Når lønna uteblir
LO strekker ut en hånd til uorganiserte som ikke får lønna de har krav på
NTL vil gi gratis rettshjelp til arbeidstakere som ikke får utbetalt lønn. Et LO-utvalg mener LO selv må på banen og foreslår et lavterskeltilbud hvor også uorganiserte kan få hjelp.
UTEN LØNN: Når hele eller deler av lønna uteblir, hjelper fagforeningen til med å drive inn lønna. Nå vil et LO-utvalg hjelpe også uorganiserte som kommer i denne situasjonen.
Håvard Sæbø
ragnhild@lomedia.no
FriFagbevegelse skrev mandag om Jussbuss som mener arbeidstakere som ikke får lønna de har krav på, må få rett på gratis rettshjelp fra staten.
Forslaget får støtte hos LOs femte største forbund, Norsk Tjenestemannslag (NTL).
– Sosial dumping er et samfunnsproblem, men også et problem for de som rammes. Vi er nødt til å ha fokus også på de som rammes av dårlige vilkår, og i mange tilfeller ikke engang får utbetalt den lønna de har krav på, sier Kjersti Barsok til FriFagbevegelse.
Hun er første nestleder i NTL og høyaktuell kandidat til ledervervet i forbundet når John Leirvaag går av som forbundsleder på landsmøtet i november.
Barsok påpeker at det er ulike grunner til at folk ikke organiserer seg, og at det i de mest useriøse delene av norsk arbeidsliv kan det være risikabelt å være organisert. Innfrielse av lønnskrav vil dessuten være samfunnsøkonomisk lønnsomt, ved at statens skatteinntekter vil øke, påpeker hun.
– LO må kjenne sin besøkelsestid og komme de svakeste i arbeidslivet mer i møte – også de som ikke er organisert. Dette er et viktig spørsmål for å unngå sosial dumping, sier også nestleder i NTL Ung, Eirik Owren Holt.
LO i 2017: – Undergraver det organiserte arbeidslivet
Men forslaget om fri rettshjelp har tradisjonelt møtt en kald skulder fra LO.
– Det høres fint ut, men undergraver det organiserte arbeidslivet. Dette er et av insentivene for å organisere seg i dag. En av fordelene med å være organisert er nettopp hjelp ved slike saker, uttalte LO-sekretær Trude Tinnlund til Frifagbevegelse.no i fjor etter at Høyre hadde programfestet å gjøre lønnsinndrivelse til en del av ordningen med fri rettshjelp.
VURDERER NYE LØSNINGER: Lokale fagforeninger prøver ofte å hjelpe ikke-medlemmer så godt de kan, uten å gjøre bruk av juridisk hjelp. Erfaringen er at dette tar mye tid, påpeker LO-sekretær Trude Tinnlund.
Trond Isaksen
Håkon fikk feil lønn under opplæring. Nå må attføringsbedriften etterbetale 200.000 kroner
Utvalg foreslår lavterskeltilbud
Halvannet år senere er Tinnlund ikke fullt så bombastisk.
– At dette er et stort og økende problem, det kan jeg underskrive på. Jeg har selv, den gang jeg var lokal fagforeningsleder, brukt dager og timer på å inndrive lønn, sier Tinnlund.
I utgangspunktet er regelen at forbundene ikke kan gi juridisk hjelp i saker som har oppstått før arbeidstakeren meldte seg inn. På samme måte som en ikke kan forsikre huset sitt etter at det har brent ned, forklarer Tinnlund. Mange av dem som trenger hjelp med å få utbetalt lønn, er imidlertid uorganiserte og tilhører de svakeste gruppene på arbeidsmarkedet, erkjenner hun.
– Det blir dermed en balansegang mellom å hjelpe dem som sitter aller nederst ved bordet på arbeidsmarkedet, og å opprettholde insentivene for å fagorganisere seg.
Derfor vil LO nå vurdere en alternativ ordning der de som opplever at lønna uteblir, kan få hjelp.
Tinnlund har ledet et utvalg i LO som har arbeidet med organisasjonens nye strategi mot sosial dumping. Her skisseres det blant annet et lavterskeltilbud i samarbeid med LOs juridiske avdeling der uorganiserte kan få hjelp til å inndrive lønn.
Tinnlund understreker at forslaget skal utredes, og at strategien ennå ikke vedtatt av LOs sekretariat.
NTL: Vinn-vinn
Forbundssekretær i NTL, Guro Vadstein, mener det er et skrikende behov for hjelp til denne gruppen, og at en ikke trenger å være så bekymret for at gratis rettshjelp vil svekke medlemsgrunnlaget.
– Det er et isfjell av folk som ikke får det de har krav på, så her er det nok lønnskrav til at alle kan bidra. Jeg tror ikke at det ene tiltaket vil være til fortrengsel for det andre, sier hun.
– Så du frykter ikke at fri rettshjelp til denne gruppen vil gå ut over det organiserte arbeidslivet?
– Nei, her kan alle gode krefter hjelpe hverandre. Det tror jeg bare er vinn-vinn.
POSITIV: NTL vil ha fri rettshjelp for arbeidstakere som trenger juridisk hjelp for å få lønna de har krav på. Guro Vadstein, forbundssekretær i NTL, mener det er vinn-vinn for den enkelte og for samfunnet.
Ole Palmstrøm
Ekteparet fikk ikke lønna de skulle ha – da tok advokaten deres firmaets bil som «gissel»