Eirik Dahl Viggen
Regjeringen vil fjerne fast støtte til Pårørendesenteret: – Jobben min er i fare
Preben Wolf er én av de 12 ansatte i Pårørendesenteret som står i fare for å miste jobben. Dette skjer etter at den faste støtten i det foreslåtte statsbudsjettet fjernes.
hanna@lomedia.no
– Det skaper mye uro. Når man ikke vet om man har jobb i januar, begynner man å se seg rundt. Det har også jeg gjort, men jeg har valgt å tenke at det går bra, sier Preben Wolf på telefon fra Stavanger.
Der jobber han som klinisk barnevernspedagog ved Pårørendesenteret, et landsdekkende nettsted for alle pårørende. Men om dette vil bli arbeidsplassen hans i fremtiden, er foreløpig usikkert.
Stillinger kan ryke
Da regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett, ble det nemlig foreslått at organisasjoner som Pårørendesenteret skal miste sin faste støtte. Mens det i 2022 ble bevilget 6,3 millioner kroner i øremerket tilskudd til senteret, ble tilskuddet nå foreslått avviklet fra og med 2023.
I stedet for at senteret nå vil få faste midler, foreslås bevilgningen flyttet til den søkbare tilskuddsordningen til bruker- og pårørendearbeid innen psykisk helse, rus- og voldsfeltet. Det vil si at de alltid må søke om midler. Om dette skal skje hvert år eller hvert tredje år er enda usikkert.
Mens halve budsjettet til Pårørendesenteret kommer fra staten, er resten av driften finansiert av offentlig tilskudd de søker på, samt støtte fra ulike private og ideelle fond, stipend og legat.
– Hvis halve budsjettet vårt ryker, vil det få konsekvenser for tilbudet til pårørende og for oss ansatte, sier Wolf.
Han er plasstillitsvalgt for FO og forteller at de elleve andre ansatte er stressa, men at de samtidig velger å tro at det kommer til å gå bra. Det er derimot ikke bare Pårørendesenterets drift som står i fare, men også flere andre hjelpeorganisasjoner som driver innenfor psykisk helse, rus- og voldsfeltet.
– Det betyr at det er mange sosialarbeidere som ikke vet om de har jobb neste år, sier Wolf.
Bedre tid til å forberede seg
Wolf forstår ideen om å flytte midlene, da det vil gi regjeringen mer kontroll på hvem som får penger. Likevel synes han timingen er dårlig.
– Vi burde fått bedre tid til å forberede oss. Hvis de sa at de gir fast overføring i 2023 og at de i august neste år skal starte med å finne ut hvordan ordningen skal bli fra 2024, hadde vi kunnet fortsatt driften og forberedt oss bedre.
Wolf forteller at regjeringen var raske ute med å si at det skulle komme en søkeordning med ulike krav til hvem som kunne søke, men den har han ikke sett noe til.
Og i et spørsmål rettet til helseministeren under skriftlig spørretime understreker Olaug Vervik Bollestad fra KrF at tilskuddsordningen for 2023 til organisasjoner innen rus, psykisk helse og voldsfeltet enda ikke er utlyst til tross for at vi nå er i midten av november. Bollestad spør helseministeren om hun «vil sørge for en tilskuddsordning som er fleksibel nok til at viktige tilbud kan få midler til videre drift».
Olaug Vervik Bollestad (KrF).
Leif Martin Kirknes
Helseministeren har foreløpig ikke svart på spørsmålet.
Videre skriver Bollestad at de som har mistet sine øremerkede midler, «henvises til å søke om midler fra en felles tilskuddsordning, som dessuten er kuttet i budsjettet». Hun skriver at situasjonen har ført til stor uro i mange organisasjoner fordi de opplever at det er vanskelig å planlegge framover. «De opplever også at kritisk personale velger å slutte på grunn av den manglende forutsigbarheten», skriver KrF-politikeren.
Ap: Vil utlyse så fort som mulig
Regjeringens forslag til statsbudsjett ikke er vedtatt, men Arbeiderpartiet og Senterpartiet forhandler med Sosialistisk Vensterparti i disse dager.
I en epost til Fontene skriver statssekretær Ellen Rønning-Arnesen fra Helse- og omsorgsdepartementet at de i samarbeid med Helsedirektoratet jobber med å utarbeide og justere relevante tilskuddsregelverk.
«Vårt mål er å utlyse og utbetale tilskudd så fort som overhodet mulig. Vi ønsker dialog om hvordan vi kan sørge for at tilskuddsordningene treffer best mulig, og at det blir både enkelt og ubyråkratisk å søke om tilskudd», skriver Ap-politikeren.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
Sissel M. Rasmussen