JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Lite vi kan gjøre for underbetalte rumenske arbeidere, hvis de ikke er medlemmer, sier fagforeningsleder

Fagforeningen til bygningsarbeiderne bistår ikke uorganiserte arbeidstakere, men er positiv til en tjeneste som kan drive inn lønnskrav.
Petter Vellesen Oslo Bygningsarbeiderforening sier at det ikke er stort en fagforening kan gjøre for underbetalte arbeidere som ikke er fagorganiserte.

Petter Vellesen Oslo Bygningsarbeiderforening sier at det ikke er stort en fagforening kan gjøre for underbetalte arbeidere som ikke er fagorganiserte.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

– Det er lite vi kan gjøre for dem, sier leder i Oslo bygningsarbeiderforening, Petter Vellesen.

De Vellesen sikter til, er de underbetalte rumenerne som arbeidet for Element Prosjekt med timelønner ned til under 50 kroner timen.

Vellesen står på gårdsplassen til Glomar Eiendoms luksusprosjekt i Ivar Aasens vei 6 på Vindern i Oslo. Det var her Arbeidstilsynet kom på inspeksjon 13. september i fjor og opplevde at de rumenske bygningsarbeiderne løp og gjemte seg.

Etter hvert som Arbeidstilsynet fikk utlevert timelister og lønnsslipper viste det seg at enkelte arbeidstakere hadde fått utbetalt mellom 130 og 152 kroner under allmenngjort lønn.

Da Arbeidstilsynet dukket opp i 40-millionersvillaen på Oslo vest, løp de rumenske arbeiderne og gjemte seg i kjelleren

Ansatt eller selvstendig

Ingen av disse arbeiderne var fagorganisert og fagforeningen er restriktive med å føre saker for ikke-medlemmer.

– Vi gjorde det noen ganger, de første årene etter 2004 da polakkene begynte å komme. Det gjorde vi for å vise oss fram, at vi kunne hjelpe folk. Et annet eksempel er da vi kjørte en sak for å få en domstolsavgjørelse for å få trukket en skillelinje mellom fast ansatte og selvstendig næringsdrivende.

– Hva med å anmelde?

– Nei, det gjør vi ikke. Vi er opptatt av at medlemmene våre får pengene de har krav på. Vi forfølger lønnskravet. Ofte tar vi ut konkursbegjæring for å legge press på firmaet, eventuelt slik at de kan få pengene via lønnsgarantifondet, sier fagforeningslederen.

Ikke hørt om

Anmeldelse for brudd på allmenngjøringsloven har han ikke hørt om. Den norske loven bestemmer at det er minstelønn i utvalgte bransjer.

Vellesen har heller ikke hørt om at Arbeidstilsynet anmelder firmaer for å betale for lite lønn.

– De gjør heller ikke noe med lønnskrav som har forfalt. Kanskje de deler ut bøter, men stort sett så går de gjennom papirene og ber firmaene om å betale det de skal i framtida. Dermed blir det nærmest risikofritt å drive med sosial dumping. mener Vellesen.

På mandag vedtok LOs sekretariat en ny strategi mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Her foreslår LO å utrede en tjeneste til å drive inn lønnskrav.

Ifølge LOs juridiske avdeling vil det være enkelt å sette opp en tjeneste som driver inn pengene for ansatte som ikke får det de har krav på.

Regjeringa nedprioriterer arbeidet mot sosial dumping, mener LO

Innvandrere tar tillitsverv

I dokumentet heter det: Å opprette en tjeneste for å inndrive lønnskrav «kan gjøres på en utadrettet, offensiv måte som forhåpentligvis også kan sette andre, mindre utsatte og mer ressurssterke arbeidstakere i kontakt med LO, i tillegg til at det vil kunne profilere LO på en god måte. Men først og fremst vil det være en god måte å bekjempe sosial dumping på: All erfaring tyder nemlig på at det bare er mulig å gjøre på en effektiv måte når det gjøres sammen med de som er utsatt for det. På lengre sikt er det viktig at en slik innsats også bidrar til at flere innvandrere tar tillitsverv i fagbevegelsen.»

Petter Vellesen har sans for en slik tjeneste.

– Å inndrive lønnskrav for uorganiserte er en for stor oppgave for lokale fagforeninger. En sentral ordning vil gjøre det enklere, selv om det er noen problemstillinger som henger i lufta: hvordan skal denne ordningen finansieres, og hvordan skal saksbehandlingen foregå, for eksempel.

LO strekker ut en hånd til uorganiserte som ikke får lønna de har krav på

Undergraver lønnsnivået

Selv om det er viktig å beholde prinsippet om at en ikke får tjenester fra fagbevegelsen uten at en er medlem, er det problematisk aldri å hjelpe uorganiserte. Systematisk underbetaling av uorganiserte vil være med å undergrave lønnsnivået for hele bransjen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse