Lønnsoppgjøret 2023
Reagerer på LO-lederens lønnskrav: – Lurte på om det var en glipp
LO-lederen vil gi ekstra lønnsøkning til kommuneansatte. Jan Aarskog krever at ansatte i staten får det samme.
Jan Aarskog er hovedtillitsvalgt for 2.000 FO-medlemmer i staten. Han vil kjempe for at statsansatte får like stor lønnsøkning som sine kolleger i kommunene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik uttalte nylig at hun ønsker ekstra lønnsøkning for kommunalt ansatte.
Helge Skodvin, Werner Juvik/Fagforbundet
simen@lomedia.no
LO-leder Peggy Hessen Følsvik sa i et intervju med VG at kommuneansatte bør få mer i årets lønnsoppgjør enn andre grupper.
– De tre siste årene har de kommunalt ansatte tapt terreng i forhold til privat sektor. Det går ikke lenger. Derfor må de ansatte i kommunene sikres et skikkelig lønnsløft i år, mener Følsvik.
Følsvik viser til følgende tall:
• I 2020 fikk frontfaget: 2,2 prosent, kommunene 1,7 prosent.
• I 2021 fikk frontfaget: 3,1 prosent, kommunene: 2,6 prosent.
– Tallene for 2022 er ennå ikke klare, men ifølge SSBs lønnstall nylig er lønnsveksten for helse- og sosialsektoren på 3,6 prosent. Mye tyder på at de igjen er blant taperne, sier LO-lederen.
Bakgrunn: LO-sjefen vil ha høyere lønn til ansatte i kommunene
Vil ha det samme som kommuneansatte
Men at LO-lederen trekker fram kommuneansatte, og ikke også statsansatte, får Jan Aarskog til å reagere.
Han er hovedtillitsvalgt for FO i Bufetat, og representerer 2.000 FO-medlemmer i staten.
– Jeg er ikke uenig i at kommuneansatte skal få et løft, men jeg forutsetter at vi i staten får det samme, sier Aarskog.
I lønnsoppgjøret er det frontfaget, altså den konkurranseutsatte industrien, som forhandler lønna først.
Grunnen til det er at lønnsnivået i Norge ikke skal bli så høyt at norsk industri blir utkonkurrert internasjonalt. Lønnsoppgjørene i de andre sektorene skal følge den økonomiske ramma fra frontfaget.
Men de siste årene har altså frontfaget kommet bedre ut enn offentlig sektor. Ansatte i oljebransjen fikk en lønnsvekst på hele 7,6 prosent i fjor, ifølge SSB.
Dersom kommunesektoren skal prioriteres i årets lønnsoppgjør, forventer Jan Aarskog at staten følger etter.
De to lønnsoppgjørene forhandles omtrent på likt, sammen med oppgjøret i Oslo kommune. Jan Aarskog peker på at det er tradisjon for å «snakke sammen».
– De tre oppgjørene har i praksis vært ganske samordnet, sier han.
Les mer: Vernepleier Marte var en lønnstaperne i fjor
Glipp fra LO-lederen?
Og det mener han er viktig så lenge de konkurrerer om den samme arbeidskraften.
– Jeg vil ikke godta at mine 2.000 medlemmer får noe mindre i lønnsøkning enn kommunalt ansatte FO-medlemmer, slår Aarskog fast.
– Men LO-lederen nevner kun kommuneansatte?
– Jeg stussa over det, om det er en glipp. Hvis hun faktisk mener kun kommunene, så må vi ha noen samtaler innad i LO. Da antar jeg at lederen i LO Stat griper tak i det.
Vil løfte kommuneansatte
Var det bare en glipp fra LO-lederen?
Vi spør Peggy Hessen Følsvik om LO ikke vil gi samme lønnsløft til statsansatte som til kommuneansatte i år.
Hun svarer at LO er tydelig på at alle lønnstakere skal få et lønnsløft i år, men at de foreløpige tallene fra TBU tyder på at kommunalt ansatte har blitt hengende etter de siste tre årene, mens de fleste andre arbeidstakere har blitt hengende etter de siste to årene.
– De tre siste årene har de kommunalt ansatte tapt terreng i forhold til privat sektor. Det går ikke lenger. Derfor må de ansatte i kommunene sikres et skikkelig lønnsløft i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
– Jeg har pekt særskilt på kommunalt ansatte fordi vi har tall fra både 2020 og 2021 som tydelig viser dette. Nå venter vi på de endelige tallene fra 2022 før vi utformer våre endelige krav. Men vi er selvsagt opptatt av at også statlig ansatte skal få en rettferdig lønnsutvikling i år, sier Følsvik.
– Vanskelig å forsvare frontfagsmodellen
Til VG sa LO-lederen at det ikke vil bryte med frontfagsmodellen å løfte de kommuneansatte ekstra i år.
– Vi snakker ikke om enkeltgrupper, men en hel sektor, KS-området, som har blitt hengende etter, sammenlignet med privat sektor. I LO handler det om å løfte hele laget, sier hun.
Hun mener en av styrkene til frontfagsmodellen er at den også kan løfte andre grupper enn frontfaget når enkeltområder sakker etter. Innenfor frontfagsmodellen er det fullt mulig å rette opp skjevheter, som har oppstått mellom offentlig og privat sektor.
Jan Aarskog er redd det blir vanskelig å forsvare frontfagsmodellen dersom bare offentlig ansatte holder seg til den økonomiske ramma.
– Da er det fare for at frontfaget ryker. Selv syns jeg det er viktig at vi beholder frontfagsmodellen, for den har fungert. Den har sikret at vi har et rimelig godt lønnsnivå i privat og offentlig sektor.
FO venter på lønnsrapport
FO-nestleder Marianne Solberg representerer FO i lønnsforhandlingene i staten.
Hun venter nå på tallene fra Teknisk beregnings Det tekniske beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) før hun vil si noe konkret om årets krav:
– KS og staten er to forskjellige tariffområder, og tallene for de to områdene må vi se hver for seg. Vi er enige i prinsippet om at offentlig sektor ikke skal bli hengende etter. Men hvor stor lønnsøkningen faktisk har vært, må vi vente og se til tallene fra TBU kommer, sier Solberg.