JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heftig vorspiel før Trondheimskonferansen

170 av deltakerne på Trondheimskonferansen brukte fredagen til å diskutere norsk arbeidslivs tyngste problemstillinger

En av fire deltakere på Trondheimskonferansen synes ikke det er nok å bruke helga på politiske møter, de tok med fredagen også.
Roar Eilertsen og Line Eldring innledet om henholdsvis energi og reise, kost og losji på formøte til Troindheimskonferansen fredag formiddag.

Roar Eilertsen og Line Eldring innledet om henholdsvis energi og reise, kost og losji på formøte til Troindheimskonferansen fredag formiddag.

Erlend Angelo

torgny@lomedia.no

Det var en skikkelig politisk lapskaus som ble servert som forrett til Trondheimskonferansen.

170 deltakere brukte formiddagen på å fordøye sosial dumping, Brexit, EUs nye mobilitetspakke, EUs energiunion og situasjonen i verftssaken i tur og orden.

• Les også: Dette blir de store sakene i 2018

Vorspiel

Det er Nei til EU, LO i Oslo og LO i Trondheim som hadde samlet folket til dette vorspielet. Flere av temaene som ble behandlet på vorspielet, blir også grundig behandlet på selve Trondheimskonferansen som starter fredag ettermiddag og varer til søndag.

Konferansen er en samling for grunnplanet og venstresida i fagbevegelse og har foregått siste helga i januar hvert år siden 1988. Til sammen 600 personer skal bruke helga på Scandic hotell Lerkendal.

Trondheimskonferansen flytter fra Folkets hus etter 30 år

Svartmaling og Brexit

Først ut på formiddagens møte var journalist og forfatter Einar Haakaas som i fjor høst ga ut boka «Svartmaling». Han har stor erfaring fra å avsløre kriminalitet i arbeidslivet.

Etter det kom Kate Hoey fra Labour og gikk gjennom historien om Brexit-kampanjen, og hvordan hun oppfattet situasjonen nå halvannet år etter folkeavstemningen som sa at Storbritannia skulle melde seg ut av EU.

Etter pausen var det 1. nestleder i Norsk Transportarbeider, Terje Samuelsen, som redegjorde for alle problemstillinger knyttet til EUs mobilitetspakke. Noe var positivt blant annet blir nå sjåfører pålagt å ta ukehvilen andre streder enn i bilen, og det er arbeidsgiveren som skal betale for det. Men det var store minus ved EUs pakke, og spesielt knytta til kabotasje. Kabotasje er at utenlandske lastebiler tar arbeidsoppgaver fra norske sjåfører.

Energi, reise, kost og losji

Roar Eilertsen fra DeFacto har utarbeidet en rapport om EUs energibyrå, ACER og EUs energiunion. Stortinget skal behandle spørsmålet i vinter. Han er svært skeptisk til at Norge slutter seg til ACER og avgir suverenitet til EU i energispørsmålet. Sentralt i innlegget hans var spørsmålet om overføringskapasitet. Han mente at flere kabler mellom Norge og utlandet vil føre til at Norge vil få Europas høyeste strømpriser i stedet for å ha Lave strømpriser som et konkurransefortrinn.

Med ESA på nakken

Siste innlegg i formøte var det rådgiver i Fellesforbundet, Line Eldring, som sto for. Hun tok for seg utviklingen i Verftssaken og hvordan spørsmålet om betaling for reise, kost og losji har blitt behandlet. Eldring redegjorde for den rettslige prosessen og hvordan Eftas overvåkingsorgan ESA driver med juridisk flisespikkeri.

FriFagbevegelse er på Trondheimskonferansen, og det kommer flere saker fra konferansen gjennom helgen.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse