identitet. Hva du er og hva du jobber med, sier jo mye om hvem du er.
Ims fant også at mange ble overrasket over hvor godt det ble tilrettelagt for at de skulle komme seg ut i arbeidslivet.
– Men det generøse tiltaksapparatet bør føre til at de blir selvhjulpne. Mine funn viser at de trenger mer enn bare en jobb for å få til det.
Mye lest: Nav-ansatte reagerer: – Jeg opplevde at tolken sovnet
Alle skal integreres
Det finnes også de flyktningene og asylsøkerne som aldri kommer seg ut i jobb, men som også skal integreres.
Ims tenker særlig på de kvinnene som blir sittende hjemme mens mannen er på jobb.
– Vi har en tendens til å anta at disse kvinnene er hjemme fordi de ikke får lov å jobbe av mannen. Men det kan også bare handle om at vi kommer fra ulike kulturer og er vant til forskjellige familiemønstre.
Ims mener man derfor bør legge til rette for andre måter å integrere disse kvinnene på enn annet enn å få de inn i arbeidslivet.
Hun ser for seg nettverk hvor de kan møte andre som snakker noe annet enn deres morsmål, bedre forstå de sosiale kodene og hvor sjansen også er større for at de får lært seg det norske språket.
– Integrering kan romme mer enn den faktiske jobben. Samtidig kan ønske om å delta i arbeidslivet vokse frem i slike nettverk, sier Ims.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Lina Winge