Regjeringa nedprioriterer arbeidet mot sosial dumping, mener LO
Det er ikke nok å stille krav bare til myndighetene – fagbevegelsen må stille krav til seg selv i kampen mot sosial dumping, skriver LO i sin nye strategi mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.
LO-sekretær Trude Tinnlund har ledet LOs arbeid med ny strategi mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet
Håvard Sæbø, Magasinet for fagorganiserte
torgny@lomedia.no
– Vi mener det er viktig å trekke fram sosial dumping nå, sier LO-sekretær Trude Tinnlund. Hun har ledet LOs arbeid med ny strategi mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.
– Grunnen til at vi en stund har hatt fokus på arbeidslivskriminalitet er for å vise alvoret, men alt begynner med sosial dumping. Derfor vil vi prioritere dette framover, sier LO-sekretæren.
I strategien skriver LO at sosial dumping nedprioriteres av kontrolletatene. Et tydelig eksempel på nedprioriteringen av arbeidet mot sosial dumping er regjeringserklæringa, Jeløya-erklæringen. Den inneholder ikke et ord om sosial dumping. Arbeidslivskriminalitet er erkjent som det store samfunnsproblemet, mens sosial dumping er borte fra den politiske dagsorden, hevder LO.
• Kampen mot sosial dumping gir enorme overskudd til fellesskapet, viser danske tall
Bekjempe kriminalitet
Mandag vedtok LOs sekretariat dokumentet. I strategien heter det at det er på tide igjen å begynne «å se arbeidslivskriminalitet i sammenheng med sosial dumping av lønns- og arbeidsforhold. Grunnen til det er enkel: Skal vi klare å bekjempe kriminaliteten, betinger det et sterkere fokus på de strukturelle forholdene i arbeidslivet: Tariffavtaledekning, organisasjonsgrad, lønnsutvikling og produktivitet.»
LO mener at kampen mot sosial dumping dreier seg om noe mer enn å bekjempe kriminalitet.
Strategien munner ut i 42 konkrete krav til tiltak.
– Nå har vi jobbet med mange av disse sakene kontinuerlig, men det har gått tre år siden den forrige strategien, så det var på tide å oppgradere den, sier Tinnlund.
• Mening: «Kampen mot kriminelle og sosial dumping må styrkes!»
Hva fagbevegelsen kan gjøre
Tidligere har planer mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i stor grad vært krav rettet til myndighetene. Nytt i denne planen er at den i større grad enn tidligere retter blikket mot hva fagbevegelsen kan gjøre.
I planen ber LOs sekretariat de tillitsvalgte å rette blikket ut over eget forbund. De «mange tusen tillitsvalgte har potensiale til å utgjøre det beste og mest effektive førstelinjeforsvaret vi har mot sosial dumping», heter det i vedtaket.
Men for at dette forsvaret skal virke må «de tillitsvalgte ikke bare se de ansatte innenfor eget yrke eller fagområde som sitt ansvar, men også arbeidstakere fra andre bransjer – som renholderne i en butikk eller på et kontor, vaktselskapet som er inne hos en produksjonsbedrift».
• Venstresiden og fagbevegelsen har fått en uventet alliert i kampen mot sosial dumping
Stor solidaritetsoppgave
LO mener at innleide, midlertidig ansatte også fra andre forbundsområder, er avhengige av hjelp fra de tillitsvalgte i «hovedbedriften» for å kunne bygge en fagorganisasjon og etablere avtaler i egne bedrifter. «Dette er en av de store solidaritetsoppgavene LO-medlemmene står overfor i årene som kommer.»
Planen lanserer fem større grep som må gjøres for å gjenvinne den politiske kontrollen over arbeidsliv og samfunnsutvikling:
• styrke det organiserte arbeidslivet
• sikre rettferdig konkurranse, gode fagutdanninger og seriøsitet gjennom kloke offentlige innkjøp
• sikre et lønnsgulv i utsatte bransjer gjennom allmenngjøring
• sikre bedre og mer koordinerte tilsyn og kontroller, og at bakmennene og profitten tas
• styrke den «myke siden av a-krimbekjempelse, som handler om å ivareta de mest utsatte arbeidstakerne
Facebook-disuksjon
Et av tiltakene som har blitt heftig diskutert i sosiale medier er forslaget om å hjelpe uorganiserte arbeidstakere for å inndrive lønn som de har krav på.
Allerede LO-kongressen i 2017 vurderte et slik tiltak: «Utrede muligheten for å opprette en egen tjeneste for lønnsinndrivelse under LOs juridiske avdeling, og vurdere hvordan et slikt samarbeid best kan utformes, og hvilke grensedragninger man bør trekke opp mot ‘ordinære uorganiserte’.»
Da frifagbevegelse.no tirsdag skrev om forslaget i artikkelen «LO strekker ut en hånd til uorganiserte som ikke får lønna de har krav på», kom det mange reaksjoner, de fleste negative, mot forslaget på FriFagbevegelses Facebook-side.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.